Azomures investeste 12 milioane de euro intr-o statie de epurare

Azomures investeste 12 milioane de euro intr-o statie de epurare
Azomures investeste 12 milioane de euro intr-o statie de epurare

12 milioane de euro va investi SC Azomures SA Tirgu Mures pentru constructia statiei de tratare ape uzate de la Cristesti din vecinatatea statiei de epurare a municipiului Tirgu Mures. Implementarea proiectului va insemna ca apele reziduale de la AZO vor fi curatate astfel incat sa fie la acelasi nivel cu apa potabila. Investitia a demarat la inceputul lunii martie, iar in noiembrie reprezentantii companiei spera ca vor efectua testele de performanta.

Pe santierul de la Cristesti, echipele de muncitori angajate de catre compania SC Azomures SA Tirgu Mures pentru realizarea investitiei „Construire statie de epurare, bransare la utilitati, cai de acces si comunicatie, post trafo si imprejmuire” sunt deja la a treia saptamana de munca. Au fost deja efectuate sapaturile pentru realizarea fundatiei viitoarei statii de tratare a apelor uzate, lucrare ce ar urma sa fie realizata pana aproape de venirea iernii, in luna noiembrie.
„Valoarea investitiei va ajunge la 12 milioane de euro si este parte din investitia de 220 de milioane de euro, este o parte din investitia destinata protectiei mediului. Presupune o aerare biologica, o aductiune de la combinat pana aici, iar la finalizare va fi predata spre operare catre Aquaserv. Avem garantia ca la finalizare va corespunde cerintelor de mediu”, explica, din punct de vedere a cifrelor si a obiectivelor investitiei, Mihai Anitei, director general SC Azomures SA.
Realizarea acestei statii de epurare va fi si in beneficiul orasului, sustine acelasi reprezentant Azomures SA. „In primul rand apa evacuata de noi se potriveste foarte bine cu evacuarea de la oras, pentru ca ionul de amoniu devine hrana pentru substanta organica. Apoi va insemna o supracapacitate a statiei existente, adica orasul se va putea baza pe o crestere a numarului de locuitori, a zonei industriale fara a avea grija ca nu va avea unde evacua apa uzata”, arata acesta.
Reprezentantii Companiei Aquaserv vad acest parteneriat ca o oportunitate de business. „Acest proiect inseamna si pentru noi foarte mult, in primul rand recunostinta Azomures prin selectia noastra la implementarea si operarea obiectivului inseamna ca se cunosc competentele noastre profesionale si au incredere ca ceea ce vom face va fi benefic pentru toata lumea. Un alt element este oportunitatea de a face un ban cinstit si serios din exploatarea acestui si veniturile noastre vor fi din doua directii – pe seama din prelucrarea namolului care provine din aceasta statie, respectiv acele tarife pe care le vom practica la exploatarea acestei statii. In acest moment nu am decat sa ne doresc succes in implementarea acestui proiect si sa ne vedem sanatosi la punerea in functiune in luna noiembrie”, a subliniat Bauer Csaba, manager Ape Uzate al Companiei Aquaserv.

 

 

