Cunoscuta drept unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, catina ajuta la regenerarea celulelor, grabind vindecarea. Este excelenta impotriva bolilor de piele, gripei si imbatranirii.
Proprietatile catinei sunt cunoscute de sute de ani in intreaga lume. Regeneranta si prin excelenta ecologica, aceasta planta are radacini puternice care penetreaza solul pana la trei metri adancime, motiv pentru care este ideala pentru combaterea eroziunii, dar si la fixarea azotului in sol. Numai in China au fost cultivate cu aceasta planta 500.000 ha pentru a preveni desertificarea.
Catina este un arbust fructifer de padure care se gaseste in flora spontana a Romaniei, indeosebi in zonele subcarpatice din Moldova si Muntenia.
Exista un cuvant care caracterizeaza cel mai bine catina: antioxidant. Semintele, frunzele si fructele contin o cantitate impresionanta de compusi antioxidanti. Ca la orice fructe de padure, concentratia de vitamina C din catina poate sa ajunga pana la 2500mg/100g. Catina este bogata, de asemenea, in vitamina E, carotenoizi, flavonoizi, steroli. Frunzele sunt o importanta sursa de antioxidanti, incluzand beta carotenul, vitamina E, flavonoidele, catechina, acidul elagic, acidul ferulic, acidul folic si o concentratie importanta de calciu, magneziu si potasiu. Frunzele mai contin proteine, in procent de 24%.
Anticancerigen si antitumoral
Fructele de catina contin, in proportie de 35%, acid palitoleic – un acid gras foarte important care se gaseste in compozitia pielii, ajutand la intretinerea celulelor si la vindecarea leziunilor. Uleiul extras din seminte contine 17% acid oleic, 34% acid omega 3 si 31% omega 6.
Cercetarile stiintifice au avut rezultate promitatoare in tratamentul ulcerului si al altor boli gastrointestinale, precum si in tratamentul unor afectiuni genitale. Uleiul de catina are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular si regleaza nivelul de colesterol. Anumiti compusi din scoarta si frunzele plantei au efect anticancerigen si antitumoral.
Proprietatile antioxidante ale catinei o recomanda pentru intarirea sistemului imunitar (unii specialisti considera ca este capabila sa vindece virozele respiratorii si gripa), sanatatea ochilor si prevenirea imbatranirii, reglarea sistemului endocrin, reglarea nivelului de lipide din sange, reducerea inflamatiilor. Uleiul de catina este folosit in industria cosmetica, pentru obtinerea tratamentelor impotriva imbatranirii si regenerarii tesuturilor. Este eficient in tratamentul arsurilor si escarelor, in dermatite, eczeme, cuperoza, acnee, psoriazis, arsuri solare.
E datoria noastra sa ocrotim bogatiile, comorile naturii , ele ne dau viata, sanatate si speranta!
Mirela Guta – Targu jiu
Sursa : Gazeta de Sud