Antioxidantii sunt periculosi pentru sanatate? Un studiu recent contrazice tot ce se stia pana acum

Antioxidantii sunt periculosi pentru sanatate? Un studiu recent contrazice tot ce se stia pana acum
Antioxidantii sunt periculosi pentru sanatate? Un studiu recent contrazice tot ce se stia pana acum

Din dorinta de a fi cat mai sanatosi, multi oameni cumpara si consuma foarte des vitamine si antioxidanti, substante considerate foarte bune pentru a incetini imbatranirea organismului. Un studiu recent contrazice aceasta veche teorie.

De multi ani, medicii sustin ca radicalii liberi din aerul poluat ataca membranele celulelor si pot duce la mutatii cancerigene, la imbatranirea celulelor si chiar la scaderea functiilor congnitive.

De asemenea, radicalii liberi sunt molecule pe care corpul uman le produce in mod natural, prin procesarea oxigenului, iar antioxidantii reduc acest proces daunator de oxidare.

Un studiu recent, realizat de cercetatorii de la Universitatea McGill din Canada, demonstreaza ca radicalii liberi nu provoaca imbatranirea, iar pilulele cu antioxidanti sunt cele care accelereaza acest proces.
In mod surprinzator, acestui studiu sustine opusul a tot ce se stia pana acum: radicalii liberi ajuta celulele sa traiasca mai mult.

Acest fenomen are loc prin modificarea mecanismului numit apoptoza, care presupune autodistrugerea celulelor afectate. Cele distruse vor muri, iar cele sanatoase, sub influenta radicalilor liberi, vor fi stimulate si vor trai mai mult.
Studiul, coordonat de profesorul de biologie Siegfried Hekimi, a fost facut pe viermi, care au trait mai mult cand au fost expusi la radicalii liberi.

Cercetari anterioare sugerasera mai de mult aceasta teorie. Anul trecut, Institutul de Cercetari Cardiovasculare Multimedica din Italia a declarat ca organismul uman are nevoie de stresul provocat de radicalii liberi pentru a putea lupta cu bolile infectioase. Expertii au avertizat ca un nivel crescut de antioxidanti este daunator.
Organismul uman este adaptat sa lupte singur intr-un mediu nociv, avand mecanisme de aparare eficiente, care sunt afectate de antioxidanti.

Alte studii de laborator au sugerat o legatura intre antioxidantul N-acetyl cysteine si raspandirea mai rapida a cancerului de san. De asemenea, beta carotenul si vitamina A sunt asociate cu riscul de cancer pulmonar si alte boli de plamani.
Cercetatorii precizeaza insa ca antioxidantii luati natural din alimente sunt benefici, pentru ca sunt in cantitati mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *