Pungile din plastic vor fi taxate

De la 1 ianuarie 2009, pungile care nu sunt biodegradabile nu vor mai fi date gratuit in magazine.
De obicei, romanii iau de la supermarket mai multe pungi decat au nevoie
pungi de plastic din material nebiodegradabil
Executivul vrea sa descurajeze consumul de pungi din plastic, astfel ca a aprobat o ordonanta de urgenta ce prevede taxarea fiecarei pungi din plastic care nu este biodegradabila cu 20 de bani. Noua taxa, denumita de catre Executiv ecotaxa, va fi evidentiata distinct pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia va trebui sa fie afisata la loc vizibil, pentru informarea consumatorilor finali. Neindeplinirea acestei obligatii va aduce comerciantilor amenzi cuprinse intre 2.000 si 2.500 de lei, pe care le vor aplica inspectorii Garzii Nationale de Mediu.

„In ultimii ani, Romania s-a confruntat cu problema volumelor mari de deseuri de ambalaje, in special a ambalajelor de desfacere – pungile de tip sacose, care se regasesc in mare masura abandonate in mediu.

Cresterea intr-un ritm alarmant a consumului de pungi de tip sacose fabricate din materiale greu biodegradabile, de minimum 100 de ani, a condus la generarea unor cantitati importante de deseuri. Introducerea unei taxe, denumita ecotaxa, are rolul de a micsora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si, nu in ultimul rand, de a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile”, se arata in ordonanta aprobata de Guvern.

Potrivit ministrului Mediului, Korodi Attila, se vor face campanii de comunicare si pentru crearea unei concurente in acest domeniu in sensul ca, probabil, vor aparea retaileri care vor prefera sa renunte la ambalajele nedegradabile in favoarea pungilor fie din plastic biodegradabil, fie din hartie. Un studiu realizat de Ministerul Mediului indica, teoretic, ca un roman foloseste 250 de astfel de pungi pe an, iar durata de utilizare a fiecaruia dintre aceste ambalaje este de doar 20 de minute.

O punga din plastic de calitate buna se descompune in aproximativ o suta de ani, iar una din plastic biodegradabil se descompune in cateva luni. Principalii furnizori de pungi din plastic gratuite pe piata sunt in prezent Carrefour, real,-Hipermarket, Cora, Auchan, Mega Image, dar si unele magazine mai mici.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *