STUDIU. Un insecticid folosit in trecut la combaterea gandacilor de Colorado favorizeaza aparitia cancerului la san

Un studiu realizat recent de cercetatorii americani a demonstrat ca bebelusii de sex feminin care au fost expusi la insecticidul DDT in perioada in care se aflau inca in pantecul mamei sunt mai vulnerabili in fata cancerului la san, odata ajunsi la maturitate. Cercetarea s-a desfasurat pe parcursul a 50 de ani. Cercetatorii americani de…

Citește mai departe
25% din masini = 90% din poluare

25% din masini = 90% din poluare

Poluarea aerului ucide, la scara mondiala, mai multe persoane decat malaria si sida impreuna. Studiile arata si influenta calitatii aerului asupra dezvoltarii copiilor. Oamenii de stiinta s-au aplecat asupra problemei si au cautat solutii. Un studiu facut de cercetatorii de la Universitatea din Toronto a aratat ca 25% din autoturisme si camioane sunt raspunzatoare pentru…

Citește mai departe
Peste 500 de hectare vor fi împădurite la Bistrita

Padurile de salcam invadeaza Sahara

Marea fasie de verdeata din nordul Africii devine tot mai mare datorita incalzirii globale iar noile imagini din satelit sugereaza o posibila binefacere pentru cei ce locuiesc in desertul Sahara. Oamenii de stiinta descopera ca desertul incepe sa se inverzeasca datorita cresterii caderilor de apa. Daca vor continua, aceste ploi ar putea revitaliza regiuni distruse…

Citește mai departe
De ce vor autorităţile americane să elibereze în Florida milioane de ţânţari modificaţi genetic?

Tantarii modificati genetic ar putea contribui decisiv la controlul malariei

Tehnica folosita in aceasta noua cercetare ar putea fi considerata atat brutala, cat si eleganta. Femelele de tantar, cele responsabile cu raspandirea malariei la oameni prin muscatura lor, au fost modificate genetic astfel incat descendentii lor au fost in proportie covarsitoare (95%) de sex masculin. Aceast caracter – sexul masculin – a fost mostenit si…

Citește mai departe

Greenpeace: Peninsula Iberica ar putea ramane fara flora si fauna, din cauza topirii ghetarilor

Dezghetul de la Oceanul Arctic ar putea duce la disparitia florei si faunei in Spania, pana la jumatatea secolului, dupa cum se arata in raportul „Oceanul Arctic si efectele schimbarilor climatice in Spania”, prezentat de Greenpeace. EFE consemneaza ca raportul semnaleaza schimbari semnificative care ar putea duce la disparitia ursului brun, a stejarilor sau a…

Citește mai departe

O proteina ucigasa care ataca celulele bolnave ar putea fi remediul pentru cancer

O proteina ucigasa care distruge celulele bolnave din organism a fost descoperita de o echipa de cercetatori australieni si britanici, aceasta putand fi folosita in lupta impotriva unor maladii grave precum cancerul, malaria si diabetul. O proteina ucigasa care ataca celulele bolnave ar putea fi remediul pentru cancer (Imagine: Mediafax Foto/AFP) „Aceasta proteina, numita perforina,…

Citește mai departe

Tantarul modificat genetic, care inoculeaza un vaccin atunci cand inteapa, a fost creat de japonezi

Tantarul modificat genetic, care atunci cand inteapa inoculeaza omului un vaccin, a fost realizat de cercetatorii japonezi care cred ca „vaccinatorii zburatori” ar putea fi folositi ca o noua modalitate de a combate malaria, informeaza The Telegraph. Noua abordare a japonezilor are ca obiectiv glandele salivare ale tantarului anofel. Cercetatorii japonezi au proiectat o insecta…

Citește mai departe

Schimbarile climatice vor distruge Africa

Profesorul Sir Gordon Conway, important om de stiinta britanic, avertizeaza asupra faptului ca acest continent se va confrunta cu seceta intensa, foamete, boli si inundatii. Profesorul Sir Gordon Conway, cercetator de top al Departamentului pentru Dezvoltare Internationala al Regatului Unit si fost director al Fundatiei caritabile Rockefeller, a motivat printr-o noua lucrare stiintifica faptul ca…

Citește mai departe

Ce este incalzirea globala?

Dioxidul de carbon si alte gaze incalzesc suprafata planetei in mod natural prin pastrarea caldurii solare in atmosfera. Acest proces este un lucru bun, deoarece permite ca planeta noastra sa fie locuibila. Totusi, prin arderea combustibilor fosili precum carbune, petrol si ulei si taierea necontrolata a padurilor am crescut dramatic procentul de dioxid de carbon…

Citește mai departe

Incalzirea globala – o amenintare pentru sanatatea celor mici

Copiii sunt cei mai vulnerabili in fata efectelor incalzirii globale si trebuie luate masuri urgente pentru ca ei sa nu sufere din cauza temperaturilor tot mai ridicate, releva raportul Academiei Americane de Pediatrie. Specialistii avertizeaza ca, pe langa faptul ca incalzirea globala mareste riscul aparitiei deshidratarii si a frecventei infarcturilor, ea este un mare pericol pentru cei mici. In cazul lor, temperaturile ridicate cresc incidenta astmului si a alergiilor.

Citește mai departe