Pungi pe bani pentru un mediu curat

  0
  604

  Oricat de civilizat ar fi obiceiul comerciantilor de a da gratuit pungi cumparatorilor, acesta ar putea fi pe cale de disparitie. EcoTaxa i-a determinat deja pe reprezentantii unor magazine sa perceapa bani pe toate pungile date clientilor.
  ecotaxa pe pungi
  Potrivit OG nr. 25/2008, incepand cu 1 ianuarie 2009, in Romania a fost introdusa o taxa (denumita EcoTaxa), in valoare de 0,2 lei/bucata pentru pungile de tip sacosa, din materiale care nu sunt biodegradabile. EcoTaxa va fi incasata de la operatorii economici care introduc pe piata astfel de ambalaje de desfacere si va fi directionata catre Fondul de Mediu. Nedepunerea la termen a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru Mediu se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 2.500 de lei. Asa cum reiese din nota de fundamentare a actului normativ al guvernului, introducerea acestei taxe „are rolul de a micsora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si, nu in ultimul rand, de a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile”.

  Ordonanta nu specifica cine suporta EcoTaxa

  Cu toate ca precizeaza ca „Ecotaxa se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia se afiseaza la loc vizibil in vederea informarii consumatorilor finali” (in caz contrar, se aplica sanctiuni cuprinse intre 2.000 si 2.500 de lei), ordonanta nu specifica in mod clar cine o suporta: importatorul, comerciantul sau consumatorul.

  „Nu cred ca marile branduri vor da clientilor plase cu valoare”

  Deocamdata, multi comercianti inca ambaleaza produsele vandute in pungi de plastic. „Le avem pe stoc. Nu ni s-a spus inca faptul ca, dupa ce le vom termina, vom incepe sa percepem bani pentru ele”, a explicat un vanzator dintr-un magazin de consumabile IT. Afirmatia a fost sustinuta si de alti comercianti. „Avem plase pe stoc de anul trecut. Nu cred insa ca marile branduri vor da clientilor plase cu valoare decat daca asa impune legea”, a explicat alt lucrator comercial. De altfel, practica din magazine vorbeste de la sine. Marti, majoritatea craiovenilor care faceau cumparaturi din magazine isi primeau produsele tot in plase de plastic gratuite.

  Situatia nu poate fi insa generalizata. Exista si magazine care nu dau pungi fara valoare. „Doriti punga sau le puneti in geanta? Avem pungi doar contra cost – cu 0,2 lei si cu un leu”, explica miercuri, amabila, o vanzatoare dintr-un supermarket. Cu toate acestea, deocamdata, oferta de plase biodegradabile este destul de scazuta.

  Ce spun craiovenii

  Situatia naste pareri diferite in randul craiovenilor. „Cu multi ani in urma nu se dadeau pungi gratuite. Daca se va reveni la acea practica, vom cumpara plase de rafie sau de material textil si ne vom obisnui sa le purtam in permanenta cu noi”, a spus Maria Tudor, o pensionara din Craiova.

  „Mi se pare ciudat sa puna clientul sa cumpere pungi. Oricum, magazinele au profit foarte mare, asa ca pot suporta de acolo costul taxei de mediu. Si pana acum, asa-zisele pungi din plastic oferite gratis erau incluse in adaosul comercial, deci platite tot de noi”, a spus Nicola Popescu, de 28 de ani. Aceasta a precizat ca o solutie pentru a micsora consumul de astfel de ambalaje este aceea ca in magazine sa fie oferite mai putine pungi. Asta, deoarece multi clienti se obisnuisera sa ia pungi mai multe decat aveau nevoie. „Eu le luam si le foloseam la gunoi. De ce sa fi cumparat pungi speciale de gunoi, cand puteam sa le folosesc pe cele gratuite?”, a precizat alt cumparator.

  Sursa: Gazeta de Sud

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.