Poluare pe Dunare, in Portul Drobeta Turnu Severin. Suprafata afectata este de aproximativ un kilometru si jumatate

Dunarea a fost poluata, luni dimineata, in zona Portului Drobeta Turnu Severin, unde sunt irizatii de petrol pe o suprafata de aproximativ un kilometru si jumatate, angajatii Garzii de Mediu Mehedinti spunand ca au inceput o ancheta pentru a depista sursa poluarii, care este inca necunoscuta, informeaza Mediafax. Poluarea a fost depistata de angajatii Sistemului…

Citește mai departe

Doi parteneri ai Apple sunt investigati de catre guvernul chinez pentru poluarea mediului inconjurator

Apple se prezinta ca o companie protectoare a mediului inconjurator, ca o companie care foloseste materiale biodegradabile si energii regenerabile, insa eforturile sale de a fi “verde” sunt date uitarii cand vine vorba despre partenerii asiatici. Foxconn si UniMicron, doua companii taiwaneze care au fabrici in Taiwan si sunt partenere Apple, sunt investigate de catre guvernul din China…

Citește mai departe

Muzeul Deseurilor s-a deschis in Tara Gunoaielor

Menirea acestei expozitii singulare in Europa este tocmai constientizarea cetatenilor pentru a creste gradul de colectare selectiva si de reciclare a deseurilor Primul Muzeu al Deseurilor din Europa s-a redeschis oficial, ieri, la Biblioteca Nationala a Romaniei, si presupune o expozitie itineranta care reconstituie traseul de transformare a resurselor in obiecte utile si apoi in…

Citește mai departe

Primul Muzeu al Deseurilor din Europa isi redeschide portile

Primul Muzeu al Deseurilor din Europa isi redeschide portile incepand de marti, in incinta Bibliotecii Nationale a Romaniei. Conform unui comunicat remis AGERPRES, proiectul Muzeul Deseurilor, initiat in 2010 de Asociatia Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) si Biblioteca Nationala a Romaniei, prezinta intr-un mod inovativ o problematica actuala, cu impact semnificativ asupra realitatii…

Citește mai departe

Primul Muzeu al Deseurilor din Europa isi redeschide portile din 6 Noiembrie

Asociatia Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) si Biblioteca Nationala a Romaniei, anunta redeschiderea primului Muzeu al Deseurilor din Europa, incepand cu data de 6 Noiembrie 2012, in incinta bibliotecii. Proiectul Muzeul Deseurilor, initiat in 2010, prezinta intr-un mod inovativ o problematica actuala, cu impact semnificativ asupra realitatii cotidiene, cea a deseurilor in exces…

Citește mai departe

Valorificarea deseurilor rezultate din industria de procesare a crevetilor si homarilor

Crevetii sunt alimente populare, care provin din pescuit sau din fermele de creveti, industrie in rapida expansiune in unele parti ale lumii. Crevetii sunt ingrediente traditionale in multe bucatarii regionale, muschii abdominali care formeaza carnea alba reprezentand cea mai gustoasa parte a acestora. Fermele de creveti s-au dezvoltat initial in Asia fiind in prezent raspandite…

Citește mai departe

Ab/Adsorbanti de produse petroliere deversate accidental in mediu

AB/ADSORBANTI DE PRODUSE PETROLIERE DEVERSATE ACCIDENTAL IN MEDIU ( continuare – partea a II a ) Partea intai se gaseste la adresa https://www.ecomagazin.ro/abadsorbanti-de-produse-petroliere-deversate-accidental-in-mediu/ In tab.2. sunt prezentate cateva din caracteristicile si eficienta unor absorbanti functie de mediul in care sunt utilizati ( apa, sol/subsol, zapada/gheata etc. ). Din datele prezentate in acest tabel reiese faptul…

Citește mai departe

Prima masina de curse ecologica distruge ozonul nociv de la nivelul solului

Prima masina de Formula3 din lume, care are catalizator PremAir® de la BASF si distruge ozonul nociv de la nivelul solului, a incheiat cu succes programul de teste.  Divizia Catalizatori a BASF sustine proiectul primei masini de curse proiectata si construita integral din materiale biodegradabile. Denumita WorldFirst Formula 3, masina de curse este proiectul celor…

Citește mai departe

Pungile „verzi”, o mare minciuna in Romania

ONG-urile verzi sustin ca sacosele oferite de comercianti ca fiind „biodegradabile” contin materiale oxodegradabile, ce sunt similare plasticului conventional. Magazinele care vand pungi bio-de-gradabile in Romania comer-cializeaza, de fapt, niste falsuri, sustin orga-niza-tiile neguvernamentale Agent Green si Salvati Dunarea si Delta. Dupa introducerea Eco Taxei de 20 de bani pentru comerciantii care nu folosesc pungi…

Citește mai departe

Carnaval cu costume ecologice

Educatia ecologica incepe din „frageda pruncie”,  chiar de la varsta prescolara. Spun asta pentru ca cei „7 ani de acasa” ar rebui sa cuprinda si ceva activitati ecologice specifice copiilor de aceasta varsta. La Gradinita PP22 din Timisoara, se organizeaza astfel de activitati care implica atat copiii cat si parintii. Spre exemplu s-a organizat un carnaval…

Citește mai departe

Pungi pe bani pentru un mediu curat

Oricat de civilizat ar fi obiceiul comerciantilor de a da gratuit pungi cumparatorilor, acesta ar putea fi pe cale de disparitie. EcoTaxa i-a determinat deja pe reprezentantii unor magazine sa perceapa bani pe toate pungile date clientilor. Potrivit OG nr. 25/2008, incepand cu 1 ianuarie 2009, in Romania a fost introdusa o taxa (denumita EcoTaxa),…

Citește mai departe

Ecotaxa: adio pungi din plastic gratuite!

De la 1 ianuarie, sacosele din material care nu este biodegradabil, oferite gratuit de mai toate magazinele, vor fi taxate cu 0,2 lei. Pungile din plastic nu vor mai fi oferite gratis in magazine incepand din prima zi a acestui an. Guvernul a decis asa printr-un act normativ ce prevede ca producatorii sa achite cate…

Citește mai departe

EcoTaxa pe punga

Pentru fiecare punga de plastic, material care nu este biodegradabil, se va plati de la 1 ianuarie 2009 o taxa, numita EcoTaxa. Pentru fiecare punga tip sacosa pe care mai toate magazinele o ofera gratis se vor plati 0,2 lei. EcoTaxa va fi incasata de la operatorii economici care introduc pe piata astfel de ambalaje…

Citește mai departe

Economie la punga

Taxarea cu 0,2 lei pe bucata a pungilor din plastic distribuite gratuit de catre retaileri va duce la o crestere a cheltuielilor pentru cumparaturi pe termen scurt, dar va genera pe termen mediu si lung o scadere a costurilor comerciantilor, potrivit Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania. „Taxarea pungilor din plastic, desi va scumpi consumul,…

Citește mai departe

Taxa de 0,2 lei pentru pungile de plastic

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta care prevede introducerea unei taxe de 0,2 lei pentru pungile tip sacosa confectionate din materiale care nu sunt biodegradabile a fost aprobat, miercuri, de plenul Senatului cu 37 de voturi pentru si 8 abtineri. Initiativa urmareste descurajarea distributiei gratuite a acestui tip de ambalaje si stimularea productiei…

Citește mai departe

Dispare punga de plastic din magazine?

O masura legislativa aprobata recent de Guvern obliga marile magazine sa-si redefineasca pozitia cu privire la ambalajele nebiodegradabile Unele centre comerciale intentioneaza sa renunte la pungile din plastic in favoarea celor biodegradabile. Hypermarketurile nu si-au definitivat inca strategia. In conditiile in care Guvernul a decis sa introduca, incepand cu 1 ianuarie 2009, „ecotaxa” pentru pungile…

Citește mai departe

Pungile din plastic vor fi taxate

De la 1 ianuarie 2009, pungile care nu sunt biodegradabile nu vor mai fi date gratuit in magazine. De obicei, romanii iau de la supermarket mai multe pungi decat au nevoie Executivul vrea sa descurajeze consumul de pungi din plastic, astfel ca a aprobat o ordonanta de urgenta ce prevede taxarea fiecarei pungi din plastic…

Citește mai departe

Vama Veche se ecologizeaza!

Proprietarii de pensiuni din statiunea Vama Veche care detin active si pentru plajele din zona trebuie sa amenajeze cosurile de gunoi, umbrelele si sezlongurile din materiale biodegradabile, potrivit unui protocol de protejare si pastrare a zonei traditionale.

Citește mai departe