Industria eoliana: Investitiile se amortizeaza abia in 9-10 ani

Industria eoliana: Investitiile se amortizeaza abia in 9-10 ani
Industria eoliana: Investitiile se amortizeaza abia in 9-10 ani

O investitie in energia eoliana se amortizeaza in 9-10 ani, rata interna de rentabilitate (RIR) de maximum 11% fiind stabilita de catre autoritatile romane si aprobata de Comisia Europeana, precizeaza Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA).

Potrivit RWEA, acest nivel al RIR este monitorizat anual si tinut sub control de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Totodata, reprezentantii Asociatiei atrag atentia ca modificarea schemei de sprijin in sensul amanarii unui certificat verde pentru mai multi ani va afecta grav veniturile lunare ale investitorilor, in masura in care veniturile prognozate nu vor mai arata ca cele proiectate in planul de afaceri.

Investitorii isi pierd increderea din cauza “schimbarii regulilor in timpul jocului”

“Din cauza incertitudinilor din aceasta piata care dureaza deja de sase luni, investitorii se confrunta cu un blocaj pe piata certificatelor verzi, fapt care ii pune in imposibilitatea de a achita ratele la bancile finantatoare. RWEA atrage atentia ca impactul negativ asupra sectorului bancar a inceput sa fie vizibil si va lua amploare odata cu noile modificari pe care Guvernul le are in vedere. In consecinta, schema de sprijin conceputa si agreata de statul roman impreuna cu institutiile europene este mai degraba amagitoare decat generoasa.

Dupa ce investitorii si-au facut planuri de afaceri bazate pe legislatia in domeniu, politicienii romani schimba din nou regulile in timpul jocului, un comportament care afecteaza grav increderea investitorilor straini si implicit volumul investitiilor straine care intra anual in economia romaneasca”, spun investitorii din sectorul energiei eoliene.

Totodata, acestia subliniaza ca propunerea Ordonantei de Urgenta de a amana plata unui certificat verde “va vaduvi” bugetul de stat cu zeci de milioane de euro anual. In 2012, TVA si alte taxe platite de producatorii de energie eoliana au contribuit cu 420 de milioane de euro la bugetul de stat al Romaniei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente