Cod silvic pentru defrisare

Cod silvic pentru defrisare

Daca Ministerul Mediului anunta ca pregateste politici care sa ajute padurile, unii parlamentari au pus la cale un proiect de lege prin care se deschide si mai mult posibilitatea defrisarilor. Mai multe organizatii neguvernamentale atrag atentia ca urmeaza sa fie amendat Codul silvic, scopul fiind acela de a asigura facilitati economice celor care taie padurile. De aceea, societatea civila lanseaza un apel pentru stoparea acestei initiative legislative.

WWF Romania si Coalitia pentru Mediu acuza Parlamentul ca modificarile la Codul silvic „incalca flagrant principiile unei gospodariri durabile a padurilor”. Potrivit acestora, exploatarea masei lemnoase pe o suprafata de padure nu va mai trebui sa se faca in termen de 10 ani, asa cum prevad amenajamentele silvice in prezent, perioada scazand la 8, 4 sau chiar un singur an, „singurul factor limitativ fiind practic posibilitatea absorbtiei pe piata a masei lemnoase”, sustin ONG-urile intr-un comunicat de presa. „Prin aceasta se da unda verde pentru epuizarea padurilor Romaniei pentru a raspunde cererii tot mai mari de masa lemnoasa”, se arata in comunicat.

Istoric dezastruos

ONG-urile considera ca se creeaza posibilitatea scoaterii de suprafete din fond forestier intr-un cadru necontrolat, cu toate ca padurile acopera doar 27,3% din suprafata tarii, mult sub nivelul mediu al Uniunii Europene, de aproximativ 36%.

„Conservarea biodiversitatii ecosistemelor forestiere este slab si incorect sustinuta in propunerea legislativa, fiind necesar ca in Codul silvic sa fie precizate care sunt parghiile de ocrotire si mentinere a acesteia”, apreciaza ONG-urile.

„Modificarile propuse vor avea efecte asemanatoare cu greselile din perioada celui de-al doilea val al retrocedarii padurilor (2001-2005), masuri de care se leaga, in mare masura, degradarea a peste 400.000 ha de padure. Pentru a se evita acest dezastru, Codul silvic trebuie sa pastreze criterii clare, fara echivoc, privind obligativitatea preluarii in administrare sau asigurarii de servicii silvice. Aceste obligatii sunt practic eliminate in codul propus”, precizeaza comunicatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *