Prima masina de curse ecologica distruge ozonul nociv de la nivelul solului

F3 racing carPrima masina de Formula3 din lume, care are catalizator PremAir® de la BASF si distruge ozonul nociv de la nivelul solului, a incheiat cu succes programul de teste. 

Divizia Catalizatori a BASF sustine proiectul primei masini de curse proiectata si construita integral din materiale biodegradabile. Denumita WorldFirst Formula 3, masina de curse este proiectul celor de la Warwick Innovative Manufacturing Research Centre (WIMRC), din cadrul Universitatii Warwick, din Marea Britanie si a fost testata cu succes.

BASF a oferit suport tehnic cercetatorilor de la WIMRC in construirea bolidului de curse ecologic, prin tehnologia catalizatorului PremAir, care, aplicata radiatorului masinii, distruge ozonul de la nivelul solului, denumit si ozon urban, acesta fiind principalul agent de poluare care intra in componenta smogului.

Catalizatorul PremAir® de la BASF este primul produs comercial de acest fel, care distruge ozonul urban. Spre deosebire de ozonul din partea superioara a atmosferei, care ne protejeaza de razele ultraviolete, la nivelul solului, acest gaz se constituie ca un compus principal al smogului si ca unul dintre factorii ce afecteaza calitatea aerului.

Aplicat pe suprafetele termoconductoare, cum ar fi radiatoarele de la masini sau autobuze, catalizatorul PremAir le transforma automat in niste “distrugatoare de smog”, prin transformarea moleculelor de ozon in molecule de oxigen. In functie de forma radiatorului, catalizatorul PremAir poate distruge pana la 80% din ozonul nociv din aer care trece prin el.

Catalizatorii PremAir sunt aplicati la peste 3 milioane de masini din Statele Unite si sunt acreditati de California Air Resources Board (CARB) drept o tehnologie eficienta de reducere a ozonului urban. Pana in prezent, sapte companii din industria auto au utilizat catalizatorii PremAir, unii dintre producatori folosind tehnologia pentru a obtine certificarea “vehicul cu aproape zero emisii” de la California Air Resources Board.

Masina de curse WorldFirst Formula 3 este un exercitiu tehnic care demonstreaza practic aplicabilitatea materialelor sustenabile si biodegradabile in cadrul competitiilor sportive cu motor. Este prima masina de curse construita din materiale biodegradabile, care pune mediul pe primul plan, prin sustinerea resurselor naturale ale planetei. Proiectul este sponsorizat de WIMRC in parteneriat cu Universitatea Warwick, Warwick Manufacturing Group si BASF, alaturi de alte companii.

In anul 2001, divizia Catalizatori a BASF a primit premiul J. Dean Sensenbaugh din partea Air & Waste Management Association (AWMA) pentru dezvoltarea si comercializarea PremAir. AWMA a instituit acest premiu pentru recunoasterea realizarilor remarcabile ale companiilor sau persoanelor fizice in domeniul combaterii poluarii aerului si al managementului deseurilor.

Sursa: www.9am.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,161FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente