Array

Hectare de teren, faramitate de steril

Reprezentantii prefecturii si ai Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) au inventariat, pentru prima data anul acesta, toate suprafetele de teren din Valcea afectate de Societatea de Exploatare Miniera (SEM) Ramnicu Valcea, de Exploatarea Miniera de Carbune (EMC) Berbesti si de Exploatarea Miniera de Sare (EMS) Cerna. Localitatile afectate de haldele de steril sunt: Costesti, Voineasa, Ocnele Mari, Berbesti, Mateesti, Cernisoara, Copaceni, Otesani si Alunu.
halda de steril
“Suntem singurul judet care avem o asemenea analiza a suprafetelor afectate de activitatea miniera si ma refer aici la carbune, mica si calcar”, a declarat Radu Renga, prefectul judetului Valcea, in ultima sedinta a Comitetului Prefectural din 2008.

In urma inventarierii s-a constatat ca sunt afectate in Valcea de exploatarile miniere 586,19 hectare de teren. Din aceasta suprafata, 126,89 de hectare sunt afectate de SEM Ramnicu Valcea, 373,10 – de EMC Berbesti si 86,20 – de hectare de EMS Cerna. Analiza s-a facut pentru a vedea daca societatile de exploatare au documentatii pe baza carora pot fi redate aceste halde circuitului economic, daca sunt proiecte si studii geotehnice de reamenajare a lor si care sunt costurile necesare pentru redarea terenurilor circuitului economic.

In urma inventarierii s-a constatat ca suma necesara pentru amenajarea haldelor si redarea lor circuitului economic e de 19.220.150 de lei.

“Urmeaza sa se ia o decizie cu privire la reabilitarea acestor terenuri”, a mai spus Radu Renga. Conducerea Prefecturii Valcea a trimis situatia la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), Ministerul Economiei si Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor in vederea obtinerii sumelor necesare pentru reamenajarea haldelor.

Sursa: Gazeta de Sud

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente