300 de tigani au protestat la Pata Rat fata de inchiderea rampei, aceasta a fost redeschisa

Deseurile vor fi depozitate in continuare la Pata Rat, amenda Garzii de Mediu fiind suspendata

Circa 300 de tigani, obligati sa isi castige existenta de la Pata Rat, protesteaza fata de inchiderea rampei temporare de catre Garda de Mediu.

Directorul Salprest Rampa, care administreaza groapa de gunoi, sustine ca masura de inchidere a rampei temporare este ilegala.

”Noi nu avem autorizatie de functionare pe aceasta rampa. Am depus cererea de autorizare si avem termen pana in 15 decembrie sa primim avizul de la Agentia de Mediu Cluj. Pana atunci avem dreptul sa folosim aceasta rampa si in cateva zile vom rezolva situatia”, a declarat Eugen Veres, directorul Salprest Rampa.

In acelasi timp, seful Garzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea, a declarat ca rampa nu poate fi folosita pentru ca nu are autorizatie.

”Asa cum am spus si ieri, functionarea rampei temporara este ilegala. Chiar daca a fost depusa cererea pentru autorizare, pana pe 15 decembrie nu poate fi folosita. Utilizarea acesteia se va pedepsi cu inchisoarea intre 2 si 4 ani.”, a declarat Bogdan Costea, seful Garzii de Mediu Cluj.

Firma Salprest Rampa a mai fost amendata vineri, cand s-a inchis groapa de gunoi, cu suma de 30.000 de lei. Tiganii inca sunt adunati la intrarea la Pata Rat.

Directorul societatii care administreaza platforma temporara de deseuri de la Pata Rat a municipiului Cluj-Napoca, Eugen Veres, a declarat miercuri ca gunoaiele vor fi depozitate, de joi, pe aceasta rampa, dupa ce amenda Garzii de Mediu a fost contestata si suspendata de instanta pana la judecare.

“Societatea Salprest Rampa a contestat in instanta, la Judecatoria Cluj-Napoca, procesul-verbal al amenzii de 30.000 de lei date de Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu, iar in urma acestui demers, potrivit prevederilor Ordonantei nr. 2/ 2012, sanctiunea a fost suspendata pana la judecarea cauzei. Astfel, incepand de joi, deseurile menajere colectate de la populatia municipiului Cluj-Napoca vor putea fi depozitate in continuare pe platforma temporara de la Pata Rat. Solutia este una temporara si sper ca pana in 15 decembrie platforma sa fie autorizata de Agentia de Protectie a Mediului Cluj”, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Eugen Veres, director al societatii Salprest Rampa si al societatii de salubritate Brantner-Veres.

Seful Comisariatului Regional al Garzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea, a declarat, la randul sau, ca nu a primit, pana miercuri seara, vreun document de la instanta.

“Conform legii, intr-adevar, daca Salprest Rampa a contestat procesul-verbal de contraventie, acesta este suspendat pana la judecarea cauzei. Noi nu am primit inca vreo instiintare de la instanta”, a precizat Costea.
Unul dintre reprezentantii comisiei constituite de Prefectura Cluj pentru gasirea unei solutii la problema depozitarii deseurilor a declarat ca varianta suspendarii amenzii date de Garda de Mediu este cea mai buna, pentru ca are rolul de a rezolva rapid problema din municipiu.
“S-a gasit solutia suspendarii de catre instanta a sanctiunii date de Garda de Mediu pana la judecarea cauzei, pe 29 noiembrie, care este cea mai buna varianta. Aceasta in conditiile in care se rezolva rapid problema depozitarii deseurilor, iar locuitorii municipiului Cluj-Napoca nu raman cu gunoiul la usa. Bineinteles, urmeaza ca administratorul rampei sa continue si sa finalizeze procedura de obtinere a autorizatiei de mediu”, a spus sursa citata.

Depozitarea deseurilor menajere pe platforma temporara a municipiului Cluj-Napoca, de la Pata Rat, a fost sistata de Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu, astfel incat exista riscul ca gunoaiele sa nu mai fie ridicate de cele doua societati de salubritate si sa ramana pe strazi.
“Sistarea depozitarii a fost decisa pentru ca terenul pentru care s-a cerut autorizare in cazul acestui depozit de la Pata Rat nu are niciun act, nu se poate autoriza. Platforma de depozitare temporara este in procedura de autorizare, dar nu este CF pe terenul respectiv, trebuie reglementata situatia de Consiliul Local Cluj-Napoca. Depozitarea in continuare a deseurilor pe aceasta platforma este caz penal”, declara marti seful Comisariatului Regional al Garzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea.

El preciza ca societatea care administreaza platforma, Salprest Rampa, a fost amendata cu 30.000 de lei de Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu pentru ca functioneaza fara autorizatie de mediu.

Directorul societatii Salprest Rampa si al uneia dintre cele doua societati de salubritate – Brantner-Veres, Eugen Veres, declara ca a contestat in instanta amenda si decizia de sistare a depozitarii deseurilor.

“Am contestat in instanta, dar avem termen pe 29 noiembrie. Nu inteleg de ce societatea care administreaza platforma temporara de la Pata Rat a fost amendata, cata vreme in ultimii doi ani aici s-au depozitat gunoaiele menajere, dupa ce vechea rampa de la Pata Rat s-a inchis in 2010. Noi am cerut eliberarea autorizatiei de la Mediu si suntem in procedura si trebuie sa prezentam toate actele pana in 15 decembrie. Primaria Cluj-Napoca trebuie sa faca dovada ca e proprietara terenului platformei temporare”, spunea Veres.

Sergiu Hossu, directorul SC Rosal, cealalta companie de salubritate, declara, la randul sau, ca asteapta gasirea unei solutii urgente pentru depozitarea deseurilor. “Nu ducem deseuri menajere la rampa. Au fost ridicate de pe sectoare si depozitate in utilajele companiei noastre”, spunea Hossu.

Primarul Emil Boc declara, in schimb, ca pana la construirea unui nou depozit ecologic, proiect al Consiliului Judetean Cluj, se asigura depozitarea deseurilor menajere pe platforma temporara de la Pata Rat.

“Gunoiul se ridica in municipiul Cluj-Napoca si se depoziteaza temporar pe platforma de la Pata Rat”, spunea Boc.
Peste 200 de persoane care locuiesc langa rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca, de la Pata Rat, au protestat miercuri fata de decizia de sistare a depozitarii deseurilor menajere pe platforma temporara, in timp ce o comisie numita de Prefectura Cluj cauta solutii pentru rezolvarea situatiei.

Cele 200 de persoane de etnie roma care se ocupa de colectarea deseurilor de pe rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca, de la Pata Rat, s-au adunat, miercuri, la intrarea pe platforma si au scandat “Dati-ne pita inapoi”, “Mergem la Boc” si “Nu inchideti rampa”. Protestatarii au stat in fata intrarii pe platforma peste o ora, timp in care membrii unei comisii constituite de Prefectura Cluj au inspectat rampa de gunoi de la Pata Rat.
Directorul societatii de administrare a rampei de gunoi, Eugen Veres, prezent la rampa de la Pata Rat, spunea ca spera ca situatia sa fie rezolvata, iar Garda de Mediu sa permita depozitarea in continuare a deseurilor menajere pe platforma temporara.
“Oamenii care traiesc langa rampa de gunoi de la Pata Rat si care traiesc din colectarea deseurilor sunt nemultumiti ca s-a sistat activitatea de depozitare a gunoaielor pe platforma temporara, iar ei nu mai pot sa adune gunoaiele sa le vanda pentru a putea trai. Pe langa aceasta problema mai este si cea legata de faptul ca nu mai putem sa adunam deseurile menajere de la populatia Clujului, pentru ca nu mai avem voie sa le depozitam pe platforma temporara de la Pata Rat”, spunea Veres.

El spera ca membrii comisiei constituite prin ordin al prefectului judetului Cluj, care au inspectat miercuri zona rampei de la Pata Rat sa gaseasca o solutie pentru a preveni agravarea situatiei.

“Membrii comisiei de la Prefectura, din care fac parte reprezentanti ai Garzii de Mediu, ai Prefecturii, ai Primariei, ai Consiliului Judetean Cluj, ai Agentiei de Protectia Mediului, au vazut in teren care e situatia. Le-am explicat ca e vorba de o platforma temporara pe care s-au depozitat in ultimii doi ani deseurile menajere si nu inteleg de ce nu mai putem depozita acolo in continuare. Suntem in procedura de autorizare de mediu pana in 15 decembrie. Trebuie sa se gaseasca urgent o solutie pentru a nu se agrava situatia, deoarece nu mai putem ridica gunoaiele de la populatie”, spunea Veres.

Eugen Veres spunea ca banuieste ca in spatele actiunii de sistare a depozitarii deseurilor ar sta “interese politice”.

“Cei de la Garda de Mediu gresesc. Ori gresesc intentionat, ori de frica unei reclamatii la Bruxelles. Doi ani a fost bine ca am depozitat deseurile pe platforma temporara, iar acum nu mai e bine? Tind sa cred ca este o actiune de campanie electorala. Intotdeauna cand se baga politica in gunoaie iese rau. In Cluj-Napoca sunt 400.000 de locuitori, merita acestia sa fie tinuti cu gunoiul la poarta?”, adauga Veres.

Seful Comisariatului Regional al Garzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea, prezent si el la rampa de la Pata Rat, in calitate de membru al comisiei constituite de Prefectura Cluj, avertiza ca depozitarea deseurilor pe platforma temporara constituie “o ilegalitate si va fi sanctionata penal”.
In schimb, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, sustinea ca deseurile menajere se depoziteaza pe platforma temporara de la Pata Rat inca de acum doi ani, el spunand ca “nu trebuie facut din gunoaie tema de campanie electorala” si cerand decenta in acest caz.

“Pe platforma temporara de la Pata Rat se depun gunoaie si de anul trecut si de acum doi ani, iar in septembrie 2013 se va finaliza prima etapa a depozitului ecologic al Consiliului Judetean Cluj. In acest moment, toate gunoaiele din intreg judetul se aduc la platforma temporara de la Pata Rat, care este langa rampa de gunoi inchisa in 2010. Gunoaiele se depoziteaza temporar acolo. Nu trebuie facut din gunoaie tema de campanie electorala, pentru ca nu castiga nimeni si ne facem de toata minunea. Eu cer decenta. Pana in septembrie 2013 sa ne purtam cu decenta in aceasta problema si sa nu inflamam lucrurile altfel decat sunt”, spunea Emil Boc.

Rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rat a fost inchisa in anul 2010, iar langa aceasta a fost deschisa o platforma temporara de depozitare a deseurilor, pentru care s-a cerut autorizare din partea Garzii de Mediu, procedura fiind in curs de derulare.

Consiliul Judetean Cluj a initiat un proiect cu finantare europeana, de aproape 50 de milioane de euro, pentru construirea unui depozit ecologic de deseuri in comuna Feleac de langa Cluj-Napoca, prima celula a depozitului urmand sa devina functionala abia in septembrie 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *