Ecotaxa: adio pungi din plastic gratuite!

De la 1 ianuarie, sacosele din material care nu este biodegradabil, oferite gratuit de mai toate magazinele, vor fi taxate cu 0,2 lei.
ecotaxa pe punga de plastic
Pungile din plastic nu vor mai fi oferite gratis in magazine incepand din prima zi a acestui an. Guvernul a decis asa printr-un act normativ ce prevede ca producatorii sa achite cate 0,2 lei pentru fiecare punga confectionata din materiale care nu sunt biodegradabile. Costurile s-ar putea rasfrange astfel la retaileri si apoi la clientul final.

Comerciantii pot ocoli aceasta ma- sura prin introducerea pungilor biodegradabile sau din hartie, practica aplicata deja de Billa si de Angst. „Poate ca aceasta masura va duce la o folosire mai rationala a pungilor, la folosirea lor la intreaga capacitate”, se gandeste Stefan Padure, vicepresedintele lantului Angst. El nu crede insa ca „hipermarketurile vor renunta sa le ofere clientilor acest serviciu” si spune ca si pana acum asa-zisele pungi din plastic oferite gratis de comerciant i erau de fapt platite de consumator, fiind incluse in adaosul comercial.

Cine plateste?

Directorul Angst se arata insa nemultumit fata de lipsa normelor metodologice pentru aplicarea ordonantei de urgenta care introduce taxa pe punga. „Nu exista norme metodologice. Nu se specifica cine plateste: comerciantul, producatorul sau consumatorul. Se lasa loc la interpretari”, adauga Padure.

Retailerii sunt de parere ca ultimul cuvant il vor avea clientii. „Consumul pungilor din plastic depinde de reactia clientilor romani. Daca vor accepta sa dea acesti bani, sacosele vor ramane in circulatie”, e de parere si Adrian Manolache, secretar general al Asociatiei Retelelor Comerciale din Romania.

Nu le car in brate

In ultimele zile ale anului trecut, cand supermarketurile erau pline-ochi, cumparatorii nu auzisera inca de ordonanta guvernului. „Nu stiam ca va fi asa. Dar asta e, vom plati, ca doar nu le-om duce in brate”, spune un client al Carrefour. Daca ar fi intrebat casiera, aceasta i-ar fi spus ca da, intr-adevar, „de la 1 ianuarie pungile se platesc. Se vor scoate astea, vor pune din alea ecologice care se vor plati”, ne-a confirmat femeia. Ea nu stie sigur cat va fi pretul de achizitie, dar crede ca vreo 5 bani.

La Billa, punga mare, galbena, din plastic, costa de ceva vreme 7 bani. Oamenii mai in varsta, deprinsi cu economiile si cu penuria de ambalaje din vechiul regim, sunt inca obisnuiti sa vina cu pungile de acasa. In cazul in care au uitat, clientii prefera sa foloseasca pungile subtiri si transparente pe care le pot lua gratis de la raionul de fructe.

NARAV ROMANESC

O punga pe zi, timp de 20 de minute

Potrivit unui studiu, un roman foloseste zilnic cel putin o punga, dar nu mai mult de 20 de minute. Un procent considerabil din numarul pungilor din plastic utilizate ajunge pe spatiile verzi, in canalizari, in ape sau pe strada. Fostul ministru al mediului Attila Korodi a analizat mai mult de jumatate de an posibilitatea de a descuraja utilizarea acestui tip de ambalaje. „Daca in 2006 puteam vorbi despre punerea pe piata a peste 1.300.000 de tone de ambalaje, care mai apoi devin deseuri, azi vorbim despre o crestere cu cel putin 30% a acestora. Daca ne referim la pungile din plastic, numarul acestora se ridica, anual, in Romania la circa cinci miliarde de bucati”, a declarat in urma cu doua luni, fostul ministru al mediului Attila Korodi. Irlanda, tara in care plasticul reprezenta un sfert din gunoiul aruncat zilnic, a introdus taxa de 15 eurocenti pe punga inca din 2002. Masura a determinat reducerea cu 90% a numarului de pungi folosite zilnic de irlandezi.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *