Trei sferturi dintre organismele de certificare in agricultura ecologica vor fi scoase in afara legii

43 de milioane de hectare sunt cultivate ecologic in intreaga lume
Trei sferturi dintre organismele de certificare in agricultura ecologica vor fi scoase in afara legii
Trei sferturi dintre organismele de certificare in agricultura ecologica vor fi scoase in afara legii

Un proiect de ordin al MADR risca sa puna in pericol existenta a trei sferturi dintre organismele de inspectie si certificare in agricultura ecologica. Potrivit actului normativ, a carui publicare este asteptata pentru jumatatea lunii februarie, firmele de certificare cu sediul in alta tara vor iesi in afara legii. Conditia recunoasterii acestora de catre MADR este sa aiba personalitate juridica romana si sa fie acreditate de RENAR. In prezent, dintre cele 16 organisme de certificare care activeaza pe piata romaneasca, doar 5 se incadreaza in conditiile impuse de actul normativ si sunt certificate RENAR : SC Icea Romania SRL, Ecoinspect SRL, Certrom SRL , Ecoroiscert SRL si Miscarea romana pentru calitate. Din cei peste 20.000 de producatori romani certificati sau in conversie, aproximativ jumatate sunt gestionati de firmele straine vizate de acest ordin.

Potrivit ordinului publicat pe site-ul MADR, „Organismele candidate pentru aprobare ca EM in agricultura ecologica trebuie sa indeplineasca cumulativ cerintele stabilite prin art. 27 din R(CE) nr. 834/2007, prin legislatia nationala in vigoare, precum si urmatoarele cerinte: a) sa fie persoane juridice romane, cu sediul principal in Romania, inregistrate conform legislatiei in vigoare; b) sa fie acreditate, in conformitate cu versiunea notificata cel mai recent, prin publicare in seria C a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, a Standardului european EN ISO/CEI 17065:2012 de catre Organismul National de Acreditare al Romaniei”.

Proiectul a starnit nemultumiri si proteste in randul organismelor de certificare in agricultura ecologica cu sucursale in Romania, acestia sustinand ca acreditarea RENAR este un proces birocratic care va ingreuna si mai mult activitatea acestora. Mai mult, reprezentantii romani ai firmelor de certificare sustin ca proiectul de ordin incalca legislatia europeana, care prevede ca o autorizare este valabila in toate tarile europene. Primele intrebari puse de acestia sunt : „Ce se va intampla cu clientii nostri?”, „De ce experienta de zeci de ani a firmelor din strainatate nu este suficienta pentru piata romaneasca?” sau „Care va fi impactul de imagine in randul firmelor din strainatate care doresc produse certificate in Germania sau Italia?”. Raspunsul nu l-au primit din partea autoritatilor, desi toti au depus memorii prin care solicita stoparea proiectului.

Cei afectati de proiectul de ordin nu vor avea de ales. Isi vor infiinta o firma cu sediul in Romania si cu capital strain, vor astepta un an de zile pana vor obtine certificarea RENAR si isi vor relua activitatea. Problema credibilitatii certificatelor emise de noile fime nu va putea fi insa rezolvata. Comerciantii straini sunt atenti la organismul de certificare in agricultura ecologica, iar absenta unei firme cu notorietate poate fi o piedica pentru producatorii romani.

„Pe noi nu ne va afecta in mod direct prevederea referitoare la obligativitatea de a fi persoana juridica romana, intrucat indeplinim aceasta conditie. Noi suntem o firma romaneasca dar cu actionariat strain. Vom fi, insa, afectati din alt punct de vedere. In proiectul de ordin se specifica obligativitatea tuturor organismelor de inspectie de a obtine acreditare RENAR pana la data de 1 iunie 2014, dar o astfel de procedura dureaza un an de zile. Ne va fi practic imposibil sa obtinem acreditarea RENAR in timp util” ne-a declarat Cristian-Ovidiu BABIAS, reprezentant al BCS Öko-Garantie Romania S.R.L.

Lacon private institute for quality assurance and certification of organically produced foodstuffs srl, Germania – sucursala Bucuresti, este in aceeasi situatie: „Nu suntem de acord cu acest act normativ. Exista riscul real de a se inchide sucursalele organismelor de certificare cu sediul in alta tara, fapt care va afecta un numar foarte mare de clienti si de angajati ai acestor firme. Avem o relatie frumoasa de munca cu clientii nostri si nu mi se pare normal sa promovezi un act normativ care sa afecteze atat de multi oameni” ne-a declarat Mariana Gheorghe, reprezentant Lacon Romania.

Ordinul mai ofera cateva surprize firmelor de certificare. In principiu, li se transfera responsabilitatea pentru cam toate activitatile care cadeau pana acum in sarcina MADR, cum ar fi: sa verifice documentele contabile ale operatorilor, sa publice lista si contactele operatorilor certificati pe pagina de web a firmei si sa intocmeasca rapoarte si estimari periodice privind inspectiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *