Cererea de piata salveaza agricultura ecologica romaneasca

Cererea de piata salveaza agricultura ecologica romaneasca
Cererea de piata salveaza agricultura ecologica romaneasca

Agricultura ecologica a prins radacini in Romania si este promovata ca fiind un domeniu cu potential foarte mare. Pe de alta parte, incoerenta politicilor pentru agricultura ecologica nu a facut altceva decat sa blocheze, astfel ca numarul fermierilor ecologici este foarte mic.

In Monitorul Oficial nr. 301 din 27 mai 2013 a fost publicat Ordinul nr. 378/2013 al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 219/2007 pentru aprobarea regulilor privind inregistrarea operatorilor in agricultura ecologica.

Se modifica data pana la care operatorii au obligatia de a-si inregistra activitatea la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Daca pana acum, erau obligati sa se inregistreze pana pe 1 iunie, incepand cu acest an operatorii trebuie sa se inregistreze pana pe 31 august (inclusiv);
Se introduce obligativitatea subcontractorilor de a se inregistra – Practic, trebuie sa existe o lista subcontractantilor, respectiv a proprietarilor terenurilor cu pomi razleti, conditia necesara fiind ca acestia sa fie supusi sistemului de control. Trebuie sa existe un sistem corespunzator al documentelor contabile prin care se poate asigura trasabilitatea produselor.

Subcontractantii vor fi mentionati in Fisa de inregistrare a procesatorilor in agricultura ecologica, prevazuta in anexa nr. 3 pct. 1. Procesator – Locatia fermei/unitatii administrate sau in Fisa de inregistrare a comerciantilor de produse ecologice (inclusiv comertul intracomunitar), prevazuta in anexa nr. 7 pct. 1. Comerciant – Locatia fermei/unitatii administrate.
Aceste modificari trebuie respectate de operatorii din agricultura ecologica doar in 2013, incepand cu anul viitor legislatia urmand sa se modifice din nou.

Reprezentantii asociatiilor de producatori din domeniu sustin ca modificarea datei ii va incurca si mai mult agricultorii, desi autoritatile spera ca prin extinderea termenului pana la care se pot inregistra operatorii numarul acestora sa creasca.

„Noi consideram ca aceasta modificare intra in contradictie cu Ordinul ministrului 181 care priveste sistemul de inspectie si cercetare. Daca organismul de inspectie va face inspectia la o ferma vegetala nici o cultura nu va fi pe picioare. Si atunci respectivul organism de inspectie nu va putea verifica decat actele contabile. Controlul intr-o cultura ecologica se face in vegetatie. La 31 august graul este depozitat sau vandut, floarea soarelui este recoltata deci, organismul de inspectie nu va putea face un control eficient”, a explicat pentru Teodora Aldescu, director al Asociatiei EcoR Partner si responsabil in cadrul MADR in perioada 2000-2010 al sectorului de agricultura ecologica.

Aldescu a precizat ca reprezentantii Ministerului Agriculturii ar fi trebuit sa faca o exceptare de la aceasta prelungire a termenului de inregistrare pentru operatorii din agricultura ecologica vegetala.

La randul sau, Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica (FNAE) considera inoportuna modificarea termenului de inregistrare a operatorilor din agricultura ecologica si crede ca masura nu va creste numarul acestora.

Presedintele FNAE spune ca prioritatile ministerului Agriculturii in ceea ce priveste acest segment de piata ar fi trebuit sa fie altele si nu schimbarea datei de inregistrare. „Prioritatile pentru ministerul Agriculturii ar fi trebuit sa fie: gasirea unor solutii pentru ca subventiile sa ajunga cat mai repede la fermieri. Sa urmareasca in ce masura cei care se declara ca sunt agricultori ecologisti pot face dovada acestui lucru. Decizia a fost luata, urmand sa faca inspectiile in teritoriu. Formare profesionala. Trebuie facute programe de formare profesionala. Este un sistem nou de agricultura, apar mereu noutati si oamenii trebuie sa fie informati”, a adaugat Ion Toncea.

In ciuda problemelor pe care le au in relatia cu autoritatile, operatorii din agricultura ecologica sunt „salvati” de cererea care a expodat in ultimii ani pe piata din Romania. Potrivit lui Ion Toncea, cei mai multi dintre operatorii care activeaza pe aceasta piata si-au inceput activitatea inainte ca Romania sa primeasca fonduri europene pentru agricultura ecologica si rezista pe piata datorita vanzarilor si nu a sprijinului de la autoritati.
„Numarul operatorilor din agricultura ecologica este in crestere pentru ca cerere pe piata exista. Acesta este marele nostru noroc”, a precizat Ion Toncea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *