Legea cainilor in Bucureasti

Campanie pentru promovarea drepturilor animalelor de companie abandonate
Legea cainilor in Bucureasti
Legea cainilor in Bucureasti

Persoanele fizice vor fi obligate sa sterilizeze cainii detinuti si sa-i inregistreze la Asociatia pentru Protectia Animalelor (ASPA) din subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, in caz contrar ei vor trebui sa achite o taxa anuala de 150 de lei, potrivit unei hotarari privind controlul reproductiei cainilor in municipiul Bucuresti, adoptata vineri in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Fac exceptie cainii utilitari, de vanatoare, cu drept de monta inregistrati la asociatia de profil si cei de serviciu ai MApN si MAI, precum si cainii a caror stare de sanatate nu este compatibila cu procedura de sterilizare.

Cainii vor putea fi sterilizati gratuit la cabinetele veterinare care au parteneriat cu ASPA, institutie care va acoperi aceste costuri.

„S-a stabilit o amenda de 3.000 de lei pentru persoanele fizice care nu declara cainii mai mari de patru luni, in termen de sase luni de zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari. Totodata, exista o taxa de 150 de lei pe an, care se aplica fiecarui detinator de caini daca acestia nu sunt sterilizati si exista niste exceptii cu cainii care nu trebuie sterilizati”, a declarat Cristinel Diaconescu, consilier general PDL.

Totodata, ONG-urile care nu-si declara cainii pe care ii au in posesie vor fi amendate cu 3.000 de lei. Aceeasi amenda vor plati persoanele juridice, institutiile si ONG-urile care desfasoara activitati de capturare, adapostire, transport, sterilizare, identificare si adoptie si care nu comunica catre ASPA toate informatiile aferente acestor activitati pana pe data de 15 ale lunii in curs pentru luna anterioara.

„Pentru a creste adresabilitatea acestor adoptii, organizatiile neguvernamentale pot adopta 100 de caini pe an, iar persoanele fizice pot adopta de la ASPA, gratuit, un singur caine pe an. Pentru adoptiile suplimentare se percepe 150 de lei pe caine. Taxa se achita catre ASPA in momentul adoptiei, iar abandonul cainilor se constata de catre ASPA, in momentul adoptiei”, a spus Razvan Bancescu, director de proiect la ASPA.

De asemenea, ASPA are obligatia sa realizeze o baza de date unica unde sa inregistreze toate datele de identificare acestor caini.

Constatarea si sanctionarea contraventiilor stabilite in hotarare sunt atribuite primarului general si imputernicitilor acestuia. Hotararea va fi pusa in aplicare in termen de 30 de zile.

Un alt proiect adoptat de consilierii generali a vizat incheierea de contracte de catre Primaria Capitalei, pentru prinderea si transportul cainilor in vederea sterilizarii lor, precum si reteritorializarea lor. „Speram sa sterilizam 20000 de caini, asta inseamna o medie zilnica la peste 110-120 de caini, fata de 30 in prezent”, a sustinut Bancescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca adoptarea acestei hotarari reprezinta un pas important.

„Este al cincilea an cand ma confrunt cu aceasta chestiune. Am petrecut nenumarate ore in discutii cu organizatiile pentru protectia animalelor. Majoritatea sunt oameni normali care doresc binele. Intotdeauna a existat insa implicatia politica, cu cat se apropiau de alegeri, erau polarizate doua tabere, unii incercand sa devina simpatici. Este pentru prima data cand ne aflam intr-o intelegere normala cu consilierii generali si bucuresteni. As vrea sa intelegeti ca cainii nu i-au adus in Bucuresti nici Basescu si nici Oprescu. Vin de pe vremea fanariotilor. 95 la suta dintre oameni nu-i vor pe strada. Oamenilor le este frica sa mearga la cumparaturi, sa-si duca copilul la scoala, sa alerge. Nu am pledat niciodata pentru eutanasie. Faptul ca vrem sa-i omoram sunt prostii. Vrem sa oferim bucurestenilor un oras linistit, fara caini”, a declarat edilul sef.

Potrivit lui Sorin Oprescu, in Bucuresti sunt aproximativ 60.000 de caini comunitari, in baza unor statistici cu cainii capturati si sterilizati. „A induce senzatii de-astea ca cainii dispar in Triunghiul Bermudelor, intr-o gaura neagra, pierdem timpul, nu facem altceva decat sa ne furam caciula, iar cetatenii sa fie nemultumiti”, a spus Oprescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *