Vesti bune in privinta bio-combustibililor

Bio-combustibilii obtinuti din lemn, iarba si deseuri agricole precum coceni sunt atractivi din punct de vedere ecologic pentru caseaweed-540x380.jpg, spre deosebire de recolte ca porumbul si trestia de zahar cultivate special in vederea producerii de combustibili, nu implica ocuparea terenurilor agricole. Problema este ca acesti „bio-combustibili celulozici” au fost, pana acum, greu de convertit in combustibili lichizi utilizabili. 

Cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin (US) anunta in revista „Science” o descoperire majora. Conversia chimica in doi pasi propusa de acestia transforma biomasa reziduala in hidrocarburi lichide care ar putea alimenta vehicule sau motoare turboreactoare. Procesul transforma biomasa mai intai intr-un compus chimic numit gamma-valerolactone sau GVL, care, apoi, este convertit in hidrocarburi. Acest proces conserva 95% din energia continuta de biomasa originala, in timp ce dioxidul de carbon rezultat poate fi captat la presiune ridicata pentru depozitare sau stocare subterna.

 „Hidrocarburile produse din GVL prin acest nou proces sunt chimic echivalente celor folosite in prezent in transporturi” spune David Martin Alonso, un membru al echipei de cercetatori din Wisconsin. „Produsul nostru este gata pentru utilizare in alimentarea turboreactoarelor si poate fi adaugat amestecurilor de hidrocarburi existente, in functie de cerinte”.  

Sursa: Financial Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *