Precizari MADR referiritoare la scaderea TVA pentru produsele ecologice

0
441
Precizari MADR referiritoare la scaderea TVA pentru produsele ecologice
Precizari MADR referiritoare la scaderea TVA pentru produsele ecologice
Precizari MADR referiritoare la scaderea TVA pentru produsele ecologice

Avand in vedere aparitia in presa a raspunsului comunicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la interpelarea dlui. senator DONTU Ovidiu-Liviu cu referire directa la scaderea TVA pentru produsele ecologice, MADR face urmatoarele precizari:

• Romania are o cota standard de TVA de 24% si doua cote reduse de 5 respectiv 9%, asa cum permite legislatia europeana in materie;
• Cota redusa de TVA de 5% se aplica in cazul locuintelor sociale, iar cea de 9% in cazul produselor farmaceutice, serviciilor hoteliere si paine;
• In conformitate cu prevederile Directivei, statele membre pot aplica cote reduse pentru alimente. Definitia alimentelor este urmatoarea: «alimente (inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice) destinate consumului uman si animal; animale vii, seminte, plante si ingrediente utilizate in mod normal in prepararea alimentelor; produse utilizate in mod normal pentru a completa sau inlocui alimente». In acest context, toate produsele denumite alimente pot beneficia de aceasta cota redusa fiind incadrate ca submasuri in interiorul acesteia. Romania aplica astazi cota de TVA redusa de 9% la paine. La aceasta cota pot fi incadrate si alte submasuri ex: carne sau produse din carne, lapte si produse lactate, legume si fructe, produse alimentare care indeplinesc conditiile de certificare bio etc.

Ca atare, produsele alimentare sau alte tipuri de marfuri nu pot beneficia de o alta cota redusa, ele insa pot fi introduse ca submasuri in cadrul celor doua cote de 5%, respectiv 9%.

In concluzie, sensul raspunsului formulat domnului senator DONTU Ovidiu-Liviu, in data de 10 noiembrie 2014, era acela ca nu se poate adopta o noua cota redusa de TVA, alta decat cele doua existente de 5%, respectiv 9%, decat dupa data de 31.12.2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.