Prima centrala verde de tip Jean Pain din Romania s-a construit si se afla in etapa de cercetare

CINE? CÂND? Constructia s-a realizat in doar 2 zile (4-5 noiembrie), insa proiectarea centralei a fost rezultatul unei documentari minutioase conduse de Antim Nechifor, referent de specialitate inginer horticultor, sprijinit de echipa Institutului de Cercetare in Permacultura, alcatuita din ingineri de constructii, ingineri de mediu, horticultori, peisagisti, pasionati si  specializati in permacultura. Peste 40 de…

Citește mai departe

„Dezvoltarea energiei din biomasa, o sansa de a ne asigura independenta energetica”

Inventatorul Iuliean Hornet a patentat o tehnologie prin care, cu costuri mici, biomasa poate fi transformata in energie electrica si termica. Aceasta tehnologie comercializa de EcoHornet permite procesarea ecologica a peletilor obtinuti din foarte multe tipuri de deseuri. Iuliean Hornet a declarat: „Putem elimina total combustibilii fosili, poluanti si scumpi, putem produce energie termica si…

Citește mai departe
Romania este la un pas de tinta de energie regenerabila

Cati bani europeni sunt disponibili pentru investitiiile in energie regenerabila

In sesiunea 2014-2020, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, va fi alocata suma de 800 de milioane de euro pentru investitii in ferme, iar o parte din investitii pot fi directionate si catre achizitia de echipamente pentru energie regenerabila, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, cu ocazia lansarii oficiale a Asociatiei…

Citește mai departe

Ecologizarea iazurilor de steril si a fostelor perimetre miniere trebuia finalizata pana in 2014. Romania risca declansarea procedurii de infringement.

Neecologizarea iazurilor de steril si a fostelor perimetre miniere ar putea avea repercursiuni grave nu numai asupra mediului, ci si asupra bugetului public! Prin tratatul de aderare la UE, Romania s-a angajat sa rezolve aceasta problema pana in 2014, ceea ce e imposibil. Documentele ministeriale scriu negru pe alb ca: „iazurile de decantare neecologizate pot…

Citește mai departe

Deseurile: in preocuparea APM Braila

Dupa desfiintarea agentiilor regionale de mediu, cresterea rolului APM a determinat o noua structura functionala a acestora, Biroul Calitatea Factorilor de Mediu incluzand si domeniul deseurilor si chimicalelor. Oricum, exista intocmit un Plan Regional de Gestionare a Deseurilor, iar in judet se monitorizeaza functionarea a 10 puncte (comune) din reteaua de colectare zonala. Aceasta, ca solutie tranzitorie…

Citește mai departe

Formele asociative din agricultura pot contribui la dezvoltarea durabila a spatiului rural

Asociatia Fermierilor din Horticultura si Productie Vegetala AGROARGES are, printre multele obiective ale sale, si acela de promovare a intereselor comune ale fermierilor din sectorul pomicol, legumicol, viticol, floricol, cultura cerealelor si a plantelor tehnice, de a propune masuri si politici pentru imbunatatirea eficientei economice in domeniul agricol si care sa vina in sprijinul fermierilor…

Citește mai departe
Incalzirea cu baza de brichete din rumegus prinde teren si in Romania

Brichetarea rumegusului – solutie pentru mediu

Reprezentantii Asociatiei „Salvati Dunarea si Delta” au organizat ieri, la Hotelul „Central Plaza” din Piatra-Neamt, seminarul cu tema „Economia sociala, o solutie pentru mediul inconjurator”. La intalnire au participat numerosi reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ai asociatiilor neguvernamentale, dar si agenti economici din judetul Neamt interesati de problematica managementului deseurilor lemnoase. „Economia sociala reprezinta o…

Citește mai departe

Ocolul Silvic Firiza

„Intr-un singur cuvant, as defini Ocolul Silvic Firiza prin. Un ocol silvic in care -raportat la celelalte unitati din judet-, regasesc cele mai multe din domeniile de activitate, invatate in scoala superioara pe care am absolvit-o.”, a marturisit Mihai Lesan, inginerul responsabil al compartimentului fond forestier. In biroul sefului de ocol, am intuit, din primele…

Citește mai departe

Tehnologia de crestere ecologica a gainilor ouatoare in sistem ecologic

Tehnologia de crestere ecologica a gainilor, tine seama de exigentele sporite ale zootehniei ecologice. Produsele alimentare certificate ecologic nu trebuie sa contina: urme de substante chimice; pesticide, antibiotice, hormoni, metale grele. Trebuie respectate cu strictete anumite conditii privind: alegerea locului; amenajarea adapostului; furajarea; conversia; prevenirea bolilor; inspectia si certificarea produselor. Alegerea locului. Daca dorim sa…

Citește mai departe

Strategia UE pentru biocombustibili dauneaza mediului

Planurile statelor comunitare de atingere a tinei UE privind utilizarea biocarburantilor vor creste emisiile cu efect de sera pentru ca vor duce la extinderea exploatarilor agricole. Solutia: noua generatie de biocarburanti extrasi din deseurile agroindustriale. Potrivit studiului publicat de Institutul European pentru Politici de Mediu (IEEP), un centru de reflectie si cercetare independent, strategia Uniunii…

Citește mai departe

Venetia, reconstruita pe stalpi ecologici

Pilonii din lemn vechi de sute de ani pe care se sprijina „Orasul Apelor” ar putea fi inlocuiti cu structuri din deseuri plastice. Primaria venetiana propune un proiect de salvare a „Reginei Adriaticii” prin amplasarea in laguna a unor stalpi din plastic. Masura a nascut dispute intre arhitecti si autoritati. Orasul medieval se scufunda din…

Citește mai departe
Salvati Muntele – „Ultima Resursa” a Romaniei a ajuns in Muntii Vrancei

Mediul vrincean, curat

Starea mediului in Vrancea pe primul semestru este una pozitiva. Valoarea maxim admisa de 17 grame/metru patrat/luna de pulberi sedimentabile nu a fost depasita in nici un punct de control din cele sase din judet, in perioada ianuarie-iunie. La punctul APM Vrancea, valoarea maxima de 16,9 g/m2/luna a fost inregistrata in luna mai in timp…

Citește mai departe

Ab/Adsorbanti de produse petroliere deversate accidental in mediu

AB/ADSORBANTI DE PRODUSE PETROLIERE DEVERSATE ACCIDENTAL IN MEDIU ( continuare – partea a II a ) Partea intai se gaseste la adresa https://www.ecomagazin.ro/abadsorbanti-de-produse-petroliere-deversate-accidental-in-mediu/ In tab.2. sunt prezentate cateva din caracteristicile si eficienta unor absorbanti functie de mediul in care sunt utilizati ( apa, sol/subsol, zapada/gheata etc. ). Din datele prezentate in acest tabel reiese faptul…

Citește mai departe

Acoperisul verde

De-a lungul istoriei, acoperisurile de iarba au aparut in acele parti ale lumii unde materialele de constructii erau limitate. „Acoperisul verde” este considerat a fi un fenomen european, case de acest fel intalnindu-se in zonele rurale din diferite tari europene. Potrivit portalului specializat www.urbangardeninghelp.com, in Scotia si Anglia fenomenul pare a avea o mare amploare,…

Citește mai departe

Exploatarea padurilor, industrializarea si politicile forestiere ale Uniunii Europene. Reluarea productiei de celuloza

Valorificarea superioara si complexa a lemnului a constituit o politica constanta in gospodarirea padurilor si dezvoltarea economiei forestiere. Romania era intre primele tari europene in productia si exportul de produse din lemn, in mod deosebit mobila, celuloza si hartie. Politicile de exploatare si industrializare a lemnului si de comercializare trebuie promovate in concordanta cu obiectivele…

Citește mai departe

Energie verde

Arderea bimasei si producerea de energie Valorificarea resurselor regenerabile de energie – Biomasa pentru producerea – energiei verzi – (termice si electrice) 1. Date de proiect Productie de energie electrica 680 kW/h Productie de energie termica 3.150 kW/h Necesar de deseuri 1.600 kg/h 2. Obiectivul proiectului Prin acest proiect se doreste valorificarea deseurilor din lemn…

Citește mai departe