Ferma urbana a secolului XXI

Citim si auzim vorbindu-se despre fermele urbane, concept ce poate parea simplu la prima vedere. Prinpath.PNG ce se caracterizeaza totusi o astfel de initiativa? Cine poate sa amenajeze asa ceva si unde? Cat spatiu este necesar, ce investitii, se poate trai din asta? Intrebarile rasar una dupa alta si adevarul este ca intre o idee si punerea acesteia in practica sta multa munca. Ferma prezentata in acest articol este o dovada vie ca eforturile inteligent directionate pot fi incununate de succes.
Membrii familiei Dervaes se autointituleaza „Pionieri ai gospodariei urbane moderne” dupa ce, in 1985, s-au mutat intr-o casuta din orasul californian Pasadena pe care au inceput sa o transforme intr-o mica ferma urbana. Avand ceva experienta in practicarea agriculturii si dorinta puternica de a trai sanatos si aproape de natura in mijlocul unei regiuni renumite pentru excese si risipa de resurse, au transformat de atunci casa si gradina intr-un model de trai ecologic si o afacere de familie care sa le permita sa sprijine pe oricine doreste sa le urmeze exemplul. Demersul lor se numeste „Calea spre libertate” (Path to Freedom) si este prezentat detaliat intr-o serie de site-uri prin care iniitiatorii proiectului isi prezinta exemplul propriu, ofera informatii bogate cu privire la dificultatile cu care s-au confruntat si modul in care le-au depasit, isi vand produsele catre restaurante locale si chiar catre persoane particulare, isi promoveaza inventiile si comercializeaza seminte organice din recolta propie catre cei care doresc sa le urmeze exemplul.

Primele eforturi au fost directionate catre castigarea independentei alimentare, transformand gradina, putin mai mare de 350 mp, intr-o sursa de legume si fructe organice, prinzand un roi de albine salbatice si crescand animale mici pentru oua, lapte si ingrasamant natural. Toate aceste eforturi au inceput din dorinta de a se feri de pericolul alimentelor modificate genetic: „Sa iti cresti singur hrana este o ocupatie riscanta, te pune in pericol de a deveni liber”, afirma Jules Dervaes in filmul „Homegrown Revolution” (trailer-ul poate fi vizionat aici: http://www.homegrownrevolutionfilm.com/trailer). La ora actuala, in mica gradina sunt cultivate circa 350 de tipuri de plante, de la legume si fructe pana la mirodenii si plante medicinale, productivitatea acesteia fiind de peste 2.700 de kilograme anual. Nu numai ca acopera nevoile alimentare ale familiei, ci surplusul este comercializat sau impartit comunitatii in cadrul activitatilor organizate de familia Dervaes pentru raspandirea conceptului si cresterea nivelului de incredere in practicile ecologice.

Au urmat independenta energetica datorita instalarii de panouri solare si producerea de biocombustibil pentru automobilul familiei; reciclarea apei menajere pentru irigatii si transformarea obiectelor casnice pentru o mai mare economie de resurse: dusul exterior foloseste apa incalzita de soare, iar apa care ajunge in rezervorul toaletei este mai intai utilizata pentru spalarea mainilor. Cerealele sunt macinate de o masina actionata cu pedale, iar acoperisul casei ajuta la colectarea apei de ploaie. Farfuriile si tacamurile folosite la evenimentele organizate pentru comunitate sunt din materiale biodegradabile care se transforma ulterior in ingrasamant pentru ferma, iar cele din hartie ajung sa fie rontaite cu mare placere de iepuri si capre.

Ce dovedeste exemplul familiei Dervaes? Ca o familie poate amenaja o ferma urbana productiva intr-un spatiu limitat, dar si ca acest lucru necesita dedicatie, planificare si munca sustinuta de-a lungul anilor. Ca oricine poate face un prim pas in aceasta directie (primul pas sugerat de tatal familiei este cultivarea propriilor legume), indiferent cat de departe va merge pe acest drum. Si mai ales ca nu trebuie sa ne fie teama ca vom fi inghititi de marile conglomerate industriale indiferent de eforturile depuse. Fiecare persoana poate schimba lumea, incepand cu sine.

Mai multe detalii, aici: http://urbanhomestead.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *