Victor Ponta: Agricultura ecologica reprezinta un mare avantaj pentru consumatorul european

0
479
Agricultura ecologica si sanatatea umana
Agricultura ecologica si sanatatea umana
Victor Ponta: Agricultura ecologica reprezinta un mare avantaj pentru consumatorul european
Victor Ponta: Agricultura ecologica reprezinta un mare avantaj pentru consumatorul european

Agricultura ecologica reprezinta un urias potential pentru toate tarile Uniunii Europene, dar si un mare avantaj pentru consumatorul european de a avea acces la produse de foarte buna calitate, la produse sanatoase, a declarat joi, la Nurnberg, premierul Victor Ponta, la inceputul dezbaterii ”Agricultura Ecologica – Orizonturi 2020″, organizata in cadrul Targului Mondial de Comert cu Produse Ecologice – Biofach.

‘Agricultura ecologica reprezinta un urias potential pentru toate tarile Uniunii Europene, dar si un mare avantaj pentru consumatorul european de a avea acces la produse de foarte buna calitate, la produse sanatoase si de a putea alege intre produsele ecologice bio si cele clasic conventionale’, a precizat Ponta.

Seful Guvernului a subliniat ca trebuie gasite noi proceduri de sprijin, de incurajare si de promovare a agriculturii ecologice.

‘ Trebuie sa gasim pentru toti producatorii din Romania, dar si din restul Europei, programe europene si politici nationale pentru noi proceduri de sprijin, de incurajare si de promovare a agriculturii ecologice si a produselor bio. Credem ca este o mare oportunitate pentru producatorii din tarile noastre si pentru viitorul nostru, al celor tineri, care pot sa aiba acces la produse eco si care respecta cele mai inalte standarde’, afirmat prim-ministrul.

Victor Ponta le-a multumit organizatorilor pentru ca au ales Romania sa fie ‘Tara anului’ la editie din acest an a targului.

‘Vreau sa multumesc organizatorilor pentru ca Romania este ‘Tara anului’ la cel mai mare eveniment de acest fel din lume. Este o mare onoare pentru Romania sa participe in aceasta pozitie privilegiata (…), deoarece agricultura ecologica reprezinta o mare oportunitate si, implicit, o prioritate. Sunt un adept convins al agriculturii ecologice si, implicit, un sprijin eficient pentru ceea ce ne dorim sa facem cu totii aici’, a spus seful Executivului.

Inainte de seminar, premierul Victor Ponta, a vizitat pavilionul Romaniei de la Biofach, impreuna cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos. Prim-ministrul a trecut pe la toti cei 55 de expozanti, producatori si asociatii, a gustat din miere, din palinca, sucuri de fructe, dulceata de trandafiri, branzeturi, paine etc. Producatorii au profitat de ocazie si i-au cerut sprijin pentru acest sector, unii solicitand chiar subventii pentru procesarea trufelor, in timp ce apicultorii au deschis subiectul impozitarii stupilor.

Victor Ponta a primit de la o organizatie din Brasov un ursulet lucrat manual, mascota Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), a stat de vorba cu reprezentantii unei asociatii brasovene care va lansa in cel mult o luna pe piata un lant de restaurante eco, s-a fotografiat cu expozantii, la standul Ecofruct.

De asemenea, seful Guvernului le-a multumit expozantilor romani si le-a transmis ca a primit semnale pozitive vizavi de prezenta Romaniei la targ.

Romania detine statutul de tara a anului la editia din acest an a Biofach, fiind reprezentata de 55 de expozanti din sectorul agriculturii ecologice. Evenimentul este sustinut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica – „Bio Romania”.

Pavilionul Romaniei se intinde pe o suprafata de 600 de metri patrati, inclusiv un restaurant unde vor fi gatite meniuri traditionale romanesti. Firmele expozante vor expune produse certificate ecologic, precum cereale si seminte oleaginoase, uleiuri, fructe de padure, ciuperci uscate, plante medicinale, seminte de plante aromatice si mirodenii, furaje, branzeturi, oua, produse lactate, vinuri, fructe si sucuri din fructe, produse de panificatie, dulceturi, cosmetice, miere si produse apicole, produse provenite din acvacultura.

Din datele furnizate de ministrul Agriculturii, in toamna anului trecut, efortul financiar al MADR pentru organizarea acestui eveniment este estimat la aproximativ 800.000 de euro.

Cel mai mare targ de comert cu produse ecologice din lume „BioFach Nürnberg 2013” si-a deschis portile miercuri pentru 2.420 de expozanti, din 130 de tari, si pentru cei peste 40.000 de vizitatori estimati ca vor vizita targul in cele patru zile de evenimente (13-16 februarie 2013).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.