Mesaje oficiale

La vizita pe santierul de la Cristesti au fost prezente si oficialitati judetene si locale care au avut mesaje echilibrate fata de programul de investitii asumat de catre managementul Azomures.
„Noi ne bucuram ca Azomures se preocupa de pastrarea locurilor de munca, poate chiar de dezvoltarea locurilor de munca, dar toate acestea trebuie facute cu respectarea legislatiei de mediu, astfel incat activitatea desfasurata de Azomures sa fie cat mai putin agresiv sau chiar deloc asupra mediului. Avem asigurarea verbala din partea domnului director general ca in 2016 toate obligatiile de mediu vor fi respectate si asa cum spuneam din 2016 Azomures sa functioneze cu respectarea legislatiei de mediu. Institutia Prefectului va supraveghea ca aceste angajamente sa fie respectate”, a spus Lucian Goga, prefectul judetului Mures. .
Eforturile noului proprietar al combinatului chimic, grupul elvetian AMEROPA, au fost apreciate de catre Ciprian Dobre, presedintele Consiliului Judetean Mures
„ Noi trebuie sa scoatem in evidenta eforturile pe care le fac si pot sa va asigur ca sunt facute eforturi foarte mari facute in special de echipa de conducere, echipa de management de la Azomures, dificultatile in legatura cu ceea ce inseamna colaborarea si cu primariile din teritoriu, si aici vorbesc la Primaria Cristesti, a fost greu dar pana la urma este una dintre cele cu care s-a intrat in colaborare. Sper ca si de acum incolo va fi o colaborare buna cu Primaria si Consiliul Local Cristesti. Vreau sa scot in evidenta, de asemenea, si colaborarea cu Aquaserv pentru ca obiectivul in care Azomures investeste astazi bani este interdependent de statia de epurare a Aquaservului”, a spus seful autoritatii judetene.
Claudiu Maior, viceprimar al municipiului Tirgu Mures, a dat asigurari ca institutia pe care o reprezinta va fi un suport pentru Azomures: „Ma bucur ca o colaborare care a inceput intre Primaria Municipiului Tirgu Mures si Azomures acum sase ani, incet-incet da roade si intre Aquaserv si din nou compania Azomures. (…) Promisiunile pe care le-am facut de fiecare data raman aceleasi: vom sta alaturi de orice companie care aduce locuri de munca, care produce calitate”.
Sperantele, poate, cele mai mari dupa conducerea combinatului in realizarea planului de investii si le pun inspectorii de la mediu.
„Noi speram ca toate investitiile care au demarat, pot sa va spun ca am dat 19 acorduri de mediu pentru modernizarea Azomures, aceasta statie este doar unul din cele 19, statia va rezolva in totalitate problema apelor. Ramane factorul aer care necesita investitii mult mai mari, mult mai complicate, dar si acelea sunt demarate, speram ca pana la sfarsitul anului 2015 sa avem un Azomures care nu ne va mai crea probleme de mediu, va fi unitatea cea mai mare industriala in functiune din judet care nu va mai pune probleme de mediu. Speram sa il avem in functiune si peste 10 si peste 20 de ani”, a subliniat Danut Stefanescu, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Mures

Privind in viitor

Aurel Botezan, directorul tehnic SC Azomures SA, a prezentat succint ce va presupune si ce va urmari realizarea investitiei de la Cristesti.

„Scopul obiectivului este depoluarea apelor industriale de pe platforma Azomures si aducerea lor la calitatea ceruta de standardul national si european. Dezvoltarea sustenabila sl durabila a companiei noastre presupune respectarea cerintelor de mediu. Practic, standardele europene si nationale de apa cer ca apele industriale sa fie aduse aproximativ la calitatea apei de baut, apei potabile, ceea ce inseamna ca am fost nevoiti sa identificam solutia tehnica de tratare a apelor noastre industriale si aducerea calitatii acestora la cerintele standardului national NTPA 001”, a explicat acesta.
In prima faza au fost intocmite mai multe studii de fezabilitate in decursul anului 2012-2013. „Ele au indicat ca cea mai buna solutie ar fi sa intram intr-o colaborare cu Aquaserv si Heineken. Pentru aducerea si reducerea cantitatii de poluant pana la nivelul celui de apa potabila nu este o treaba simpla, solutia tehnica identificata a fost tratarea biologica. Tratarea biologica insemna elaborarea unui proiect care sa minimizeze riscurile, de asemenea reprezenta eliminarea namolului biologic rezultat din statia de tratare si presupunea solutii pentru a avea o sursa de carbon”, a explicat directorul tehnic al producatorului de ingrasaminte chimice.
Procesul de tratare biologica presupune trei faze. „Procesul tehnologic specific de pe platforma genereaza ape reziduale incarcate in azot, asupra carora noi facem tratarea primara la sursa, urmand ca tratarea finala si aducerea la calitatea standardului mentionat anterior sa se faca prin tratare biologica.
Prima faza a procesului tehnologic este denitrifierea, o faza anaeroba, in urma careia nitratul care vine de pe platforma este transformat in azot gazos.
Urmatoarea faza este nitrifierea unde ionul amoniu si uree care vine de pe platforma este transformat in ion nitrat. Dupa descompunere urmeaza faza de separare de namol. Pe partea de tratare este gandita in asa fel incat are doua linii de tratare separata incat putem face si revizia tehnica necesara pe cate o linie fara a opri complet functionarea statiei”, a aratat specialistul.
De ce la Cristesti, in vecinatatea statiei de epurare a municipiului Tirgu Mures? „Tratarea biologica genereaza namol, avem o colaborare foarte buna cu Aquaserv pe linia prelucrarii namolului si aducerii lui la standardul de calitate cerut dupa anul 2016. De asemenea, tratarea biologica necesita o sursa de carbon si intentionam ca din 2016 sa dezvoltam acest proiect, in sensul preluarii si a apelor reziduale si de la Heineken, ape care au o incarcare puternica organica, ei consuma chimicale pentru pretratarea lor, noi consumam aici substanta – metanol – pentru tratarea biologica si prin aceasta colaborare intentionam ca, per ansamblu, impactul asupra mediului sa fie minim prin tratarea apelor reziduale de la Heineken si de la Azomures”, a incheiat directorul Botezan.
Lucrarile civile se vor incheia undeva la sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie, apoi urmeaza montajul mecanic, pentru ca la sfarsitul lunii septembrie sa inceapa testele hidraulice si probele preliminare punerii in functiune a statiei de tratare.
Ligia VORO
[email protected]

Date ale proiectului

Picture 11884

Antreprenorul general al lucrarilor este compania olandeza Nijhuis Water Technology BV, iar antreprenorul specialitate rezistenta – CON-A SRL, firma inregistrata in judetul Sibiu. Proiectarea a fost incredintata SC Aludesign Constructii Civile SRL Bucuresti.
Statia de epurare biologica a apelor uzate rezultate din activitatea Azomures va cuprinde:
– Bazinele de pre-denitrificare, bazinele de aerare (nitrificare), bazinele de post-denitrificare si 2 decantoare secundare pentru separarea namolului. In toate aceste bazine se vor monta echipamentele tehnologice aferente. Bazinele si decantoarele vor fi realizate din beton armat cu o grosime a peretilor de 500 mm.
– Doua statii de pompare namol recirculat si in exces, aferent fiecarui decantor secundar, statii care vor pompa namolul din decantoarele secundare in bazinul de aerare (recirculare externa) si namolul biologic in exces catre ingrosatoarele gravitationale din statia de epurare a apelor uzate orasenesti, in vederea prelucrarii lui ulterioare (ingrosare, fermentare, deshidratare, uscare).
– Instalatie de stocare – dozare metanol si instalatie de stocare – dozare acid fosforic (pentru asigurarea chimicalelor necesare in procesele biologice). Rezervoarele vor fi confectionate din otel inox si vor fi prevazute cu cuve de retentie.
– Difuzoare de aer (pentru asigurarea oxigenului necesar proceselor biochimice (aerarii) in bazinele de nitrificare) alimentate de suflante care vor fi instalate intr-o constructie adiacenta (hala suflantelor). Hala suflantelor va fi o constructie metalica, dezvoltata pe 2 niveluri, cu suprafata la sol de 16,7 m x 8,2 m si inaltimea la streasina de 9,35 m. –
– Cladirea administrativa, in care va fi amplasat si tabloul de comanda si control al instalatiei, biroul si spatiile tehnice si sanitare necesare personalului de operare si mentenanta. Cladirea va fi dezvoltata pe un singur nivel, va fi confectionata din panouri sandwich pe structura metalica si va avea o suprafata la sol de 7,5 m x 14,5 m. – Drumuri de acces si o parcare.
– Construirea tuturor retelelor de utilitati necesare functionarii statiei (alimentare cu energie electrica si alimentarea cu apa potabila)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *