Muzeul Deseurilor s-a deschis in Tara Gunoaielor

Muzeul Deseurilor s-a deschis in Tara Gunoaielor

Menirea acestei expozitii singulare in Europa este tocmai constientizarea cetatenilor pentru a creste gradul de colectare selectiva si de reciclare a deseurilor

Primul Muzeu al Deseurilor din Europa s-a redeschis oficial, ieri, la Biblioteca Nationala a Romaniei, si presupune o expozitie itineranta care reconstituie traseul de transformare a resurselor in obiecte utile si apoi in deseuri. Muzeul este impartit pe sectiuni speciale, in functie de categoriile de deseuri, de la ambalaje (plastic, hartie, sticla, metal), la DEEE-uri (deseuri electrice, electronice, electromenajere – inclusiv surse de lumina arse si baterii), de la materiale biodegradabile la cele periculoase pentru mediu, de la servicii de salubritate la co-incinerare, de la demolari la colectarea selectiva si de la reutilizari la reciclare.

„Scopul acestei expozitii, care are ca motto «Toti implicati – toti responsabili», este educarea si constientizarea cetatenilor, in special al tinerilor, pentru a creste gradul de colectare selectiva si de reciclare a deseurilor din Romania. Unui copil i-as spune ca pentru o tona de hartie trebuie sa taiem 20 de copaci. Recicland hartia, protejam acei 20 de copaci la fiecare tona de hartie”, a declarat Ionut Georgescu, presedintele Centrului de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD). Potrivit Agerpres, el a explicat ca o cauza a incalzirii globale o reprezinta managementul defectuos al deseurilor.

Ionut Georgescu a precizat ca expozitia itineranta, gazduita in prezent de Biblioteca Nationala a Romaniei pe 200 de metri patrati, a poposit in urma cu doi ani la AFI Cotroceni, apoi la Agentia de Protectia Mediului din Cluj si din ianuarie va pleca la Chisinau.
Potrivit unui studiu al Ministerului Mediului din 2010, in Romania se produc anual 9 milioane de tone de deseuri menajere, din care 2 milioane nu sunt colectate, mare parte in mediul rural, iar reciclate sunt doar 1%. „Exista fabrici in Romania care au ca obiect de activitate prelucrarea deseurilor. Unele dintre ele nu isi acopera intreaga capacitate din cauza lipsei deseurilor curate”, a mai spus Ionut Georgescu. Daca ajungeti in Capitala, puteti vizita gratuit expozitia pana pe 15 ianuarie 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *