Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – NOSTRA SILVA atrage atentia asupra esecului celor doua mari proiecte de sprijinire a gestionarii durabile a padurilor: respingerea, in plenul Camerei Deputatilor, a proiectului de modificare a Codului Silvic si alocarea unei sume derizorii in Programul de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru domeniul padurilor. „Marti, 24.06.2014, in plenul Parlamentului, s-a votat, confuz, proiectul de modificare a Codului Silvic: 198 de voturi pentru, 10 abtineri, 98 de voturi impotriva. Fiind lege organica, proiectul ar fi trebuit sa intruneasca 203 voturi (majoritate calificata). Proiectul de lege a fost definitiv respins, discutiile pe Codul Silvic se vor relua de la zero, fiind necesara initierea unui alt proiect legislativ”, se arata intr-un comunicat al Federatiei. De asemenea, se mai spune ca tot marti, Ministerul Agriculturii a transmis pentru o ultima dezbatere forma finala a masurii de silvomediu inclusa in viitorul PNDR 2014-2020, fara a onora promisiunile facute domeniului forestier. „Aceasta masura de silvomediu a fost identificata, in grupurile de lucru tehnice alcatuite din reprezentantii NOSTRA SILVA, ai ONG-urilor de mediu, ai Departamentului Padurilor, ai Ministerului Agriculturii, consultanti si experti, ca fiind cea mai buna masura pentru sustinerea functiilor de protectie ale padurilor, incepand cu schimbarile climatice, biodiversitatea, protectia solului etc., prin acordarea unei compensatii proprietarilor de paduri pentru: asumarea unui angajament voluntar de respectare a unor zone extinse de liniste in padure; reducerea periodicitatii taierilor de masa lemnoasa; reducerea cantitativa a taierilor”, se spune in comunicat.
Desi masura a fost apreciata unanim in discutiile tehnice ca fiind foarte buna, se spune ca Ministerul Agriculturii a impus o alocare financiara derizorie. „Consecinta alocarii financiare insuficiente: suma acopera necesarul estimat pentru doar 600.000 ha padure (20% din padurile private). In consecinta MADR a propus coeficienti de reducere a sprijinului de 50% pentru padurile de peste 1.000 ha si de 70% pentru padurile de peste 5.000 ha (desi in discutiile tehnice proprietarii de paduri au aratat ca aceste proprietati de peste 1.000 ha sau 5.000 ha sunt forme asociative devalmase sau in indiviziune, ale unor intregi comunitati de sute sau mii de locuitori)”, spune Federatia, care arata ca atractivitatea masurii scade dramatic daca din pierderea estimata prin angajamentul de mediu (pierdere efectiva prin nerecoltarea masei lemnoase) proprietarul de padure – comunitati istorice de proprietari, in majoritate – primeste doar 50% sau chiar 30%.
„Pentru o exemplificare mai clara a lipsei de masura cu care judeca Ministerul Agriculturii, sprijinul acordat prin PNDR pentru un ha de padure este de 20 de ori mai mic decat cel pentru o vaca si de pana la 30-40 ori mai mic decat acel pentru un hectar de pasune montana. O ferma de vaci de 1.000 de capete sau o ferma agricola de 1.000 ha este mai importanta in PNDR decat intreg Parcul National Retezat! In acest context, reamintim ca Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania NOSTRA SILVA a solicitat printr-un mars de protest, printr-o petitie on-line, prin materiale scrise si argumentate catre toate institutiile statului, politici publice pentru urmatoarele domenii de interventie (teme ale petitiei on-line, semnata de peste 2.000 de romanii intr-o saptamana): Stop taierilor ilegale de paduri!, Stop falimentarii si instrainarii padurilor!, O alocare financiara echitabila in viitorul PNDR pentru sectorul forestier!, Masuri de sprijinire a prelucrarii locale a masei lemnoase!”, se mai spune in comunicat.
De asemenea, Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – NOSTRA SILVA arata ca respingerea Codului Silvic in plenul Camerei Deputatilor si alocarea financiara derizorie pentru domeniul padurilor in viitorul PNDR inseamna perpetuarea starii de fapt actuale: taieri ilegale, instrainarea terenurilor forestiere, concentrarea economica a prelucrarii masei lemnoase si declinul comunitatilor rurale, a comunitatilor istorice de proprietari. Federatia solicita initierea de urgenta a unui nou proiect de Cod Silvic, promovat cu respect fata de principiile transparentei decizionale si reanalizarea prioritizarii alocarilor financiare in viitorul PNDR, cu o alocare echitabila pentru paduri.