Prima centrala verde de tip Jean Pain din Romania s-a construit si se afla in etapa de cercetare


CINE? CÂND?

Constructia s-a realizat in doar 2 zile (4-5 noiembrie), insa proiectarea centralei a fost rezultatul unei documentari minutioase conduse de Antim Nechifor, referent de specialitate inginer horticultor, sprijinit de echipa Institutului de Cercetare in Permacultura, alcatuita din ingineri de constructii, ingineri de mediu, horticultori, peisagisti, pasionati si  specializati in permacultura.
Peste 40 de persoane din 6 judete ale tarii (Alba, Bihor, Bistrita, Brasov, Constanta, Sibiu) si din Bucuresti, interesate de  energii alternative  si in mod special de aceasta metoda inca neexplorata in Romania au dorit sa cunoasca mai mult teoretic si practic si au luat parte la constructia centralei Jean Pain din spatele supermarketului Kaufland Bucurestii Noi.

CUM FUNCTIONEAZĂ?

Centrala verde tip Jean Pain “are la baza proprietatea materiei organice de a se descompune cu degajare de caldura”. Constructia principala arata precum o “gramada” de materie organica asezata in straturi sub forma unui cilindru de diamentru de 4m si inaltime de  2.80m, in cadrul acestuia se afla o instalatie in spirala conectata la o sursa de apa care capteaza energia termica degajata, ce e apoi distribuita in sera gradinii, incalzita astfel pe timpul iernii. Este un sistem inchis, prin care apa este recirculata. Specialistii de la Institutul de Cercetare in Permacultura estimeaza ca in 6 luni vor putea trage concluzii visavis de randamentul energetic al acestei solutii inovatoare, unice la noi in tara. Peste aproximativ 10 luni materia organica va fi descompusa in totalitate si va fi folosita sub forma de ingrasamant in gradinile urbane Gradinescu.

 CARE E “RETETA” CENTRALEI?

„Reteta e inspirata, preluata de fapt din modelele de centrale verzi de acest tip pe care le-am studiat in procesul de documentare. Reteta poate fi diferita substantial de la caz la caz, Jean Pain spre exemplu folosea doar tocatura in procent de 100%. Pe parcursul documentarii noastre am descoperit ca daca modificam reteta si folosim 60% tocatura verde, proaspata, 30% rumegus si 10% gunoi de grajd, acest lucru ar accelera procesul de descompunere si estimam noi ca procesul complet dureaza 10 luni, care pe noi ne avantajeaza deoarece in sistemele care folosesc 100% tocatura descompunerea dureaza 14-16 luni chiar”, spune Antim Nechifor.

Pe langa materia organica, in procesul de constructie au mai fost necesare o serie de materiale precum: plasa de otel, plasa de umbrire, tepi de metal, teava de polietilena, tuburi de aerare fitinguri, termometre, higrometre, un hidrofor, un bazin de 1 mc, pietris cu rol de masa termica.

UN MANIFEST PENTRU A NE UITA LA RESURSE CU ALTI OCHI

„In momentul de fata, exista multe resurse care sunt considerate gunoi, cum ar fi aceasta tocatura si in acelasi timp exista o criza de solutii si multe voci care spun ca nu stim cum sa ne adaptam la schimbarile climatice. De fapt, rezolvarea problemei este fix sub ochii nostri. In timp ce ne plangem ca nu avem solutii, aruncam tone de resurse la gunoi. Consumam benzina ca sa ducem tocatura la groapa de gunoi, in loc sa o valorificam. Faptul ca am vazut oportunitate vine din sablonul nostru mental de designeri in permacultura in care facem sisteme in care nu exista risipa. In acelasi timp, ce facem aici este un manifest pentru a ne uita la resurse cu alti ochi, este un manifest pentru ca e urban, in parcarea unui supermarket.”, spune ing. Ionut Badica, presedinte al Institutului de Permacultura.

De-a lungul celor sase luni de functionare CENTRALA va fi supusa unui proces de cercetare, se vor face masuratori, urmand ca in aprilie 2018, sa fie publicate concluziile acestui proiect, randamentul energetic al centralei, costurile de constructie.

Proiectul Gradinescu este organizat de Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania impreuna cu Kaufland Romania si consta intr-o retea de 9 gradini urbane, dintre care 3 amplasate pe acoperisurile magazinelor Kaufland, 4 in parcarile sau in spatele magazinelor si 2 in scolile din Capitala. Mai multe detalii pe www.gradinescu.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *