Romania a investit 3 miliarde de euro prin masurile de agromediu

0
319
România a investit 3 miliarde de euro prin măsurile de agromediu
Romania a investit 3 miliarde de euro prin masurile de agromediu
Romania a investit 3 miliarde de euro prin masurile de agromediu

Romania a investit aproape trei miliarde de euro in perioada 2007- 2013 prin masurile de agromediu, alte trei miliarde de euro urmand sa fie puse la dispozitie in urmatorii sapte ani, a declarat, marti, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta pe teme agricole.

Regulamentul european spunea ca 25% din alocarea financiara pe dezvoltare rurala sa mearga la masurile de agromediu in perioada 2007 — 2013. Am investit pe aceste masuri aproape trei miliarde de euro, iar alte trei miliarde de euro vor fi puse la dispozitie pentru ca procentajul a crescut la 30% in perioada 2014 — 2020. Sunt patru masuri pe care le-am identificat si analizam introducerea celei de-a cincea — masura de silvomediu”, spus Daniel Constantin.

Potrivit sursei citate, prima masura se refera la impadurirea terenurilor agricole, respectiv crearea de perdele forestiere, a doua la masura de agromediu asa cum a fost definita si in perioada 2007 — 2013, a treia se refera la zonele defavorizate, nu numai cele montane, si cea de-a patra la agricultura ecologica, care s-a dezvoltat foarte mult in Romania plecand de la gradul redus de utilizare a ingrasamintelor.

“Pe baza discutiilor avute cu mediul privat, cu ONG-urile si cu Ministerul Mediului, analizam introducerea masurii de silvomediu. Cei care sunt proprietari de paduri si nu pot sa le valorifice din punct de vedere al agriculturii pot sa primeasca o compensatie financiara. Vrem sa asiguram o dezvoltare echilibrata intre potentialul pe care il are agricultura si mediul inconjurator”, a adaugat Constantin.

In ceea ce priveste numarul proiectelor depuse dupa sapte zile de la lansarea primei sesiuni de depunere de proiecte pentru masura 121 — “Modernizarea exploatatiilor agricole”, seful MADR a afirmat ca s-au depus proiecte pentru toate sumele alocate acestei masuri, respectiv 150 de milioane de euro.

“Numai intr-o saptamana, in sapte zile, s-au depus pe sistemul electronic pe care l-am pus la dispozitie in Romania proiecte pentru toate sumele pe care le avem, desi sesiunea va fi activa timp de doua luni, respectiv pana pe 18 iulie, ceea ce arata ca avem nevoie de investitii in agricultura, avem nevoie sa crestem productia medie la hectar”, a subliniat vicepremierul Daniel Constantin.

Ministerul Agriculturii a lansat in urma cu o saptamana prima sesiune de depunere de proiecte pentru masura 121 — “Modernizarea exploatatiilor agricole” in baza regulamentelor europene de tranzitie, dar pe alocarile financiare ale viitorului Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 — 2020, sumele totale puse la dispozitia beneficiarilor cifrandu-se la 150 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.