Mai multe localitati din judetul Covasna vor incerca in acest an sa cultive pe cate un hectar de teren plante bioenergetice, care au un ritm de crestere foarte rapid si pot inlocui lemnul pentru incalzire.
Directorul Asociatiei Intreprinzatorilor Mici si Mijlocii din judet (ASIMCOV), Vajda Lajos, a declarat ca au fost contactati pe tema culturilor alternative de catre parteneri de la Universitatea din Berlin, din Ungaria, Austria si Germania si vor alege cea mai buna colaborare si cea mai avantajoasa oferta, prin care acestia sa prefinanteze in localitati din Covasna cultivarea cu plante bioenergeticel.
„(…) Anul acesta incercam sa cultivam pe cate un hectar la Aita Mare, Belin, Brates, Estelnic, Poian si Alungeni si anul viitor sa extindem in zonele care aduc productia necesara”, a afirmat Vajda Lajos.
Specia cu care se vor cultiva aceste suprafete este salix (un tip de salcie), care se utilizeaza si in industria de medicamente, dar si pentru producerea energiei termice alternative. Anul trecut, un producator din orasul Targu-Secuiesc a si cultivat experimental un hectar de salix, pentru a vedea cum se comporta planta, iar cultura este in dezvoltare. La o suprafata de 20.000 de hectare cultivata cu salix, cantitatea produsa poate asigura energie termica pentru doua orase mari.
In paralel cu cultivarea plantelor bio, trebuie create si bazele pentru preluarea, folosirea lor ca materie prima. Materialul rezultat ar putea fi utilizat in centrale locale, care asigura energie termica pentru o institutie publica sau centrale mici care asigura energie termica pentru localitate.
Potrivit lui Vajda Lajos conducerea Centralei pe rumegus de la Intorsura Buzaului i-a contactat deja si s-a aratat interesata de preluarea acestui produs alternativ cu care sa functioneze in viitor centrala din oras.
Sursa: Realitatea TV