Interviu. Chevron spune cum va extrage gaze de sist din Romania – riscuri si avantaje

 Interviu. Chevron spune cum va extrage gaze de sist din Romania - riscuri si avantaje
Interviu. Chevron spune cum va extrage gaze de sist din Romania – riscuri si avantaje

Reprezentantii Chevron, compania americana care vrea sa testeze si, intr-un final, sa exploateze potentialul Romaniei pe segmentul gazelor de sist, sustin ca tehnologia pe care o vor aplica in acest scop, fracturarea hidraulica, nu prezinta niciun pericol nici pentru oameni, nici pentru mediu, atat timp cat operatiunile efectuate respecta toate regulile.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, reprezentantii grupului energetic au vorbit despre ce se va intampla in solul romanesc daca la un moment dat vor fi demarate operatiunile de extractie a gazelor de sist si despre consecintele preconizate.

In Romania, Chevron a obtinut o licenta de explorare in judetul Vaslui si trei licente de explorare in regiunea Constanta.

In urma protestelor din Pungesti, compania americana a decis suspendarea activitatii din localitate. In schimb, in Constanta au inceput deja prospectiunile pentru explorarea gazelor de sist.

In ce constau exact activitatile pe care Chevron intentioneaza sa le desfasoare in Romania?

Etapa de explorare are rolul de a verifica daca exista sau nu rezervoare de gaze naturale in rocile argiloase aflate pe teritoriul Romaniei. Aceasta etapa de explorare poate dura intre 3 si 5 ani, timp in care se analizeaza daca exista resurse, daca se pot extrage si daca procesul de exploatare este avantajos, avand in vedere costurile implicate.

Activitatile desfasurate in etapa de explorare sunt similare cu cele intalnite in orice alta activitate de explorare a gazului natural. Mai exact, se analizeaza caracteristicile terenului din zona de explorare si se foreaza un put in care se introduce o sonda de explorare. Ulterior, sunt analizate carotele de roca recoltate.

Este foarte important de stiut ca in procesul de explorare, impactul asupra mediului inconjurator este minim.

In cazul in care rezultatele obtinute arata ca nu exista suficiente resurse, platforma e explorare este inchisa, iar terenul este redat la starea initiala. Daca rezultatele sunt pozitive, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale intervine pentru a confirma rezultatele si a decide daca acorda permisul necesar pentru a se trece la faza urmatoare, de extragere/exploatare. Mai trebuie spus ca rezervele trebuie sa fie foarte mari pentru a incepe exploatarea la scara industriala.

Exploatararea gazelor naturale din argilite se bazeaza pe tehnologii de foraj utilizate de zeci de ani in industria globala pentru a exploata gaze naturale din surse conventionale.

De mai bine de 10 ani, doua tehnologii – forarea orizontala si fracturarea hidraulica – au fost combinate pentru a elibera resursele de gaz natural din argilite si a realiza o productie profitabila din punct de vedere economic. Fracturarea hidraulica a fost utilizata de peste 60 de ani (inca din anii ’40), in mai mult de doua milioane de sonde din intreaga lume.

In SUA, 90% dintre sondele de petrol si gaze au fost supuse fracturarii pentru a stimula productia. Astfel, fracturarea hidraulica a fost folosita in peste 1,1 milioane de puturi din SUA. Agentia de Protectie a Mediului (EPA) din SUA a declarat ca nu exista nicio legatura intre poluarea apelor subterane si utilizarea fracturarii hidraulice.

Nu exista niciun pericol nici pentru oameni, nici pentru mediu, atat timp cat operatiunile efectuate respecta toate regulile.

Ce substante sunt folosite?

Exploatarea se face cu ajutorul fluidului de fracturare care este introdus sub presiune in sonda de exploatare cu scopul de a elibera gazul din formatiunile argiloase.

Fluidul utilizat in fracturarea hidraulica este de obicei un amestec de 99,5 % apa si nisip si 0,5% aditivi. Aditivii chimici utilizati variaza in functie de caracteristicile specifice ale formatiunii geologice dezvoltate. Aditivii chimici sunt similari celor utilizati in articole de uz gospodaresc comun, precum antiperspirante, produse de colorare a parului sau de curatenie.

Aditivii chimici sunt adaugati pentru a imbunatati eficienta si eficacitatea fracturarii. Totodata, acestia reduce frecarea, ingroasa apa care transporta nisipul, previn dezvoltarea bacteriilor si corodarea conductelor.

(Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a publicat o lista a substantelor utilizate in fracturarea hidraulica)

Care sunt riscurile implicate si cum sunt ele contracarate?

Chevron cauta in permanenta sa minimalizeze posibilul impact negativ asupra mediului prin reducerea emisiilor poluante, a folosirii apei, a traficului de camioane sau alte eforturi operationale. Explorarea si dezvoltarea gazului natural in Romania si in Europa este un proces reglementat. In plus, Chevron autoimpune o reglementare stricta si eficienta in ceea ce priveste gestionarea apei, a emisiilor poluante si a deseurilor.

Exista o analiza privind avantajele si pericolele proiectului din Romania?

Romania ramane proprietarul resurselor naturale si, daca acestea sunt exploatate cu succes, guvernul obtine venituri din impozite, redevente si taxe.

Chevron este convinsa ca atunci cand oamenii din Romania vor intelege beneficiile potentiale pentru tara lor si localitatile unde locuiesc – securitatea energetica, dezvoltarea economica, oportunitatile pentru forta de munca etc. – se vor convinge ca avantajele intrec de multe ori riscurile.

In acelasi timp, Chevron a inceput sa implementeze un program riguros de investitii sociale. De exemplu, compania noastra a donat o ambulanta complet utilata Spitalului Judetean Vaslui.

In Dobrogea, o alta zona in care ne propunem sa operam, derulam in parteneriat cu Baylor Romania, un program la nivel judetean de asistenta medicala pentru detectarea bolilor infectioase. In ceea ce priveste domeniul educatiei, compania noastra desfasoara mai multe programe pentru sprijinirea scolilor cu echipamente si materiale educationale si dorim sa sponsorizam programele stiintifice.

Revolutia gazelor de sist din SUA lasa Europa in frig – ce pierd europenii cu adevarat

Chevron va investi in dezvoltarea comunitatilor locale, iar investitiile noastre vor contribui la dezvoltarea infrastructurii (canalizare, drumuri, iluminat stradal etc.). Un obiectiv important al programului propus de Chevron pentru aceasta zona este angajarea, formarea si dezvoltarea, in timp, a unor persoane din comunitate pentru activitatea de extractie a gazelor naturale din argilite.

Una dintre cele mai intense ingrijorari ale oamenilor vizeaza posibila contaminare a apelor. Cat de justificate sunt?

Dezvoltarea gazelor naturale din argilite se poate face in conditii de siguranta cu ajutorul unui sistem de control riguros si al unei sonde proiectate corespunzator. Pe intreaga durata a activitatii, sondele Chevron sunt captusite cu mai multe straturi de otel si ciment pentru a proteja apele subterane.

Mai mult decat atat, compania noastra executa teste de presiune pentru a asigura integritatea sondelor pe toata durata de viata a acestora. In ceea ce priveste protejarea panzei freatice, colectam si analizam mostre de apa din jurul locatiei sondei atat inainte, cat si dupa finalizarea operatiunilor, pentru a ne asigura ca nu exista un impact asupra mediului.

Gazele de sist, cu bune…

  • Statele Unite sunt invocate drept cel mai edificator exemplu de succes al exploatarii gazelor de sist. Intr-un raport publicat la sfarsitul anului trecut, Agentia Internationala de Energie (AIE) estimeaza ca pana in 2035 SUA vor deveni independente energetic, in mare masura datorita gazelor de sist. In raport se mai mentioneaza ca SUA importa 20% din energia necesara.

 

  • Pretul gazelor a scazut puternic in SUA, ajungand in luna august 2013 la 121,2 dolari/1.000 de metri cubi.

 

  • Mai multe studii arata ca impactul negativ al gazelor de sist asupra mediului este mai redus decat al altor hidrocarburi, adica se emite mai putin dioxid de carbon.

… si rele

  • Accidente au loc: in aprilie 2011, o sonda de gaze de sist detinute de Chesapeak Energy in Pennsylvania a explodat, iar sapte familii au fost evacuate. Exemplele sunt numeroase. (Financial Times)

 

  • Intr-un studiu din luna octombrie a acestui an, Environment America identifica mai multe riscuri asociate fracturarii hidraulice. Cea mai serioasa amenintare vizeaza contaminarea apei potabile. In studiul mentionat se arata ca fracturarea hidraulica produce cantitati enorme de ape reziduale toxice, care contin, in general, substante cancerigene si chiar material radioactiv si care sunt dificil de depozitat.

 

  • Unii specialistii sustin ca, doar in cazul unor accidente, panza freatica poate fi infestata si se pot produce microseisme, iar in procesul de extractie cantitati importante de metan sunt emise in atmosfera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *