Piata, invadata de pungi „biodegradabile” false

In magazine au aparut sacose care poarta inscriptia „bio”, dar care in realitate reprezinta un pericol pentru mediu. Specialistii arata ca unele pungi vandute drept „biodegradabile” sunt mai nocive decat pungile clasice.
pungi biodegradabile false
Piata este invadata de pungi care contin aditivi cu elemente cancerigene, mutagene si care se acumuleaza in organism, sustin organizatiile de mediu „Agent Green” si „Salvati Delta” care citeaza rezultatele testelor facute de Asociatia „European
Bioplastics”.

Potrivit acestora, multe sacose vandute drept biodegradabile sunt mai daunatoare decat plasticul obisnuit, din cauza metalelor grele din aditivi.

„Aceste sacose sunt imprimate cu texte publicitare inselatoare, precum „biodegradabile” sau „oxobiodegradabile”, arata cele doua organizatii de mediu. Pungile oxodegradabile sunt realizate, de fapt, tot din plastic conventional, in proportie de 98%, restul de 2% reprezentand cantitatea de aditiv care ajuta la o degradare mai rapida a materialului. In realitate, ele nu sunt ecologice, potrivit normativei europeane EN 13432, care stabileste standardele pentru materialele biodegradabile, dar sunt scutite de ecotaxa.

„Peste 100.000 de animale mor anual din cauza plasticului aruncat in natura. Delta arata uneori de parca in ea se varsa nu fluviul Dunarea, ci un rau de peturi si pungi de plastic”, a spus directorul „Salvati Delta”, Costel Popa.

Pungile bio trebuie certificate

Pentru a fi siguri ca sacosele achizitionate din magazine sunt biodegradabile, cumparatorii trebuie sa verifice existenta unei sigle care sa mentioneze acest lucru. In Romania, singura unitate care poate certifica biodegradabilitatea unei pungi este filiala institutului belgian de testare Vincotte. In prezent, nu exista niciun laborator romanesc acreditat la nivel european, care sa poata evalua gradul de biodegradabilitate al unui produs.

„Agent Green” si „Salvati Delta” cer Ministerului Mediului sa asigure respectarea legii pentru taxarea sacoselor care nu sunt biodegradabile. Ele mai sustin ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului este cea care trebuie sa verifice respectarea etichetarii sacoselor si sa aplice sanctiuni pentru publicitate inselatoare.

Sursa: Adevarul

Erata

In compozitia produsului Renatura nu figureaza metale grele, precum plumb, arsen, mercur, cadmiu, seleniu, staniu, bariu, strontiu, crom, nichel, cobalt sau antimoniu.

Renatura nu contine nici unul dintre materialele cancerigene sau cu influenta asupra capacitatii de reproducere.

Conform clasificarii Institutului de Cercetare al Cancerului International (IARC) nici produsul, nici una din materiile prime ale acestuia nu este calificata cancerigen.

Renatura este un amestec compus din acizi grasi si saruri de fier ale acestora, realizat prin procedeu brevetat (WO 2004/094516). Materiile prime sunt cuprinse in lista 2002/72/EC (Anexa II, articolul A si B, Anexa III, alineatul 2), care totodata indica ca, produsul este apt fara limitari pentru folosinta in materiale si produse plastice, care datorita functiei lor intra in contact cu alimente.

Renatura (Nor-X degradable) nu contine nici unul dintre materialele periculoase enumerate de anexa 1. al directivei Uniunii Europene 67/548/EEC (modificat prin urmatoarele directive: 93/72/EEC, 93/101/EEC, 94/69/EEC, 96/54/EEC, 97/69/EEC, 98/73/EEC), in consecinta este conforma in totalitate cu prevederile legilor, ordinelor si reglementarilor administrative referitoare la clasificarea, impachetarea si etichetarea produselor periculoase.

Polietilena aditivata (de altfel si polipropilena aditivata) cu Renatura satisfac standardul ASTM D6954-04, fapt certificat de laboratoare de specialitate acreditate cu renume mondial. Aceste filme din polietilena (PE) si din polipropilena (PP) cu continut de 2% Renatura se descompun in CO2, H2O si biomasa cu particule sub 5000 angstrom, perfect reutilizabile in circuitul vegetal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *