Tetra Pak face progrese in realizarea obiectivelor de mediu

Tetra Pak face progrese in realizarea obiectivelor de mediu
Tetra Pak face progrese in realizarea obiectivelor de mediu

Tetra Pak®, lider mondial in solutii de procesare si ambalare a alimentelor, a anuntat ca a facut progrese semnificative in 2013 pentru atingerea obiectivelor de mediu stabilite pentru 2020, concentrandu-se pe dezvoltarea de produse sustenabile, reducand amprenta de carbon pe intregul lant de productie si marind procentul de reciclare a ambalajelor sale.

Pentru a dezvolta produse mai sustenabile, Tetra Pak urmareste cresterea gradului de folosire a materialelor regenerabile, provenite din resurse naturale care se regenereaza cand sunt sunt administrate responsabil, precum celuloza si trestia de zahar. In medie, 75% din ambalajul Tetra Pak este carton care provine din celuloza. Fiind o companie certificata de catre Forest Stewardship Council™ (FSC™), Tetra Pak si-a luat angajamentul de a folosi carton provenind din paduri administrate responsabil si din surse controlate si si-a propus sa foloseasca 100% carton certificat FSC. Astfel, Tetra Pak a crescut furnizarea de carton certificat FSC la 41% in 2013, fata de 38% in 2012. In tot acest timp 32 de miliarde de ambalaje certificate FSC au ajuns la consumatori anul trecut, ceea ce reprezinta o crestere de mai mult de 5 miliarde comparativ cu 2012.

In plus, pe termen lung, Tetra Pak isi propune sa dezvolte un ambalaj care sa provina 100% din resurse regenerabile. In 2013, compania a facut un pas important prin lansarea LightCap™ 30, un capac din polietilena de inalta densitate (PEID) fabricata din trestie de zahar. Astfel, din portofoliul companiei, in 2013 peste 1,1 miliarde ambalaje cu acest tip de inchidere au ajuns pe piata, aproape dublu fata de 2012.

Reducerea amprentei de mediu

Tetra Pak si-a stabilit obiectivul de a pastra amprenta de carbon pana in 2020 la nivelul celei din anul 2010, chiar daca isi extinde operatiunile. Pentru a realiza acest lucru, au fost introduse o serie de initiative, inclusiv dezvoltarea si auditarea unui sistem de masurare si raportare aliniat standardului Green House Gas Protocol Corporate Value Chain (Standardul de masurare a emisiilor de gaze cu efect de sera). In perioada 2010 – 2013, Tetra Pak a redus emisiile in operatiunile proprii cu 2000 de tone de dioxid de carbon echivalent, desi a inregistrat o crestere cu 12% a numarului de ambalaje vandute.
Tetra Pak anunta prin CDP (cunoscut ca Proiectul de comunicare a emisiilor de carbon) progresul inregistrat in 2013 si anume imbunatatirea scorului CDP de la 77 la 91, care este considerat unul foarte mare comparativ cu scorul mediu al industriei de 49. CDP este o organizatie nonprofit care sustine companiile prin masurarea, administrarea si comunicarea informatiilor importante despre protectia mediului.

De asemenea, 2013 a fost anul de lansare a unui numar de inovatii in materie de echipamente si servicii care au venit in sprijinul clientilor pentru a-si reduce amprenta de carbon. De exemplu, Tetra Alcross® RO Lite a fost pusa la dispozitia producatorilor mici si mijlocii de branzeturi pentru a transfoma apa in exces dintr-un deseu intr-un produs. Tetra Vertico®, o noua generatie de unitate de transfer de caldura, a fost lansata pentru a imbunatati eficienta energetica de incalzire si racire a unei vaste categorii de produse alimentare gata preparate. A fost introdus TPMS (Tetra Pak Maintenance System) On-line pentru a furniza mentenanta masinilor in functie de starea fiecareia in locul unui calendar standardizat, ceea ce a imbunatatit semnificativ eficienta si a optimizat performanta.

Cresterea gradului de reciclare a ambalajelor

Tetra Pak si-a asumat angajamentul de a creste gradul de reciclare a ambalajelor de carton de bauturi folosite, prin dublarea ratei de reciclare pana in 2020 la 40%, concentrandu-si eforturile asupra cresterii nivelului de informare a consumatorilor, impartasind din cunostintele si experienta sa, facilitand infrastructura de colectare si sustinand dezvoltarea tehnologiei de reciclare.

In 2013, aproximativ 43 de miliarde de ambalaje Tetra Pak au fost reciclate la nivel global, adica 24,5%, cu cca 4 miliarde mai mult decat in 2012. Una dintre pietele care au facut progrese semnificative in infrastructura de colectare este cea din Statele Unite ale Americii, unde rata de acces a consumatorului la infrastructura de reciclare a crescut de la 41% la 48% in perioada 2012-2013, fiind extinsa la cca 7,9 milioane de noi gospodarii.

Reciclabilitatea ambalajelor face parte din inovatiile Tetra Pak. In 2013, compania a lansat Tetra Evero® Aseptic 1000 Separable Top, un ambalaj conceput pentru a permite consumatorilor sa colecteze selectiv prin separarea cu usurinta a partii superioare de plastic de mansonul de carton al ambalajului.

“Atingerea excelentei in protectia mediului este un obiectiv strategic al companiei pana in 2020, deoarece noi credem ca este vitala pentru viitorul companiei si a clientilor nostri. Performanta de mediu este una dintre tintele de care tinem cont in fiecare pas al operatiunilor noastre, de la furnizorii nostri, dezvoltarea sistemelor de procesare si ambalare, la serviciile si sustinerea oferite clientilor nostri. De aceea continuam sa avem succes in atingerea tintelor ambitioase de mediu”, declara Claes Du Rietz, Vicepresedinte de Mediu Tetra Pak.

Tetra Pak este liderul mondial in solutii de procesare, ambalare si distribuire a produselor alimentare lichide. Lucrand indeaproape cu clientii si furnizorii nostri, oferim produse sigure, inovatoare si in armonie cu protectia mediului inconjurator, care satisfac in fiecare zi cerintele consumatorilor din peste 170 de tari. Avand aproximativ 23000 de angajati in peste 85 de tari, noi credem in asumarea cu responsabilitate a pozitiei de lider in industria de profil, pentru crearea unei cresteri profitabile in armonie cu protectia mediului inconjurator si cu o buna conduita sociala. Motto-ul nostru „PROTEJEAZĂ CE E BUN™” reflecta viziunea noastra de a oferi alimente sanatoase si disponibile oriunde. Mai multe informatii despre Tetra Pak sunt disponibile pe www.tetrapak.ro

Tetra Pak si „PROTEJEAZĂ CE E BUN™” sunt marci care apartin Grupului Tetra Pak.

Forest Stewardship Council (FSC) este o organizatie independenta, neguvernamentala si non-profit infiintata pentru promovarea unui management forestier responsabil in padurile din intreaga lume. FSC este un forum unic in cadrul caruia partile interesate din intreaga lume stabilesc criteriile esentiale, sociale si de mediu, care definesc managementul forestier. Prin certificarea FSC, aceste principii fundamentale sunt implementate in paduri din intreaga lume. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.fsc.org.

Codul licentei FSC pentru Tetra Pak este FSC™ C014047

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *