2008, Anul catastrofelor

Anul 2008 a fost marcat de doua catastrofe naturale majore, ciclonul Nargis din Myanmar, care a provocat moartea a 138.000 de persoane, si cutremurul din China, soldat cu 88.000 de morti, relateaza AFP, care prezinta zece dintre cele mai grave catastrofe naturale si accidente din acest an.
catastrofe naturale
CICLON IN MYANMAR

In seara de 2 mai, ciclonul Nargis ajunge pe coasta de sud-vest a Myanmarului, insotit de rafale de vant cu viteze osciland intre 190 si 240 de kilometri pe ora. Acesta se indreapta apoi spre estul tarii, provocand moartea sau disparitia a 138.000 de persoane si lasand in urma 2,4 milioane de sinistrati. Nargis provoaca pagube majore in special in Rangoon, cel mai mare oras al tarii.

Dupa ce s-a incapatanat sa blocheze ajutorul strain la frontiera, junta millitara care conduce tara din 1962, incredinteaza Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (Asean) misiunea de a coordona ajutorul umanitar international in Myanmar, una dintre cele mai inchise tari din lume.

CUTREMUR IN CHINA

cutremur china

La 12 mai, un cutremur cu magnitudinea 8 pe scara Richter se produce in provincia Sichuan, in sud-vestul Chinei, provocand moartea sau disparitia a 88.000 de persoane si ranirea altor 375.000. Seismul a lasat in urma circa cinci milioane de sinistrati.

Costurile reconstructiei celor 50.000 de orase si sate afectate de cutremurul cel mai devastator din China din ultimii 32 de ani, sunt estimate la peste 245 de miliarde de dolari.

URAGANE IN HAITI
uragan haiti

In august si septembrie, patru uragane sau furtuni tropicale, Fay, Gustav, Hanna si Ike, lovesc succesiv Haiti, provocand moartea a peste 800 de persoane, dintre care jumatate numai in orasul Gonaives, in nord, si aproximativ un milion de sinistrati. Circa 100.000 de case au fost avariate in aceasta tara din Caraibe, cea mai saraca de pe continentul american.

TORENTE DE NOROI IN CHINA

La 8 septembrie, un torent de noroi ingroapa orasul Taoshi din nordul Chinei, avand circa 1.000 de locuitori, si provoaca moartea a 262 de persoane. Catastrofa s-a produs dupa ruperea digului unui bazin de stocare a reziduurilor miniere de fier, provenind de la o mina ilegala.

INCENDII IN CALIFORNIA

incendiu california
La jumatatea lunii octombrie, incendiile, alimentate de rafalele puternice de vant avand peste 100 de kilometri pe ora, se multiplica in nord-vestul orasului Los Angeles, provocand moartea unei persoane si distrugerea a peste 7.700 de hectare de teren in cinci zile.

La 12 noiembrie, trei incendii distrug peste 800 de locuinte si circa 17.000 de hectare in regiunea Los Angeles si Santa Barbara.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *