Propuneri noi pentru productia ecologica si etichetarea productiei ecologice autohtone

Propuneri noi pentru productia ecologica si etichetarea productiei ecologice autohtone
Propuneri noi pentru productia ecologica si etichetarea productiei ecologice autohtone
Propuneri noi pentru productia ecologica si etichetarea productiei ecologice autohtone

In data de 7 iunie 2013, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a avut loc o intalnire intre reprezentantii Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, ai Compartimentului Ecoconditionalitate si Produse Alimentare Ecologice si Corneliu Mateescu, presedintele OIPA pentru agricultura ecologica, Marian Cioceanu, presedintele Bio Romania, Abdelaziz Messai, director general Ecocert Romania si, totodata, presedintele comitetului de initiativa pentru infiintarea asociatiei organismelor de inspectie si certificare si Michel Reynaud, Presedinte al Consiliului European de Certificare Ecologica (EOCC).

Obiectivul principal al acestei intalniri l-a constituit prezentarea propunerilor asociatiilor din agricultura ecologica privind elaborarea documentului de pozitie vis-a-vis de viitorul Regulament European 834/2007 privind productia ecologica si etichetarea productiei ecologice, care se va modifica de la 1 ianuarie 2014.

Intrucat Romania a devenit in ultimii ani unul dintre statele membre importante in privinta productiei ecologice si luand in considerare potentialul foarte mare pe care tara noastra il are in acest domeniu, este necesar ca, in functie de specificul tarii noastre sa se tina cont de propunerile actorilor implicati in acest sector tocmai pentru a mentine credibilitatea si siguranta produselor ecologice pe piata nationala si implicit, pe cea europeana.

Astfel, pentru ca in tara noastra exista foarte multe ferme mici in zona de deal si munte, care pot indeplini criteriile pentru certificare ecologica, a fost adusa in discutie problema ‘certificarii de grup’ – prin intermediul organizatiilor importante de fermieri. Propunerea a venit din partea lui Michel Reynaud, fiind sustinuta atat de reprezentantii MADR, cat si de toti ceilalti invitati la aceasta dezbatere.

Un alt subiect atins in cadrul dezbaterii care a avut loc astazi l-a constituit problema referitoare la imbunatatirea controalelor. In prezent, controalele se realizeaza de catre trei institutii – APIA, APDRP si organismele de certificare. Abdelaziz Messai, director general Ecocert Romania a propus, ca pentru eficientizarea acestor controale care presupun costuri si care au la baza criterii comune, sa se creeze o platforma intre organisme de executie, care sa realizeze controale comune. Corneliu Mateescu, presedintele OIPA pentru agricultura ecologica, a mentionat importanta foarte mare pe care o vor avea noile criterii de acordare a certificatului de producator, respectiv obtinerea vizei unei asociatii reprezentative din zona in care se regaseste producatorul ecologic.

Reprezentantii MADR au dat asigurari participantilor la discutiile de astazi de la sediul institutiei ca vor fi permanent un partener de dialog al tuturor actorilor din sectorul agriculturii ecologice, in acest sens agreand propunerea lui Marian Cioceanu de a avea intalniri de lucru lunare, pentru a veni in intampinarea nevoilor sectorului si a imbunatati legislatia nationala din acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *