Raul Jiu – pericol pentru oameni

Raul Jiu – pericol pentru oameni

Apa din raul Jiu este improprie scaldatului, avertizeaza Directia Apelor. Rezultatele analizelor fizico-chimice, biologice si bacteriologice efectuate dupa standardele europene arata ca apa raului nu este buna pentru imbaiere.

Nimic nu-i impiedica pe craioveni sa se scalde in Jiu, nici avertismentele repetate din partea institutiilor autorizate, nici apa murdara, nici teama ca pot contracta foarte usor o serie de boli si nici dramele care se repeta an de an. „In fiecare an punem placute care sa-i avertizeze pe cetateni. Din pacate, ei nu inteleg ca aceste campanii si grija pe care o manifestam sunt pentru sanatatea si viata lor. Nu-i putem obliga si tocmai de aceea facem apel la constiinta lor. Si pe aceasta cale le spunem craiovenilor ca apa din Jiu este improprie scaldatului. Analizele pe care le efectuam in mod regulat au demonstrat ca apa raului se incadreaza in categoria II a standardelor europene, pe o scara de la I la V. Jiul are o apa foarte buna numai pe o intindere de 16 kilometri, de la izvoare pana la primele asezari omenesti. In aval, poluarea isi spune cuvantul. Se poate spune ca apa, care nu este buna de baut, nu este buna nici pentru baie”, a declarat Marian Talau, director la Directia Apelor Jiu.
Odata cu venirea caldurii, plajele neamenajate ale raului de la Isalnita, Breasta, Bucovat si Podari sunt luate cu asalt de oameni. Panourile cu  avertismentul „Scaldatul interzis!”, menite sa atraga atentia, sunt ignorate. Cei care vin sa faca baie aici spun ca nu ii deranjeaza ca apa este murdara si, atata timp cat nu risca, nu vor avea parte de evenimente neplacute. Raul Jiu este pentru multi craioveni varianta gratuita a litoralului, prin urmareplajele neamenajate vor atrage tot mai multi amatori de distractie in perioada estivala.

La scaldat in hazna

Scaldatul in Jiu este echivalentul unei bai in apele reziduale impurificate chimic evacuate in urma proceselor tehnologice de la diverse societati – adica ape reziduale cromice, acido-alcaline, cianurice -, care sunt tot mai putine, datorita inchiderii unor mine si companii. Nu acelasi lucru se poate spune despre apele reziduale evacuate de la spitale, de la service-uri si statii PECO, cu continut de uleiuri si grasimi, si cele reziduale menajere. Apa din canalul colector al orasului este deversata in Jiu si trebuie mentionat ca Bania nu are inca o statie de epurare, iar apele de aici se incadreaza la categoria V – cel mai ridicat grad de poluare.

Baie alaturi de animalele

Locuitorilor din Banie care prefera scaldatul in Jiu nu le repugna nici prezenta animalelor. Nu este de mirare ca aici, laolalta cu oamenii, sunt aduse sa se racoreasca si vaci, cai, caini. Patrupedele pot transmite foarte usor in acest mod o serie de paraziti si boli. Printre cele mai grave si cele mai intalnite se numara toxoplasmoza, giardioza, borelioza, leptospiroza, diverse dermatofitoze, parazitoze interne si externe. Chiar si panourile cu „Scaldatul interzis!” sunt de folos animalelor. Recent, angajatii de la DA Jiu au gasit pe plaja de la Bucovat un cal priponit de un panou si al carui proprietar s-a aratat indignat de faptul ca acestia i-au deranjat animalul.

Analize neconvingatoare

La polul opus, Compania de Apa „Oltenia” se arata multumita de calitatea apei din Jiu. Furnizorul de apa al orasului Craiova preleveaza probe din rau chiar inainte de intrarea in statia de captare si tratare a apei potabile de la Isalnita, una dintre principalele surse de apa ale orasului. „Compania de Apa -Oltenia- efectueaza analize fizico-chimice si biologice pentru apa bruta prelevata din raul Jiu. Parametrii se incadreaza in limitele normale. Parametrii urmariti sunt: turbiditate, clor, substante organice, cloruri, calciu, duritate, fier, fluoruri, azotati, azotiti si amoniac”, a spus Mihaela Chiritescu, sef Birou relatii cu publicul CAO.
Raspunsul nu este convingator, atata timp cat nu arata care sunt limitele normale ce ar trebui sa linisteasca populatia.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *