Prevenirea obezitatii si lupta impotriva greutatii corporale excesive implica un regim alimentar echilibrat, insa si momentul consumului de alimente are un rol foarte important in acest proces din viata noastra.
Totul tine de ceasul biologic, arata cercetatori de la Institutul Salk din California, care stabilesc o paralela cu ciclul veghe-somn: daca nu doarmi bine noaptea, nu esti in forma ziua urmatoare si lucreazi ineficient. Acelasi lucru se produce si in cazul proceselor biologice legate de alimentatie, de la metabolismul colesterolului la producerea glucozei.
Aceste functii, ca sa actioneze eficient, optim, trebuie sa fie activate in anumite momente. Echipa de la Institutul Salk a observat acest lucru efectuand experiente pe soareci (‘organism model’ plin de informatii), hraniti conform unor secvente orare variabile.
S-a constatat ca, la un consum echivalent de hrana (cantitate si calitate nutritionala), cei care puteau manca cand doreau au crescut in greutate si au prezentat leziuni hepatice mai mari decat atunci cand rozatoarele mancau dupa un program strict. Impactul a fost semnificativ cand soarecii puteau manca seara si noaptea.
Cercetatorii conchid in articolul aparut in revista ‘Cell Metabolism’ ca, desi este foarte important ce mancam, nu trebuie neglijat nici momentul in care mancam.