Pentru fiecare punga de plastic, material care nu este biodegradabil, se va plati de la 1 ianuarie 2009 o taxa, numita EcoTaxa. Pentru fiecare punga tip sacosa pe care mai toate magazinele o ofera gratis se vor plati 0,2 lei.
EcoTaxa va fi incasata de la operatorii economici care introduc pe piata astfel de ambalaje de desfacere si va fi directionata catre Fondul de Mediu. Dar o vor plati consumatorii craioveni, ca de altfel toti romanii, care vor da mai mult pe produsele cumparate din magazine. Introducerea acestei EcoTaxe are rolul de a micsora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si de a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau reciclabile.
Hotararea a fost luata deoarece, in ultima vreme, Romania s-a confruntat in ultima perioada cu problema volumelor mari de deseuri de ambalaje. Acestea sunt intalnite mai la tot pasul si in mare masura aruncate la voia intamplarii. „Problema cu aceste ambalaje de plastic este arzatoare. Toate supermarketurile ne servesc pentru impachetarea produselor acele sacose, care sunt usor de folosit si la prima vedere inofensive, dar ele se degradeaza foarte greu in timp. Tocmai de aceea ar fi bine ca ele sa fie inlocuite cu pungi de hartie sau material textil. Aceasta taxa va ajunge la administratia Fondului de Mediu, care va demara diverse programe pentru reducerea poluarii mediului inconjurator. Asa cum este Programul Rabla sau Casa Verde”, a declarat Monica Mateescu, directoarea executiva a Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului.
Comerciantii vor fi obligati sa evidentieze distinct EcoTaxa pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia trebuie sa fie afisata intr-un loc vizibil pentru informarea consumatorilor. Taxa va trebui declarata si platita lunar de operatorii economici care introduc pe piata astfel de pungi. Daca pana la data de 25 a lunii urmatoare nu este depusa suma respectiva, comerciantii vor fi sanctionati cu amenzi de la 2.000 la 2.500 de lei. Pentru neachitarea acestei taxe la termen vor fi calculate majorari de intarziere.
Un studiu realizat de Ministerul Mediului a demonstrat ca un roman foloseste 250 de pungi intr-un an. Acestea sunt folosite o perioada foarte scurta, cel mult 20 de minute, si apoi sunt aruncate. Scopul final este ca locul acestor ambalaje sa fie luat de pungile de hartie usor degradabile.
Sursa: Gazeta de Sud