Ecologizarea iazurilor de steril si a fostelor perimetre miniere trebuia finalizata pana in 2014. Romania risca declansarea procedurii de infringement.

Ecologizarea iazurilor de steril si a fostelor perimetre miniere trebuia finalizata pana in 2014. Romania risca declansarea procedurii de infringement.
Ecologizarea iazurilor de steril si a fostelor perimetre miniere trebuia finalizata pana in 2014. Romania risca declansarea procedurii de infringement.

Neecologizarea iazurilor de steril si a fostelor perimetre miniere ar putea avea repercursiuni grave nu numai asupra mediului, ci si asupra bugetului public! Prin tratatul de aderare la UE, Romania s-a angajat sa rezolve aceasta problema pana in 2014, ceea ce e imposibil.

Documentele ministeriale scriu negru pe alb ca: „iazurile de decantare neecologizate pot afecta terenurile din imprejurimi, in cazul in care barajele de decantare cedeaza, prin contaminarea cu metale grele, cianuri si alte elemente excesive. Iar, din datele inventarierii oficiale rezulta ca acest tip de poluare afecteaza 6.077 ha in 30 judete, din care 5.412 ha sunt afectate in mod excesiv”. Iar Maramuresul se afla in top, cu una dintre cele mai mari suprafete contaminate din tara: Maramures – 617 ha (Alba-373 ha, Bacau–340 ha, Caras-Severin – 629 ha, Cluj-344 ha, Dolj-670 ha, Harghita 227 ha, Hunedoara 735 ha etc).

In marea majoritate a cazurilor, inchiderea acestor depozite nu s-a realizat in conformitate cu normele europene in vigoare sau nu s-a realizat deloc, astfel ca suprafetele respective au devenit “situri contaminate”.

Inchiderea depozitelor de deseuri neconforme in paralel cu deschiderea altor depozite noi, ecologice, trebuie sa constituie una dintre prioritatile de top ce trebuie corelate cu prevederile Directivei 99/31 privind depozitele de deseuri.

Prin Tratatul de Aderare, Romania si-a asumat o serie de obligatii clare care privesc inclusiv deseurile miniere. Nerespectarea acestora poate atrage declansarea procedurii de infringement si, implicit niste amenzi uriase, estimate de oficiali la 200.000 de Euro pe zi. Prin “Documentul de pozitie al Romaniei Capitolul 22-Protectia Mediului inconjurator“ tara noastra s-a obligat sa implementeze acquis-ul comunitar privind acest capitol pana la data aderarii (01.01.2007), insa cu cateva derogari, printre care si Directiva nr. 99/31/EC privind depozitarea deseurilor, pentru care s-a solicitat si obtinut o perioada de tranzitie.

Ioan Nechita, inginerul sef al Remin spune ca iazurile trebuie ecologizate pana anul viitor, ceea ce e imposibil: „Erau termene de conformare, dar nu stiu ce s-a intamplat cu ele. Cand am intrat in UE ne-am luat angajamentul ca pana in 2014 sa finalizam ecologizarea tuturor iazurilor din Romania, dar asta nu se poate intampla. Nicio sansa. E posibil sa se fi facut niste demersuri de prelungire”. Termenul maxim de conformare pe aceasta directiva ar fi 2017, dar, in acest ritm ecologizarile de iazuri si perimetre miniere nu se vor finaliza nici atunci.

Mai mult, nici ecologizarile finalizate cu greu nu sunt lipsite de probleme. Surse din cadrul Institutiei Prefectului Maramures, unde functioneaza o comisie care analizeaza si acest aspect au declarat ca, cheia rezolvarii problemei e la comisiile de receptie si ca au fost situatii in care acestea au refuzat receptionarea lucrarilor din cauza deficientelor: „Cheia e comisia de receptie la terminarea lucrarilor si dupa 2 ani la receptiile finale.

La unele situatii ne-am opus. De exemplu, cazul Repedea-Poieni, la segmentul radioactiv, s-au facut lucrarile de mantuiala, dar dupa 4 ani s-a schimbat constructorul si a prezentat un set de analize care se incadreaua la limita. Dar e cusut cu ata alba. Numai o contraexpertiza ar putea spune realitatea. Au fost si la iazurile Colbu unde s-au folosit bolovani si pietris de rau in loc de sol vegetal, apoi rumegus crud. Acolo a fost un scandal mare. Pana la urma au schimbat firma”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *