Proiectele pe Masura 121 vizand investitii in producerea si utilizarea energiei regenerabile vor beneficia de punctaj suplimentar

Târgul Interna?ional RoEnergy se va desf??ura la Timi?oara în perioada 5-7 noiembrie 2013
Proiectele pe Masura 121 vizand investitii in producerea si utilizarea energiei regenerabile vor beneficia de punctaj suplimentar
Proiectele pe Masura 121 vizand investitii in producerea si utilizarea energiei regenerabile vor beneficia de punctaj suplimentar

Proiectele din sectoarele prioritare, precum cel vegetal sau de crestere a animalelor, al caror obiect vor fi investitiile in producerea si utilizarea energiei regenerabile, vor beneficia de un punctaj suplimentar in cadrul sesiunii din iunie 2013 a Masurii 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole, dedicata fermelor de familie, a anuntat, miercuri, seful Directiei Strategii din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Elena Tatomir.

Potrivit acesteia, MADR va lansa, la jumatatea lunii iunie, o sesiune de depunere de proiecte pentru Masura 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole, fermele de familie avand la dispozitie 50 de milioane de euro pentru proiectele pe care vor dori sa le implementeze.

„In cadrul acestei sesiuni, pentru care sunt alocate 50 de milioane de euro, vor fi finantate aproximativ 1.000 de ferme familiale, cu o valoare maxima eligibila a proiectului de 125.000 de euro, din care pana la 50.000 de euro va fi sprijin nerambursabil prin Programul National de Dezvoltare Rurala. Proiectele din sectoare prioritare, precum sectorul vegetal si cel de crestere a animalelor, care vor realiza investitii in producerea si utilizarea energiei regenerabile, vor putea beneficia de un punctaj suplimentar. Acesta se acorda in functie de ponderea investitiei in valoarea totala eligibila a proiectului si se adauga la punctajul obtinut pentru sectorul respectiv”, a explicat reprezentantul MADR, la cea de-a treia editie a conferintei internationale „Energia solara in Romania” – Industria PV, dificultati si provocari.

In plus, potrivit unui comunicat al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit /APDRP/, remis pe 31 mai AGERPRES, potentialii si actualii beneficiari ai fondurilor europene acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala /PNDR/ 2007-2013 au la dispozitie sistemul interactiv de consiliere online ‘Sistemul Expert’.

Prin intermediul noului sistem, disponibil pe site-ul APDRP, se poate verifica eligibilitatea investitiei propuse, in vederea accesarii fondurilor europene nerambursabile.

Astfel, cei care doresc sa depuna un proiect de investitii pentru sesiunea din iunie 2013 a Masurii 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole, dedicata fermelor de familie cu dimensiuni intre 2 si 50 UDE, pot beneficia de suport online pe site-ul APDRP in vederea identificarii facile a investitiilor eligibile si a conditiilor de accesare.

‘Sistemul Expert’ presupune completarea unui chestionar online, in urma caruia beneficiarii vor putea identifica masura de finantare din PNDR pe care o pot accesa, investitiile eligibile, documentele necesare intocmirii proiectului precum si o estimare a punctajului pe care l-ar putea obtine investitia propusa.

Pe langa cei care vor sa depuna un proiect de investitii, in sesiunea din iunie a Masurii 121, in acest moment ‘Sistemul Expert’ vine si in ajutorul celor care vor sa depuna proiecte de investitii prin Grupurile de Actiune Locala (GAL-uri).

In scurt timp, tot pe pagina oficiala de internet a APDRP, vor fi disponibile alte doua sisteme de consiliere online (‘Tutoriale’ si ‘Simulari’), cu ajutorul carora potentialii beneficiari vor fi informati, in mod interactiv, despre modalitatea de intocmire a cererilor de finantare, a cererilor de plata si derularea proiectelor finantate prin PNDR.

Suportul online oferit de catre APDRP este parte a proiectului P006/ 2012 ‘Informarea potentialilor beneficiari ai PNDR si dezvoltarea sistemului informatic de gestiune si instruire a angajatilor’, Componenta 1 ‘Elaborarea sistemului expert si a tutorialelor pentru informarea potentialilor beneficiari ai PNDR prin intermediul portalului web’ finantat prin Masura 511 – Asistenta Tehnica a PNDR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *