Musetelul – intre mit si realitate

musetelDovezile stiintifice privind efectele tamaduitoare ale musetelului sunt neconvingatoare, dupa cum sustin oamenii de stiinta americani.

Proprietatile terapeutice ale musetelului trebuie privite cu rezerve pentru ca dovezile stiintifice in sprijinul calitatilor medicinale ale acestei plante sunt destul de putine si neconvingatoare. Cel putin, asa sustine Institutul de Sanatate al Statelor Unite ale Americii, dupa evaluarea studiilor stiintifice efectuate pana acum.
In SUA, musetelul se utilizeaza pe scara larga pentru o multitudine de boli. Americanii folosesc aceasta planta medicinala pentru tratamentul tulburarilor de somn, al anxietatii, tulburarilor digestive, inflamatiilor, pentru vindecarea ranilor, pentru tratarea colicilor la copii, a durerilor de dinti, racelii, infectiilor pielii etc.
In ciuda reputatiei de leac pentru orice boala, au fost raportate foarte multe reactii alergice la persoane care au intrat in contact cu florile acestei plante. S-au inregistrat inclusiv cazuri de soc anafilactic. Cat despre calitatile terapeutice…
Reprezentantii Institutului American de Sanatate sustin ca nu exista studii temeinice pentru nici una dintre calitatile terapeutice care i se atribuie musetelului.

S-au facut doar studii preliminare

Pana in prezent, nu se cunosc efectele pe care musetelul le are asupra sistemului cardiovascular. Putinele studii care s-au efectuat in acest sens nu au scos la iveala nimic relevant.
Inhalarea aburilor de extract de musetel ajuta intr-o oarecare masura la calmarea simptomelor racelii, sustin studii mai vechi. Oamenii de stiinta sunt insa de parere ca ar fi nevoie de noi cercetari care sa certifice acest lucru. In ceea ce priveste efectele musetelului in tratamentul diareei la copii, rezultatele sunt oarecum edificatoare. In combinatie cu pectina din mar (de aceea se folosesc mere rase in alimentatia sugarului), musetelul poate calma accesele usoare de diaree. Nu se stie insa daca, neasociat cu pectina, musetelul ar avea acelasi efect.
In Germania si in alte tari din Europa este autorizata folosirea musetelului pentru tratamentul bolilor de piele, pe considerentul ca ar avea efecte antiseptice, chiar daca stiinta nu are suficiente dovezi in acest sens.
Alte studii preliminare au aratat ca tratamentul asociat – antibiotice si spalaturi cu ceai de musetel – este superior celui care foloseste doar antibiotice, in vindecarea cistitei hemoragice. Si in cazul acesta este nevoie de cercetari suplimentare. La fel de putin studiate au fost si efectul ceaiului de musetel asupra hemoroizilor sau asupra colicilor la bebelusi, precum si efectul uleiului esential obtinut din musetel la ameliorarea unor simptome provocate de chimioterapie.

Proprietatile antiinflamatoare, probate doar pe animale

Studiile efectuate pe animale au confirmat actiunea antiinflamatoare a preparatelor pe baza de extract de musetel. Totusi, oamenii de stiinta sunt de acord ca este nevoie de aprofundarea cercetarilor pentru a se vedea daca aceste proprietati antiinflamatoare, verificate doar pe animale, sunt valabile si la oameni. Alte studii care necesita aprofundare se refera la efectul sedativ al uleiului aromat de musetel si la presupusele calitati bactericide care recomanda ceaiul de musetel ca adjuvant in vaginite.
Concluzia la care a ajuns Institutul American de Sanatate este ca lumea stiintifica ar trebui sa se aplece mai mult asupra acestei plante medicinale, prea putin studiata, dar atat de mult folosita de bolnavii din intreaga lume.

Mirela Guta – Targu Jiu

Sursa : Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *