Curentul din rumegus are cel mai mic pret pe bursa de energie

Curentul din rumegu? are cel mai mic pre? pe bursa de energie
Curentul din rumegus are cel mai mic pret pe bursa de energie
Curentul din rumegus are cel mai mic pret pe bursa de energie

Singura centrala pe biomasa care livreaza energie in SEN si este subventionata de consumatori a egalat minimul istoric al pretului pe tranzactiile de energie de pe bursa.

Compania cu activitati in prelucrarea lemnului Sortilemn a incheiat un contract de livrare a 8.000 de MWh de energie catre traderul Romenergy Industry la pretul de 130 de lei/MWh, cel mai mic din istoria recenta a bursei de energie OPCOM pentru contractele pe termen lung. La acelasi pret s-a mai vandut, in martie, energie eoliana de catre compania Cernavoda Power, detinuta de fiica lui Iosif Constantin Dragan, unul dintre cei mai bogati romani.

Sortilemn detine o centrala in cogenerare de 1,2 MW care functioneaza pe baza de biomasa – rumegus. Este singurul producator pe biomasa din Romania care este preluat in SEN si beneficiar de subventia de la consumatori prin sistemul certificatelor verzi. Centrala este functionala de anul trecut, a costat circa 2 milioane de euro, din care jumatate asistenta financiara nerambursabila de la UE.

Media tranzactiilor pe bursa de energie a fost, in ultima jumatate de an, pe la 170 de lei/MWh. Insa minime precum 135 d elei, 140 de lei, chiar si 145 de lei au mai fost atinse si, fara, exceptie, vanzatorul a fost un producator de energie din surse regenerabile. Acesti producatori isi permit sa vanda energie sub media pietei pentru ca sunt subventionati de catre consumatori prin sistemul certificatelor verzi.

Un certificat verde se emite de Transelectrica dupa producerea si livrarea unui MWh de energie regenerabila. Schema prin care Romania acorda aceste certificate este completata de obligatia ca furnizorii de electricitate sa achizitioneze un procent anual de certificate proportional cu energia livrata. La randul lor, acestia isi recupereaza banii de la consumatori prin factura la curent, in asa fel incat toti consumatorii Romaniei sprijina productia de energie verde.

Potrivit legii, o centrala pe biomasa primeste trei certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, iar pretul unui certificat verde este acum de circa 42 de euro. Practic, Sortilemn ar putea sa dea si pe gratis energia vanduta intrucat incaseaza de la consumatori 126 de euro pentru fiecare MWh pe care il livreaza in sistem.

Biomasa a atras cele mai mici investitii din domeniul energiei verzi. Pe primul loc se gaseste eolianul, cu 2.600 de MW instalati, urmat de solar cu circa 500 de MW instalati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *