Ce inseamna sa produci legume eco? Afla aici!

Guvernul a decis sa prelungeasca pana in octombrie termenul pana la care se pot depune cereri pentru obtinerea de fonduri gratuite de la Uniunea Europeana.

Ce face diferenta intre o rosie obisnuita si una eco? Marimea, dar mai cu seama cantitatea de chimicale.

La 30 de kilometri de Bucuresti exista pamant eco. Dumbrava Marin din comuna Joita, judetul Giurgiu, e dat exemplu de expertii de la Bruxelles, pentru ca in cateva luni o sa aiba singurele rosii eco din zona.

Din 2007, rosia fermierului Dumbrava creste sub brazdele soarelui si respecta ciclul biologic. In aprilie 2011 implineste trei ani de cand a fost cultivata in pamant fara reziduuri si tot atunci va primi certificatul eco de la inspectorii de la Bruxelles.

Ca sa lupte cu daunatorii si bolile, e stropita cu palinca de 60 de grade, macerat de urzica si coada calului, ceara de albine si propolis. La fel morcovii si ardeii. In lupta cu bolile, specialistii permit si folosirea cuprului, dar nu mai mult de sase kilograme pe hectar intr-un an.

Pe langa gunoi, specialistii le dau voie fermierilor sa foloseasca deseuri din cultivarea ciupercilor, faina, rumegus sau praf de roca. Lucerna il ajuta sa sufoce buruienile, ingrasa pamantul si fixeaza azotul din atmosfera.

De cand a intrat in afacere, domnul Dumbrava a investit 10.000 de euro. Profitul e zero, iar in camp cartofii sunt sufocati de buruieni. De la anul, insa, legumele vor fi 100% eco, dar vor costa cu 30% mai mult. Ca sa ajunga pe plus, baiatul lui, Alex, o sa-l ajute sa produca si oua eco.

Bataie de cap au si fermierii care cresc animale eco. In secunda in care acestea se imbolnavesc, pot inghiti doar medicamente homeopatice si oligoelemente: fier, iod, cobalt, cupru, zinc, selenium, dar si vitamine care se afla in mod natural in furaje.

671 de agricultori si peste 200 de fermieri asteapta aceasta subventie de la UE pentru proiectele depuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *