Programul Casa Verde, amanat din nou

Programul Casa Verde, prin care statul acorda subventii pentru montarea de sisteme alternative de incalzire, a fost amanat, dupa ce data-limita de analiza a dosarelor instalatorilor a fost prelungita pana pe 12 ianuarie 2009, a anuntat ieri ministrul mediului, Nicolae Nemirschi.
programul casa verde
Initial, data-limita pana la care Administratia Fondului de Mediu (AFM) trebuia sa valideze lista instalatorilor acreditati era 15 decembrie 2008, dar, din cauza numarului mare de dosare depuse, termenul a fost amanat pana pe 29 decembrie 2008, pentru ca acum sa fie prelungit din nou. “Programul Casa Verde este aplicabil, dar viteza cu care s-a incercat aplicarea lui a creat mici inadvertente din cauza numarului mare de cereri. Au fost depuse 5.000 de solicitari, dar au adus documentatia necesara numai 1.954 de firme. Administratia Fondului de Mediu a reusit sa verifice si sa acrediteze pana in prezent 359 de societati, dar procesul nu este finalizat. De aceea, am decis amanarea finalizarii analizei dosarelor pana pe 12 ianuarie, iar publicarea listelor va fi facuta apoi in termen de trei zile lucratoare”, a mai spus Nemirschi.

Finantare doar pe hartie

Prin urmare, din 15 ianuarie 2009, persoanele care vor sa-si instaleze panouri solare, pompe geotermale, minicentrale eoliene sau alte instalatii de caldura obtinute prin surse alternative de energie vor putea consulta lista instalatorilor validati de AFM pe paginile de internet www.afm.ro si www.mmediu.ro. “Prefer sa facem o analiza clara a programului pentru ca nici un cetatean sa nu fie dezavantajat. Programul este bun, avem surse de finantare si vreau sa fie unul de succes”, a mai spus Nemirschi.

O cauza secundara – cum a numit-o ministrul – a amanarii datei de incepere a programului este aceea ca bugetul fondului de mediu, care cuprinde si banii pentru Casa Verde, nu a fost aprobat de fostul guvern. Drept urmare, acesta trebuie stabilit “chiar si inainte de aprobarea legii bugetului de stat pe 2009”, a adaugat ministrul mediului.

Programul Casa Verde de inlocuire a sistemelor clasice de incalzire cu surse alternative de energie este finantat din taxa de poluare auto, iar bugetul alocat – teoretic – pentru 2009 este de 520 de milioane de lei, cetatenii urmand sa primeasca maximum 25.000 de lei pentru o instalatie de acest fel.

Sursa: Gazeta de Sud

Articolul precedentEcoTaxa pe punga
Articolul următorHectare de teren, faramitate de steril

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente