Sacosele, marul discordiei dintre producatori si ecologisti

Formula „oxobiodegradabila” este gresita, spune Gabriel Paun, presedintele Agent Green, referindu-se la imprimarile pe care le putem gasi in mod constant pe multe dintre sacosele pe care le folosim pentru a ne cara cumparaturile. „Spune-i oxodegradabil si e ok. Nu mai zice nimeni nimic”, continua el.
sacose biodegradabile
In Romania exista mai multe firme producatoare si importatoare de sacose sau aditivi oxodegradabili.

Potrivit legilor europene, materialele oxodegradabile nu sunt unul si acelasi lucru cu cele biodegradabile.

Cele biodegradabile sunt alcatuite din materie oraganica luata din natura: amidon, uleiuri, fainuri. Prin degradare, rezulta apa, dioxid de carbon si biomasa (o substanta organica biologica).

Aditivi cancerigeni

In schimb, cele oxodegradabile sunt alcatuite din plastic conventional (polietilena) in procent de 98%. Restul de 2% e reprezentat de aditivi. Conform normelor europene, materialele oxodegradabile nu sunt biodegradabile.

Potrivit lui Paun, care citeaza ultima evaluare a Asociatiei „European Bioplastics”, materialele din polietilena aditivata contin metale grele in compozitii si concentratii foarte variate (cobalt, zinc, molibden, cadmiu, mangan). Unii compusi metalici folositi in aceste produse
sunt clasificati de normele europene in categoria substantelor periculoase cancerigene si toxice pentru reproducere.

Sacosele oxo se dezintegreaza in prezenta luminii si a caldurii (cea uscata, mai ales). „Cu cat cele doua elemente scad, cu atat degradabilitatea devine mai lenta”, spune Paun.

„Oricat de mult s-ar dezintegra, particulele de plastic aditivat raman in mediu. Ca devin mai putin vizibile, mai fragmentate, e partea a doua”, spune Paun. Chiar daca o pasare nu mai moare inecandu-se cu aceste fragmente, alte vietuitoare pot fi afectate, explica el.

In Europa, „nimeni nu le prezinta ca sunt materiale biodegradabile”

Aditivii declanseaza dezintegrarea plasticului in fragmente mai mici, dar ele vor continua sa reziste in mediu.

Producatorii romani spun ca sacosele oxo nu sunt daunatoare omului si ca nu incorporeaza metale grele in limite care sa le depaseasca pe cele admise de reglementarile legale ale UE. Ei sustin si ca acest plastic, odata ajuns in sol, nu dauneaza cresterii plantelor si reproducerii microorganismelor.

Intr-adevar, asa cum sustin si producatorii, sacosele oxo se folosesc si in 22 de tari din Uniunea Europeana. „Dar nimeni nu le prezinta acolo ca sunt materiale biodegradabile conform normelor europene”, spune Paun.

El a amintit de cazul unui supermarket din Italia, care a fost amendat cu 31.000 de euro pentru publicitate inselatoare, tocmai pentru ca au prezentat o sacosa oxodegradabila drept una biodegradabila.

In Belgia lucrurile sunt mai clare: nu se mai pot scoate pe piata decat pungile care respecta normativa europeana. In opinia lui Paun, acest lucru ar trebui sa se intample si in Romania.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *