Prima centrala verde de tip Jean Pain din Romania s-a construit si se afla in etapa de cercetare

CINE? CÂND? Constructia s-a realizat in doar 2 zile (4-5 noiembrie), insa proiectarea centralei a fost rezultatul unei documentari minutioase conduse de Antim Nechifor, referent de specialitate inginer horticultor, sprijinit de echipa Institutului de Cercetare in Permacultura, alcatuita din ingineri de constructii, ingineri de mediu, horticultori, peisagisti, pasionati si  specializati in permacultura. Peste 40 de…

Citește mai departe

    Accident ecologic pe Dunare: O barja cu 900 de tone de ingrasamant s-a scufundat la intrarea fluviului in tara

    O barja incarcata cu aproximativ 900 de tone de substanta de tip ingrasamant NPK, utilizat in agricultura, s-a scufundat miercuri, la intrarea Dunarii in tara. UPDATE 19.28: Vicepremierul GABRIEL OPREA a ordonat Centrului Operational de Comanda al Guvernului si Platformei de Coordonare Operationala sa verifice prin structurile proprii si ministerele de linie gradul de risc…

    Citește mai departe

    Tetra Pak face progrese in realizarea obiectivelor de mediu

    Tetra Pak®, lider mondial in solutii de procesare si ambalare a alimentelor, a anuntat ca a facut progrese semnificative in 2013 pentru atingerea obiectivelor de mediu stabilite pentru 2020, concentrandu-se pe dezvoltarea de produse sustenabile, reducand amprenta de carbon pe intregul lant de productie si marind procentul de reciclare a ambalajelor sale. Pentru a dezvolta…

    Citește mai departe

      Masina viitorului, alimentata cu energie solara

      Volvo a lansat o competitie pentru construirea unui sistem solar de incarcare a masinilor electrice, in incercarea de a gasi solutii si a trezi interesul pentru alimentarea automobilelor cu energie regenerabila, scrie Ziare.com. Sistemul de incarcare solara, care a atras atentia specialistilor se numeste Pure Tension Pavilion, ideea fiind inscrisa in aceasta competitie („Switch to…

      Citește mai departe
      De?eurile, ca surs? de câ?tig: din 4-5 PET-uri reciclate, chinezii fabric? un tricou

      Deseurile, ca sursa de castig: din 4-5 PET-uri reciclate, chinezii fabrica un tricou

      Activitatea de colectare selectiva a deseurilor incepe sa prinda aripi si in Romania, nu neaparat din spirit civic, ci mai degraba din obligatia alinierii agentilor economici la standardele UE. Pe piata, in afara societatilor publice care asigura serviciile de curatenie in orase, functioneaza si firme private de colectare, ale caror echipe se deplaseaza la sediul…

      Citește mai departe

      Deseuri selectate dar nereciclate

      Administratia Bazinala de Apa Olt a facut cunoscut printr-un comunicat de presa ca, in lunile martie si aprilie a.c., va intreprinde o serie de actiuni de control privind salubrizarea cursurilor de apa. Aceasta informatie ar trebui sa alerteze administratiile publice locale mai ales in ceea ce priveste prezenta masiva in zonele supuse controlului a deseurilor…

      Citește mai departe

      Compania buzoiana Romcarbon infiinteaza o companie de colectare a deseurilor plastice

      Compania buzoiana Romcarbon SA va deveni actionarul unei noi societati. In acest sens, producatorul de mase plastice va participa ca asociat unic la capitalul social in valoare de 25.000 de euro al unei noi societati comerciale cu raspundere limitata si anume Romcarbon Deutschland Gmbh cu sediul in Germania. Potrivit unui raport al companiei transmis Bursei…

      Citește mai departe

      Parcul National Retezat, distrus de mioare

      La sfarsitul anilor 1990 Romaniei i s-a oferit sansa de a obtine de la Banca Mondiala o suma considerabila (8 milioane dolari) pentru a implementa “obiectivul strategic – conservarea biodiversitatii ecosistemelor forestiere si adoptarea cadrului institutional corespunzator” in trei arii protejate pilot: Rezervatia Biosferei, Parcul National Retezat, Parcul National Piatra Craiului si PF Vanatori Neamt….

      Citește mai departe

      Pungile ecologice – vedetele expozitiei ALL-PACK 2012

      Printre cele mai vizitate standuri de la Expozitia Internationala pentru Ambalaje All-Pack ce s-a desfasurat in cadrul Romexpo Bucuresti, au fost cele ale producatorilor de pungi si folii ecologice realizate din polietilena biodegradabila si hartie. Va prezentam cele mai apreciate ambalaje, adevarate „vedete” ale evenimentului. Printre vizitatori, premierul Victor Ponta, foarte binedispus, insotit de sotia…

      Citește mai departe

      Locuitorii judetului Olt sunt dispusi sa colecteze selectiv carton, plastic si celelalte deseuri

      In ultimii ani au aparut in numeroase locatii din judetul Olt centre de colectare, reciclare sau valorificare a deseurilor. Chiar daca numarul celor care apeleaza la serviciile acestor firme a crescut simtitor de la un an la altul, cea mai mare parte a oltenilor continua sa arunce resturile la gramada, negandindu-se la beneficiile reciclarii. Reciclarea…

      Citește mai departe

      Biohumusul si vermicultura

      Cum scapam de deseuri organice Suntem siguri ca pescarii vor fi primii entuziasmati de o ferma de rame. Viermicultura trebuie privita ca o metoda fiabila, suta la suta ecologica, de a scapa de deseurile care pe zi ce trece sunt tot mai multe si afecteaza grav mediul inconjurator. Prelucrarea deseurilor organice menajere, din agricultura si…

      Citește mai departe

      Gradinaritul in noiembrie

      Primele semne in curti si gradini sunt caderea frunzelor la majoritatea speciilor de plante si transformarea nuantelor vesele in nuante de verde-galbui, galben-rosiatic sau chiar crem-maro. Aceasta schimbare ne indeamna sa incepem pregatirea gradinii pentru iarna, sezon care este aproape. In gradinile care mai au, inca, ramasite de specii floricole, acestea se indeparteaza, impreuna cu…

      Citește mai departe

      Pungile biodegradabile, mai „daunatoare” decat cele din plastic

      Desi intitulate biodegradabile, multe din pungile de pe piata romaneasca sunt din polietilena cu aditivi care contin metale grele cu efect carcinogen, mutagen si bioacumulativ (CMB). Magazinele care vand pungi biodegradabile in Romania comercializeaza, de fapt, niste falsuri, sustin organizatiile neguvernamentale Agent Green si Salvati Dunarea si Delta. Dupa introducerea Eco Taxei de 20 de…

      Citește mai departe

      Numere de plastic

      PET – (engleza) animal de casa, animal de companie. Se pare ca noi toti suntem iubitori de animale. Ne plac atat de mult incat avem zeci in jurul nostru. Ce inseamna de fapt: PET – (PETE) – (Polyethylene terephthalate) Polietilena tereftalata. Folosire: recipiente, flacoane, fibre, izolator termic. Usor, rezistent la coroziune si reciclabil. Poate fi…

      Citește mai departe

      Sa descrii orbului lumina

      O viitura naprasnica a ornat malurile Moldovei cu urata varietate a deseurilor menajere ori industriale pe care satele si orasele din amonte le incredintasera albiei. Gunoaiele purtate se agatasera in arborii abia inmuguriti acoperind crengile pana spre jumatatea inaltimii lor pe zeci de kilometri. Aveau o densitate coplesitoare, ca si cum o mana rea le-ar…

      Citește mai departe

      Studii privind tratarea levigatului de la gropile de gunoi ecologice

      LUCRARILE CE STAU LA BAZA REALIZARII UNEI GROPI ECOLOGICE Lucrarile care se au in vederea realizarii unui depozit de deseuri sunt urmatoarele: – lucrari terasamente ; – lucrari de etansare ; -controlul de calitate al materialelor de etansare (geocompozitului, geomembranei, geotextilului de protectie) ; – realizarea sistemului de drenare a levigatului ; – realizarea sistemului…

      Citește mai departe

      Apa minerala cu hormoni

      Apa minerala comercializata in sticle din material plastic contine de doua ori mai multi hormoni (feminini sau masculini), comparativ cu apa de la robinet, sustine un studiu coordonat de doi toxicologi germani, citati intr-un articol publicat recent in Le Figaro. Materialul plastic din care sunt facute sticlele elibereaza in apa minerala ceea ce specialistii numesc…

      Citește mai departe

      Pungile cu aditivi cancerigeni invadeaza piata

      Piata din Romania este invadata de sacose din polietilena (PE) cu aditivi care contin metale grele cu efecte CMB (carcinogen, mutagen, bioacumulativ), avertizeaza organizatiile Agent Green si Salvati Delta, care cer ca sacosele care nu sunt biodegradabile sa fie supuse Eco Taxei.  Conform evaluarilor Asociatiei „European Bioplastics”, care sprijina introducerea materialelor biodegradabile pe piata, materialele…

      Citește mai departe

      Pungile „verzi”, o mare minciuna in Romania

      ONG-urile verzi sustin ca sacosele oferite de comercianti ca fiind „biodegradabile” contin materiale oxodegradabile, ce sunt similare plasticului conventional. Magazinele care vand pungi bio-de-gradabile in Romania comer-cializeaza, de fapt, niste falsuri, sustin orga-niza-tiile neguvernamentale Agent Green si Salvati Dunarea si Delta. Dupa introducerea Eco Taxei de 20 de bani pentru comerciantii care nu folosesc pungi…

      Citește mai departe

      Pungi cancerigene

      Piata romaneasca este invadata de ambalaje la fabricareacarora se folosesc aditivi „oxo-degradabili” periculosi Agent Green si Salvati Dunarea si Delta – doua organizatii nonguvernamen-tale – au atras ieri atentia asupra faptului ca piata din Romania a fost „invadata de sacose din polietilena (PE) cu aditivi care contin metale grele cu efecte carcinogene, mutagene si bioacumulative”….

      Citește mai departe

      Parerile unui expert italian – „Lasam copiilor doar gunoaie”

      Romania repeta greselile unor tari din Occident, acceptand introducerea si mentinerea pe piata a sacoselor din polietilena cu aditivi care contin metale grele cu efecte cancerigene, mutagene si bioacumulative. Acesta este principalul mesaj transmis ieri in cadrul unei conferinte de presa organizata de nou-infiintata organizatie de protectie a mediului Agent Green si de Asociatia Salvati…

      Citește mai departe

      Capitala Indiei interzice folosirea pungilor din plastic

      Foloseste o punga din plastic in New Delhi si vei face inchisoare timp de cinci ani. Pentru a limita folosirea produselor din polietilena, oficialitatile capitalei New Delhi au decis sa interzica folosirea pungilor din plastic. Conform comunicatului oficial, „utilizarea si comercializarea” pungilor din plastic de orice fel va fi pedepsita conform legii. Comunicatul vizeaza clientii,…

      Citește mai departe

      Tehnica recoltarii probelor de apa

      Recoltarea probelor de apa este aceea etapa deosebit de importanta in care se desfasoara analiza fizico-chimica a apei,findca probele recoltate trebuie sa fie reprezentative.  Recoltarea probelor de apa se face in falacoane de sticla sau polietilena cu dop inchis ermetic….vasele de recoltare trebuie spalate foarte bine pentru a fi indepartate orice urma de substante organice…

      Citește mai departe

      NU folosirii plasticului

      Multe tari si orase din intreaga lume dezvolta noi strategii pentru a minimiza costurile de mediu prin reducerea deseurilor si materialelor periculoase pentru mediu. Guvernele si comunitatile locale sunt constiente de faptul ca reglementarile de mediu nu sunt suficiente pentru a determina industriile sa dezvolte solutii alternative si inovatii pentru imbunatatirea mediului. Desi este greu…

      Citește mai departe

      Pungile de plastic elibereaza substante toxice in alimente

      Reprezentanti ai unor organizatii pentru protectia consumatorului din SUA propun inscriptionarea pungilor, sticlelor si cutiilor de plastic cu o serie de noi coduri, care atentioneaza clientii despre compozitia ambalajului. Astfel, se vor transmite printr-o singura imagine informatii despre gradul de toxicitate al materialului plastic si posibilele efecte daunatoare asupra alimentelor. Codul 3 atentioneaza consumatorii ca…

      Citește mai departe