Cati bani europeni sunt disponibili pentru investitiiile in energie regenerabila

Cati bani europeni sunt disponibili pentru investitiiile in energie regenerabila
Cati bani europeni sunt disponibili pentru investitiiile in energie regenerabila

In sesiunea 2014-2020, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, va fi alocata suma de 800 de milioane de euro pentru investitii in ferme, iar o parte din investitii pot fi directionate si catre achizitia de echipamente pentru energie regenerabila, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, cu ocazia lansarii oficiale a Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO).

„Sunt incurajati toti fermierii care vor obtina energie din surse regenerabile. Prin PNDR in sesiunea 2007-2013 a fost alocata suma de 1 miliard de euro pentru investitii in ferme, iar acestea puteau cumpara si echipamente pentru energie regenerabila. Pentru sesiunea urmatoarea va fi alocata suma de 800 de milioane de euro, prin masura 121 pentru Exploatatii Agricole”, a afirmat Daniel Constantin.

Ministrul MADR a mai spus ca Romania are un potential in agricultura extrem de important pentru a produce energie pentru a produce biomasa si, pentru a nu spune doar vorbe, acesta a dat si un exemplu despre cum este impartit potentialul energetic national din biomasa: 15,5% reziduuri din exploatari forestiere si lemne de foc, 6,4% deseuri de lemn, rumegus si alte resturi de lemn, biogaz – 7,7%, deseuri si reziduuri menajere urbane 7,2% si, cel mai important, deseurile agricole rezultate din cereale, tulpini de porumb, resturi vegetale, vita de vie si altele – 63,2%.

Constantin a subliniat ca, dincolo de producerea de energie, cel mai important pentru domeniul agriculturii pentru a fi din ce in ce mai competitivi este sa folosim mai multa energie regenerabila pentru a reduce costurile de productie.

„Romania a devenit o tara cu un potential agricol foarte important, produce din ce in ce mai mult, dar cred ca, pentru a fi si mai competitivi, trebuie sa folosim mai multa energie regenerabila, astfel incat costul de productie sa fie mai redus”, a mai spus Daniel Constantin.

Ministrul MADR a mai zis ca exista o suprafata de 1 milion de hectare care reprezinta teren neproductiv unde se poate amplasa orice investitie pentru obtinerea energiei regenerabile, daca vorbim de culturi energetice. „Daca vorbim de potentialul pe care il are agricultura, acesta este mult mai mare pentru ca vorbim de deseuri vegetale care se pot folosi in obtinerea de biomasa. Nu as miza doar pe suprafetele necultivate, ci as miza si pe deseurile vegetale, care refolosite ar aduce castiguri suplimentare”, a completat Daniel Constantin.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente