Guvernul a adoptat OUG privind reglementarea etichetarii si trasabilitatii produselor ecologice

Guvernul a adoptat OUG privind reglementarea etichetarii si trasabilitatii produselor ecologice
Guvernul a adoptat OUG privind reglementarea etichetarii si trasabilitatii produselor ecologice

In sedinta Guvernului din data de 28 august 2014 a fost adoptata Ordonanta de modificare si completare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, informeaza MADR printr-un comunicat.

Potrivit sursei, aceasta OUG creeaza cadrul institutional pentru stabilirea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor la organismele de inspectie si certificare aprobate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru desfasurarea activitatii in sectorul agricol ecologic, avand in vedere prevederile Regulamentului (CE) nr. 834/2007 si ale Regulamentului (CE) nr. 889/2008.

„Proiectul a fost motivat, pe de o parte, de faptul ca folosirea frauduloasa a termenilor de „ecologic”, „biologic”, „organic” sau a abrevierilor acestora, precum „bio”, „eco”, ca marci comerciale sau practici de utilizare, inclusiv pe eticheta produsului, materiale publicitare si documentele comerciale, poate induce in eroare consumatorul, acestea nefiind obtinute in conformitate cu regulile de productie ecologica. Pe de alta parte, au fost constatate cazuri frecvente de nerespectare de catre organismele de inspectie si certificare pentru domeniul agriculturii ecologice, a prevederilor legislatiei comunitare, pentru care Comisia Europeana a solicitat ca Romania sa ia masurile necesare pentru asigurarea trasabilitatii produselor ecologice in toate stadiile de productie, procesare si distributie”, precizeaza MADR.

In context, s-a decis ca se impune stabilirea unui sistem de sanctiuni asupra organismelor de inspectie si certificare care nu respecta obligatiile prevazute de legislatia in vigoare.
Implementarea masurilor vizeaza imbunatatirea activitatii din sectorul de agricultura ecologica pe toata filiera, de la producatorul agricol pana la utilizatorul final.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente