Pomicultura va primi o sustinere financiara prin PNDR, de aproximativ 200 milioane de euro

Pomicultura va primi o sustinere financiara prin PNDR, de aproximativ 200 milioane de euro
Pomicultura va primi o sustinere financiara prin PNDR, de aproximativ 200 milioane de euro

In viitorul program national de dezvoltare rurala, 2014-2020, pomicultura va primi o sustinere financiara importanta, de aproximativ 200 milioane de euro. „La aceasta masura s-a plecat de la o realitate care exista in Romania si care spune ca mai mult de jumatate din livezi sunt in declin“, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 va fi diferit fata de cel existent nu doar prin numarul de masuri, care va fi redus la aproape jumatate, ci si prin alocarea financiara, care nu va mai oferi „aceleasi oportunitati“. „Viitorul PNDR 2014-2020 nu ne mai ofera aceleasi oportunitati din punctul de vedere al alocarii financiare, dar angajamentele sunt mai multe decat cele pe care le aveam in programarea 2007-2013, si aici ma refer la faptul ca 30% din viitorul program trebuie sa mearga pe zona de agromediu, o conditie a noii Politici Agricole Comune (PAC). E de inteles pentru ca statele membre ale UE care au un grad ridicat de dezvoltare a agriculturii „sa se ocupe de inverzirea PAC si de conservarea anumitor zone cu potential de mediu ridicat. Cred ca pentru Romania abordarea nu este cea mai fericita, dar trebuie sa ne adaptam chiar daca mai avem inca nevoie de dezvoltare“, a spus ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Prima masura din viitorul PNDR care vizeaza investitiile in ferme, respectiv „Investitii in active fizice“ va avea mai multe submasuri, printre care una privind pomicultura, cu o alocare de aproape 200 milioane de euro. Ministrul de resort a apreciat ca masura este una potrivita, mai ales in contextul in care acest sector a intrat intr-un declin. „La aceasta masura s-a plecat de la o realitate care exista in Romania si care spune ca mai mult de jumatate din livezi sunt in declin. Productia de fructe din Romania era la un nivel competitiv pe plan european, iar azi nu este la fel de mare, piata nu este organizata destul de bine, iar produsele nu ajung la consumatori asa cum ne-am fi dorit, fiind nevoiti sa importam 10% din nevoia de consum a Romaniei. Romania produce suficient pe aceasta zona, chiar mai mult. Importam 10%, din pacate, pentru ca nu suntem organizati cum ar trebui nici pe zona de productie si nici pe colectare, si de aceea multi prefera sa vanda pe marginea drumului“, a explicat ministrul agriculturii. De mentionat este faptul ca, la ora actuala, doar 40% din produsele care se comercializeaza in supermarketuri sunt de productie romaneasca.
Seful MADR a mai precizat ca pe noul PNDR nu vor fi schimbari fundamentale, insa pe plati directe pe pilonul I fiecare stat membru va avea posibilitatea sa intervina pe noua programare. Astfel, fermierii cu peste 5 hectare de teren vor beneficia de o plata mai mare daca vor produce pentru piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *