Va amintiti cand au aparut pungile de plastic si prin reclamele promotionale am fost incurajati sa alegem plasticul si produsele ambalate in plastic in loc de pungile de hartie si produsele ambalate in hartie in supermarketuri pentru a reduce taierea copacilor pentru a produce pungi de hartie?
Pungile de plastic si ambalajele din plastic facute in mare parte din reciclare erau anuntate ca o metoda mai buna in timpul apartiei lor.
Programe de reciclare erau propuse in multe zone si am fost incurajati sa participam la ele pentru a ajuta reducerea adunarii gunoaielor pe spatiile verzi si pentru a ajuta mediul inconjurator sa devina mai curat. Am fost de acord sa alegem pungile de plastic si produsele ambalate in plastic in locul celor ambalate in hartie pentru a opri taierea copacilor.
Problema care a aparut acum este ca toate eforturile depuse pentru salvarea copacilor din care urma sa se produca pungi si ambalaje din hartie, eliminarea mormanelor de gunoaie de pe spatiile verzi si ajutarea mediului inconjurator sa devina mai curat nu a functionat asa cum am intentionat noi. Foarte multe paduri au fost salvate intr-adevar, dar cu pretul mediului inconjurator prin alte sacrificii. Mediul inconjurator nu trebuie intretinut doar dintr-un punct de vedere pentru a fi deajuns asa cum stim azi mai mult decat steam in trecut.
Aproximativ 90% din plasticele care au fost produse atunci cu cele mai bune intentii acum se aduna in munti de gunoaie pe spatiile verzi, emitand mirosuri periculoase in atmosfera de la materialele care au fost folosite la producerea lor, ajungand in ape si omorand mamifere acvatice, specii de pesti si plante si pierderea unor zacaminte pretioase de petrol folosite la fabricarea acestor plastice care refuza sa se degradeze. Aceasta neasteptata intoarcere de evenimente cu plasticele care erau menite sa salveze multe paduri de la defrisare si reducerea gunoaielor de pe spatiile verzi s-a dovedit a fi de fapt o problema mult mai mare si o mare amenintare pentru mediul nostru inconjurator.
Cu spatiile verzi sufocate de plastice care refuza sa se degradeze, a fost nevoie de construirea unor noi spatii verzi pentru a controla oarecum influxul imens de gunoaie pe spatii verzi. Crearea de spatii verzi permiteau plantelor si vietii salbatice sa traiasca acolo acesta fiind un element crucial pentru ecosistemul mediului. Pastrarea spatiilor verzi curate si costurile colectarii si transportarii gunoaielor au un impact puternic asupra fondurilor economice ale oraselor si provinciilor. Din pacate, aceasta rezulta un scenariu in care are loc un furt de la unul pentru a-l plati pe altul, in care bani din alte fonduri trebuiesc folosite pentru a extirpa gunoaiele aparute.
Ce a inceput ca miscare a pastrarii spatiilor verzi pentru a ne salva planeta acum include participarea guvernelor si a oamenilor din intreaga lume. Cu ajutorul informatiilor primite in legatura cu pericolul lansat de plastice si activarea constientizarii asupra mediului inconjurator, a fost folosita o noua tehnologie in developarea materialelor ecologice si asa a aparut plasticul biodegradabil. Strigarea a fost una pentru ambalajele ecologice (degradabile) si a noua tehnologie a fost folosita pentru a raspunde strigarii, astfel creandu-se plasticul biodegradabil. Aceste plastice sunt bazate pe scrobeli care se vor descompune in decurs de o luna din momentul in care sunt aruncate pe spatii verzi si expuse la elemente care favorizeaza degradarea.
Noua tehnologie folosita in noi developari pentru ambalari mai ecologice si alte plastice cum ar fi pungile, isi iau elementele degradabile din plante cum ar fi manioc ( cassava ), care este gasita in Asia de Est, la fel ca alte surse de plante. Folosind scrobeala derivata din plante nu este asa de noua precum pare. Scrobeala de plante au fost folosite timp de multi ani in fabricarea painii, fainii si alte alimente. Dar conceptul de a folosi derivate din plante in productia de plastice biodegradabile si ambalaje cu siguranta este un nou si inovator produs tehnologic pentru a ne vindeca in batalia pentru salvarea mediului inconjurator.
Cum exact se degradeaza acest material in timp de o luna? Cu ajutorul bacteriilor care apar si mananca aceste plastice lasand doar nutrientii plantelor in urma. Nutrientii plantelor pe care bacteriile le lasa in urma este apoi absorbita in pamant alimentand solul din jur.
Dar aceste plastice bazate pe derivate din plante nu atrag cumva insecte si bacterii inainte de a ajunge pe spatii verzi, cum ar fi in timp ce sunt depozitate intr-o brutarie spre exemplu? Expertii spun ca este practic imposibil asa ceva. Nu vor atrage insecte doar daca sunt mancaruri puse in pungi, mai ales produse dulci cum ar fi gemuri si jeleuri, de care majoritatea insectelor sunt indragostite. De asemenea nu vor incuraja aparitia bacteriei atata timp cat sunt tinute uscate intr-un mediu uscat bineinteles. Bacteria are nevoie de umezeala sa apara si sa creasca.
Sunt oare plasticele biodegradabile bazate pe derivate din plante folosite in transformarea ambalajelor ecologice o realizare economica, accesibile deja si solutia protectiei mediului inconjurator spre deosebire de plasticele care stau adunate in mormane refuzand sa se degradeze? Fara echivoc „DA”. Plasticele biodegradabile bazate pe derivate din plante pot fi folosite mai mult decat o singura data, eliminand nevoia de productie marita a acestora. Este cu rapiditate degradata in de bacterii si absorbita de sol lasand loc pentru alte tipuri de deseuri si asa fiind rezolvata si problema spatiilor distruse. Derivatul din plante folosit in fabricarea plasticelor biodegradabile este luat din plante care cresc abundent, este ecologic si fabricarea lor nu implica folosirea de petrol din rezerve care in prezent sunt aproape de amenintate de o eventuala secare daca nu sunt urmati mai multi pasi pentru a preveni asta sa se intample.
Este adevarat; plasticele de care s-au crezut odata a fi potentiala salvare a copacilor, reducand distrugerea spatiilor si protejand natura au esuat. Dar am invatat o lectie buna din aceasta greseala. Aceasta ne-a indrumat la aparitia unei noi si imbunatatite tehnologii folosita in aparitia unor noi produse cum ar fi plastice biodegradabile derivate din plante, ambalaje si plastice ecologice.
Cu aceste noi aparitii putem proteja mediul inconjurator si mai mult acum si pe viitor.