Tofu, energie pentru gatit

0
472

Indonezienii au gasit o sursa inedita de energie curata: branza tofu

tofu energie verde
Muncitorii dintr-un sat din Java transforma in biogaz apa reziduala ramasa in urma procesarii branzei tofu. Ei ofera astfel o alternativa la combustibilii fosili.

Sute de kilograme de soia sunt folosite zilnic intr-o fabrica de preparare a tofu, din Java. Apa reziduala rezultata in urma prepararii produsului nu ajunge in canalizare, ci este lasata sa fermenteze si transformata in biogaz, informeaza Reuters.

Doua fabrici de procesare a branzei tofu si 20 de locuinte invecinate utilizeaza biogazul astfel obtinut. Localnicii reduc in felul acesta rata de poluare a aerului si a raurilor din imprejurimi si ofera concomitent o alternativa fezabila la combustibilii fosili.

Biogaz din resturi alimentare

Obtinerea biogazului din ape reziduale este o practica ce a inceput sa prinda contur si in Marea Britanie. Biogazul obtinut din apele reziduale si din resturile alimentare furnizeaza retelei britanice de electricitate 650 MW. Cantitatea reprezinta aproximativ 75 la suta din energia verde obtinuta la nivel national.

Marea Britanie este cel mai mare producator de biogaz din Europa. O alta sursa din care se obtine biogaz in aceasta tara este reprezentata de resturile alimentare. Marea Britanie a apelat la aceasta solutie deoarece anual, englezii arunca la gunoi munti de mancare.

Tarile industrializate, in general, arunca la gunoi cantitati imense de resturi alimentare. Numai in Statele Unite, aproximativ 26 de milioane de tone de mancare iau, in fiecare an, drumul gropilor de gunoi. Daca cinci procente din mancarea pe care americanii o arunca ar fi recuperata, patru milioane de persoane ar putea fi hranite.

Sursa curata de energie

Biogazul se obtine prin fermentarea materiilor organice provenind de la animale sau vegetale in absenta oxigenului.

Metanul este componentul de baza al biogazului.

Metanul este un gaz cu efect de sera mai periculos decat dioxidul de carbon.

Abandonat in natura, metanul contribuie semnificativ la incalzirea globala.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.