Deseurile si Romania

0
566

deseuri RomaniaIn ultimii ani problema protectiei mediului a creat dispute aprinse la nivel global. Dupa cum se stie, in 1992, la Rio de Janeiro s-au pus bazele pentru conceptul de dezvoltare durabila. Ideea principala consta in valorificarea resurselor in mod rational, pentru ca generatiile viitoare sa le poata utiliza la fel de bine pentru satisfacerea nevoilor vietii. In Romania, lucrurile s-au miscat ceva mai greu, in sensul ca mediul nu a fost o prioritate nici pentru autoritatile locale, dar nici pentru executiv sau legislativ.Doar pregatirea Romaniei pentru aderarea la structurile europene a dat startul spre adoptarea unei legislatii in domeniu.Legea din 1995 (137) a trebuit mult imbunatatita pentru ca tara noastra sa poata incheia capitolul pe protectia mediului din actul de aderare. De la integrare, lucrurile s-au miscat destul de greu, fapt dovedit prin blandetea cu care au fost tratati anumiti poluatori.

Totusi, in ultima vreme au inceput sa se ia masuri mai severe pentru stoparea problemelor grave de mediu. Ultimul exemplu in acest caz, poate fi compania Protan, care se pare ca va fi inchisa la inceputul lunii noiembrie, dupa ce in prealabil fusese amendata de Garda de Mediu. Problema acestei companii a reprezentat-o deseurile depozitate pe malul raului Arges, dar si incinerarea unor cadavre de animale. Societatea a dat vina pe soferi, care conform acesteia se abatusera de la traseu pentru a se scalda in raul Arges. Tot Protan, sustine ca doi dintre cei trei conducatori auto nu erau angajati ai societatii, ci apartineau de firma transportatoare. Protan a inceput si o ancheta interna in acest sens.

Din pacate aceasta nu este singura problema ecologica a Romaniei. Aproape de Ploiesti, la rafinariile petrochimice, cum este cazul celei de la Brazi, se emit in atmosfera o serie intreaga de gaze toxice, cum sunt oxizii de sulf sau azot. Astfel, cea mai la moda problema de mediu din Uniunea Europeana, emisiile de dioxid de carbon par a fi cea mai putin grava problema cu care se confrunta Romania.

Deseuri incinerate clandestin

Cazul Protan nu este unic, exista multe alte exemple de gestionari paguboase si nocive ale deseurilor. In urma cu 5 ani, mai precis in luna iulie a anului 2003, in urma unui control al autoritatilor sectorului 6a fost inchis un incinerator clandestin. Firma avea ca obiect de activitate, citez „colectarea si tratarea unor reziduuri”. Societatea nu detinea un aviz sanitar de functionare si nici documentatia de mediu necesara desfasurarii activitatii.Activitatea firmei se desfasura pe un teren viran, iar obiectul incinerarii faceau medicamentele expirate, eprubetele cu analize de sange uman, pansamentele uzate ce erau incinerate. Terenul viran pe care firma functiona era deschis pentru oricine dorea sa se aprovizioneze cu material reciclabil..

Cazuri similare s-au mai descoperit la Valea de Brazi (judetul Hunedoara) sau chiar in portul Constanta. Mai mult, in cazul ultimului executia s-a realizat fara un acord de mediu obtinut

Partea plina a paharului

Si totusi exista si incineratoare conforme atat cu legislatia in vigoare, dar si cu politicile de mediu. Spre exemplu, Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Electrotehnica (Bucuresti)

Din pacate astfel de initiative nu sunt de multe ori rentabile, datorita faptului ca spitalele nu au fondurile necesare pentru a-si permite orientarea deseurilor periculoase catre astfel de firme specializate. Probabil ca o legislatie imbunatatita in acest domeniu ar duce la normalizarea lucrurilor.

Problema DEE-urilor

Cea mai in voga metoda in protectia mediului in aceste zile in Romania o reprezinta colectarea deseurilor electronice si electrocasnice, pe scurt DEE-uri. Un mare plus pentru aceste campanii il primesc administratiile locale, care au identificat problema si au reusit sa organizeze sistematic astfel de actiuni.

In urma campaniei desfasurate in aprilie 2008, la nivelul intregii tari s-au obtinut urmatoarele rezultate: Bucuresti – 100780 t, Suceava – 66185 t, Brasov – 25869 t, Constanta – 24650 t, Slatina – 21490 t etc.

In sectorul 6 al capitalei se desfasoara chiar in acest week-end o campanie de colectare a acestor deseuri electronice si electrocasnice, in zilele de 25 si 26 octombrie. Aceasta campanie se desfasoara de ceva timp in ultima saptamana a fiecarei luni, avand sloganul: „Pentru un mediu URBAN curat, recicleaza!”.

De asemenea, in sectorul 4 al capitalei primaria a deschis o linie telefonica de tipul tel-verde, la care cetatenii pot solicita ridicarea deseurilor. In luna septembrie a acestui an, au fost ridicate 4612 mc de deseuri provenite din constructii. Cetatenii se pot programa cu doua zile inainte pentru a putea beneficia de ridicarea gratuita a acestor deseuri.

De asemenea, si in sectorul 2 al capitalei se va desfasura o campanie asemanatoare in acest sfarsit de saptamana.

Concluzii

Deseurile nu sunt un moft, si nici un curent aflat la moda. De importanta gestionarii lor tine sanatatea mediului, si implicit sanatatea fiecarui individ. Avem atat exemple pozitive de gestionare a acestora, dar si exemple negative. Primele ar fi bine sa se inmulteasca pe viitor, deoarece cum spunea J. R. Oppenheimer in 1954 „Eu gandesc ca daca omul pierde gradinile si cararile, se va pierde pe sine insusi”.

Andrei Zbirnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.