Pungile „verzi”, o mare minciuna in Romania

ONG-urile verzi sustin ca sacosele oferite de comercianti ca fiind „biodegradabile” contin materiale oxodegradabile, ce sunt similare plasticului conventional.
pungi ecologice
Magazinele care vand pungi bio-de-gradabile in Romania comer-cializeaza, de fapt, niste falsuri, sustin orga-niza-tiile neguvernamentale Agent Green si Salvati Dunarea si Delta. Dupa introducerea Eco Taxei de 20 de bani pentru comerciantii care nu folosesc pungi biodegradabile, pe piata au aparut tentative de astfel de sacose, care nu respecta normativele euro-pene, adica cele de biodegradabilitate si de compostabilitate, sustin ONG-urile. Materialele din care sunt con-fectionate aceste pungi au in alcatuire polietilena sintetica si aditivi care contin metale grele si sunt cu-noscute sub calitatea de „oxode-gra-dabile”. Aditivii au efect mutagen, car-cinogen si bioacumulativ, care se regasesc mai tarziu in orga-nis-mele animalelor.

„Culmea este ca pun-gile acestea sunt vandute drept biode-gra-dabile, pe pungi apare chiar in-scriptia -suta la suta biodegradabil-, desi sunt mai daunatoare chiar si decat plasticul obisnuit, din cauza metalelor grele din acesti aditivi”, a spus Gabriel Paun, reprezentatul organizatiei Agent Green.

El a adaugat ca „aditivii mai au proprietatea de a declansa dezin-tegrarea plasticului si deci ar afecta si produsele fabricate din plastic reciclat”. Materialele oxodegradabile rezista in mediu si pot persista chiar sute de ani. In mod nor-mal, un produs bio-degra-dabil ar trebui sa se des-compuna 90% in sase luni. In Romania nu exista laboratoare ca-re sa testeze calitatea unei pungi, daca este sau nu biodegradabila. Una din-tre firmele europene este Vincotte. Potrivit reprezentantului acestei firme in Romania, Alina Mihaescu, con-su-matorii pot deosebi sacosele biode-gradabile verificate de Vincotte de cele din plastic conventional prin textul imprimat „Ok compost”. Voluntarii Asociatiei Salvati Dunarea si Delta au colectat peste zece mii de tone de ambalaje din plastic din zona Delta Dunarii. Ecologistii sustin ca peste 100.000 de pasari si animale mor anual din cauza reziduurilor.

Po-trivit lui Costel Popa, director al Aso-ciatiei Salvati Dunarea si Delta, „ideea taxarii este una foarte buna si pro-ductia de sacose a scazut considerabil”. Organizatiile Agent Green si Salvati Delta cer Ministerului Mediului sa asi-gure respectarea legii pentru taxarea sacoselor care nu sunt com-postabile si degradabile si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consu-matorului sa verifice respectarea etichetarii si taxarii sacoselor si sa sanctioneze falsa publi-citate. De asemenea, mai cer adop-tarea unei noi legi prin care sa se asi-gure ca toate sacosele care nu sunt biodegradabile si compostabile sa fie supuse la plata Eco Taxei. ONG-urile vor ca Eco Taxa sa fie platita de consu-matori pentru a se reduce aruncarea in mediu a unui numar mare de sacose. La solicitarile ONG-urilor, Ministerul Mediului a raspuns ca deocamdata Romania foloseste un standard ame-rican, care include in categoria mate-rialelor biodegradabile si pe cele oxo-degradabile. „Lucram la modi-ficarea ordinului astfel incat sa tinem cont si de alte standarde”, a transmis ministerul.

Sursa: Cotidianul

Erata

In compozitia produsului Renatura nu figureaza metale grele, precum plumb, arsen, mercur, cadmiu, seleniu, staniu, bariu, strontiu, crom, nichel, cobalt sau antimoniu.

Renatura nu contine nici unul dintre materialele cancerigene sau cu influenta asupra capacitatii de reproducere.

Conform clasificarii Institutului de Cercetare al Cancerului International (IARC) nici produsul, nici una din materiile prime ale acestuia nu este calificata cancerigen.

Renatura este un amestec compus din acizi grasi si saruri de fier ale acestora, realizat prin procedeu brevetat (WO 2004/094516). Materiile prime sunt cuprinse in lista 2002/72/EC (Anexa II, articolul A si B, Anexa III, alineatul 2), care totodata indica ca, produsul este apt fara limitari pentru folosinta in materiale si produse plastice, care datorita functiei lor intra in contact cu alimente.

Renatura (Nor-X degradable) nu contine nici unul dintre materialele periculoase enumerate de anexa 1. al directivei Uniunii Europene 67/548/EEC (modificat prin urmatoarele directive: 93/72/EEC, 93/101/EEC, 94/69/EEC, 96/54/EEC, 97/69/EEC, 98/73/EEC), in consecinta este conforma in totalitate cu prevederile legilor, ordinelor si reglementarilor administrative referitoare la clasificarea, impachetarea si etichetarea produselor periculoase.

Polietilena aditivata (de altfel si polipropilena aditivata) cu Renatura satisfac standardul ASTM D6954-04, fapt certificat de laboratoare de specialitate acreditate cu renume mondial. Aceste filme din polietilena (PE) si din polipropilena (PP) cu continut de 2% Renatura se descompun in CO2, H2O si biomasa cu particule sub 5000 angstrom, perfect reutilizabile in circuitul vegetal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *