Omenirea s-ar putea indrepta spre un razboi pentru resurse

0
297

Cresterea temperaturii ar putea atinge niveluri periculoase in secolul urmator, avertizeaza climatologii, potrivit The Times.
cresterea temperaturii
Chiar daca se vor taia emisiile de gaze cu efect de sera cu 3% pe an, incepand din 2015, sansa de a impiedica temperaturile sa creasca cu doua grade Celsius pana in 2050 sunt de numai 50%.

In plus, fiecare intarziere de un deceniu in a reduce aceste emisii va face ca temperaturile sa creasca cu o jumatate de grad.

Valul de caldura din 2003 a ucis mii de europeni

Liderii europeni au promis ca vor limita cresterile la doua grade Celsius. Chiar si aceasta crestere ar putea provoca seceta si valuri de caldura, dintre care multe ar putea fi mai grave decat cel din 2003, care a ucis mii de oameni in Europa.

Avertismentul cercetatorilor de la Met Office Hadley Centre, Exeter, va fi lansat in aceasta saptamana, intr-o conferinta din Copenhaga, ce va pregati summit-ul ONU din decembrie, din capitala daneza, cand liderii lumii vor incerca sa se puna de acord in privinta modului in care trebuie luptat impotriva schimbarii climatice.

Potrivit The Times, Jason Lowe, de la Hadley Centre, va prezenta date ce arata ca emisiile de gaz, inclusiv dioxidul de carbon, ar urma sa atinga un maximum in 2015, iar apoi sa scada cu trei procente pe an pana in 2050, in cazul in care ele vor fi reduse la jumatatea celor din 1990.

Reducerea emisiilor cu 50% pana in 2050 este vazuta ca fiind minimumul necesar pentru ca UE sa aiba sanse reale de a limita cresterea temperaturii la doua grade Celsius.

In Marea Britanie, legislatia impune chiar o reducere minima a emisiilor de 80% pana in 2050.

O crestere de doua grade Celsius nu mai poate fi evitata

Potrivit lui Lowe, daca emisiile vor atinge un varf in 2015 si vor urma sa scada cu o rata de numai 1% pe an, cresterea temperaturii va fi de 2,9 grade Celsius.

Daca acest maximum va fi atins in 2035, atunci temperatura medie va creste cu 4 grade Celsius peste nivelul din epoca pre-industriala.

In cazul in care nu se reduc deloc, s-ar putea ajunge la o crestere de 7 grade.

Oamenii de stiinta se tem ca, daca temperatura va creste cu mai mult de 2 grade, acest lucru va duce la razboaie pentru resursele-cheie, inclusiv pentru apa, la recolte slabe in sudul Europei si la raspandirea unor boli precum malaria si febra dengue.

Aproape o treime dintre speciile de animale si de plante ar putea disparea.

Din anul 2000, emisiile globale de gaze cu efect de sera au crescut cu 2-3 procente in fiecare an.

Vicky Pope, climatolog la Hadley Centre, a spus ca o crestere a temperaturii cu doua grade Celsius ar putea fi intarziata, dar ca este extrem de putin probabil ca ea sa fie evitata.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.